Din kundvagn är tom

Senaste Emotiva XPA-DR serien - nu för visning i båda butikerna

2018-06-27

Emotivas nya och efterlängtade slutsteg är här. Hembiobutiken Frölunda och Sundbyberg har tagit en närmare titt!

Nya Differential Reference har varit en efterlängtad serie och det har äntligen blivit dags att klämma och känna på skönheterna. De nya XPA-DR modellerna innehåller kraftfullare nätdelar och slutstegsmoduler och står för en brutal kraft som vi lärt oss att älska då Emotiva klarar av att driva det mesta med bravur.

UppackningSom vanligt när det gäller Emotiva är det stora och välemballerade lådor för att skydda den viktiga elektroniken inuti. Manualen må vara lite väl spartansk, men det är ändå ett slutsteg vi pratar om som inte kräver särskilt mycket inställningar eller krångliga anslutningar. En trevlig liten detalj i lådan är det s.k "Amplifier Birth Certificate" vilket är ett intyg, eller snarare "födelsebevis", med tillverkarens egna signatur och ger ett stärkande kvalitetsintryck.

FrölundaDå det skiljer lite mellan butikerna när det gäller demo-stationer har Frölunda valt att använda Emotiva XPA-DR3 tillsammans med det fullt analoga och balanserade Emotiva XSP-1 G2 försteget. Vi valde det 3-kanaliga slutsteget pga att man ändå får ut full effekt i 2 kanaler, samtidigt som man framtidssäkrar om man ska använda en centerhögtalare längre fram. Kraften som våra Triangle Magellan Duetto V2 räcker och blir över, och det finns en riktigt skön pondus och kropp i hela registret som det kunde saknas tidigare. Eller som vår kollega Johannes sa:

Har testat med Triangle Magellan Duetto och Genese Lyrr än så länge. Var lite rädd innan att det skulle låta för ljust eller vasst men det låter bara varmt och fylligt utan att göra avkall på detaljerna. Man märker att högtalarna mer kommer till sin rätt i det stora rummet. Skillnaden mellan golv och stativhögtalarna blir större då golvarna verkligen pumpar ut kontrollerad bas. Det är även stor skilnad vid högre db utan distortion och man vill gärna vrida på lite mer!

SundbybergSundbyberg, med deras imponerande hifirum, har istället valt en dubbel uppsättning Emotiva XPA-DR1. Monoblock som ger brutala 650W per kanal i 8 Ohm och driver det mesta i vårt sortiment. Vi har testat med både Monitor Audios fartfyllda Silver-serie, såväl som våra referenshögtalare Triangle Magellan Quatuor V2. Kollegan Chris ger sina intryck:

Generellt tycker jag nya DR-stegen briljerar, det som slog mig först var att både svärtan i ljudet och kontrollen fortfarande finns kvar där som hos XP1. Jag kan hinta en gnutta mer "analytisk" ljudkaraktär kontra dem äldre XPA-1:orna, men Class-A är Class-A och kan också bero på inspelningstid (låta dem stå igång ett tag). Framtiden går ju mer åt switchad-nätdelsteknik. Skulle heller inte säga att dem upplevs som vassa som man kan tro till en början, den är snarare mycket detaljrik och len i toppen. Textur och bas upplever jag som identisk till XP1:orna. Mycket transparant, j*vligt bra slutsteg helt enkelt!
Vill du läsa mer om Emotivas XPA DR-serie, läs vår temasida där vi berättar mer om modellerna och tekniken bakom.Skrivet av Patrik 2018-06-27


Visad 4.989 gånger