Din kundvagn är tom

Projektorer

2010-05-20

Projektor är egentligen det enda sättet att få till den där riktiga biokänslan i hemmet. Du kan få en bild som är över 3 meter bred och verkligen få en upplevelse utöver det vanliga TV-tittandet. Givetvis behöver man inte ha en 3 meter bred bild för att projektor ska vara ett alternativ till en vanlig TV, bara önskan att får en större bild än de vanliga 40 - 60 tummen som generellt säljs på TV-apparater. I dagsläget kan de absolut flesta ha en stor bild med hjälp av en projektor och verkligen lyfta filmen till en hemmakväll i bioanda!

LCD, DLP, D-ILA eller SXRD?

En av de vanligaste frågorna vi får är skillnaden mellan de olika teknikerna som används för att projicera en bild. I absolut störst utsträckning används antingen DLP eller LCD men det finns också varianter på dessa i form av tex D-ILA (JVC) och SXRD (Sony). Många upplever ofta att den ena tekniken är bättre än den andra men detta var mer aktuellt för några år sedan. Idag är bildskillnaderna teknikerna emellan ganska små och de flesta väljer mellan olika projektormodeller istället för olika tekniker.

LCD - Liquid Crystal Display

LCD går enkelt beskrivet ut på att en lampa lyser igenom en eller flera LCD paneler (normalt 3 st) precis som på en LCD-TV fast med en så stark lampa att bilden ”skjuts” genom rummet och hamnar på duken. För några år sedan var det vanligt med en grå och lite urvattnad bild från en LCD-projektor om man jämförde med en DLP-projektor. I dagsläget är den regeln borta och LCD-projektorerna är väldigt starka i premiumsegmentet ( 20 000 – 30 000:-) mycket på grund av bra bild kombinerat med en bättre flexibilitet när det gäller placering tack vare lens-shift (möjligheten att direkt på projektorn förskjuta bilden i höjd- och sidled).


DLP - Digital Light Processing

DLP-tekniken är nog något mer komplex att förklara men grunden är ett DMD-chip, Digital Micro Mirror Device, som består av ett stort antal microspeglar, lika många som upplösningen på projektorn (tex 1920 x 1080 st). Dessa speglar kan genom elektriska impulser ifrån bildmotorn vinklas i olika lägen i förhållande till lampan för att reflektera olika mycket ljus. I det här läget är bilden svart/vit och för att lägga till färg använder sig de flesta DLP-projektorer av ett färghjul som snurrar mellan DMD-chippet och linsen. Färghjulet kan bestå av de tre grundfärgerna röd, grön och blå men många tillverkare har med åren lagt till fler färger. De lite dyrare modellerna använder sig av en prisma som fördelar ljuset från lampan till 3 st DMD-chip, ett för varje grundfärg, vilket ger en bättre bild och helt eliminerar problemet med färgflimmer/regnbågseffekt som en del tittare kan uppleva med DLP.

DLP har ofta beskrivits som skarpare bild med bättre kontrast och bättre färgmättnad än LCD. Grundförutsättningarna för tekniken har varit bra och under många år klart bättre för hembiobruk men idag är DLP mest representerat antingen i instegsprodukter eller med 3-chips teknik i det verkliga High-End segmentet, givetvis finns undantag.
Video på Youtube som visar hur DLP fungerar lite mer ingående...

D-ILA - Direct-Drive Image Light Amplification

D-ILA är en vidareutveckling av LCD som JVC tagit fram. De släppte sin första projektor med tekniken 1997 och det visade sig med tiden bli lite av en referensteknik för projektion. I grunden är D-ILA mycket likt LCD men med en avgörande skillnad, kristallerna sitter på en silikonskiva. Själva chipet är i grunden ett LCOS-chip, vilket står för Liquid Crystal on Silicon, men JVC hade gjort en rad mer eller mindre hemliga förändingar för att förfina tekniken. Tekniken är så pass bra att många tillverkare bygger sina projektorer kring JVCs D-ILA projektorer. I dagsläget är JVC världsledande när det gäller native-kontrast, alltså riktig kontrast i panelerna och de gör det så bra att en JVC projektor har en referenssvärta utan att använda en aktiv iris.

SXRD - Silicon X-tal Reflective Display

Sonys motsvarighet till JVCs D-ILA teknik heter SXRD och bygger även den på LCOS. Vilken som är bäst är upp till tittaren att avgöra men många är vi som gillar de projektorer som Sony producerat genom åren.

Optik

En projektors optik är mycket avgörande för den slutliga bildkvalitén. Många tillverkare laborerar med olika material i sin optik för att pressa kostnaderna men hittills har vi inte sett något som kan mäta sig med glas om man vill ha en skarp bild. En annan aspekt att tänka på när man pratar om optik är att utformningen på linsen påverkar hur fokuset ligger i bilden. Vissa projektorer kan vara väldigt skarpa i mitten av bilden men lite ofokuserade ute i kanterna. Andra kan ha en något sämre skärpa men den är då istället mycket jämn över hela bilden. Optikens utformning är också det som avgör hur stor duk man kan ha i förhållande till kastavståndet, dvs avståndet mellan linsen på projektorn och duken.


Ljusstyrka

Lampans styrka är i många fall helt avgörande för hur bilden ska bli. Har man ett mörkt dedikerat biorum så ger ofta en lägre lampstyrka en bättre upplevelse då det ger en bättre bottensvärta både direkt i bilden men också indirekt genom att projektorn inte lyser upp rummet lika mycket. Har man en väldigt stor bild så kan en hög lampstyrka dock vara bra även i ett mörkt rum. I ett vanligt vardagsrum kan det dock vara önskvärt men en hög lampstyrka även för en relativt liten bild för att den verkligen ska bli tydlig och inte suddas ut av rummets egna ljus, tex inkommande solljus eller lampor.
Det finns idag hembioprojektorer med ljusstyrkor som sträcker sig ifrån ca 800 upp till 2500 ansilumen. Begreppet ansilumen är ett mått på hur stark lampan är.

Iris

Många projektorer har en iris installerad som antingen är fast eller dynamisk och de fungerar precis som slutaren på en kamera. De ställer en slutare så att önskad ljusstyrka kommer igenom. En manuell iris kan man ställa i ett fast läge för att få önskat ljusflöde medan en dynamisk/aktiv iris ställer om sig själv under tiden filmen spelas upp. Känner bildprocessorn av att det ligger mycket mörkt eller svart i bilden så sluter den irisen för att sedan öppna den igen så fort det kommer en bild som ska vara ljusstark eller färgstark. Hur bra den automatiska irisen fungerar varierar från modell till modell.

Storlek och ljudvolym

Många som kommer in till oss i butikerna frågar varför en projektor är så stor eller så liten. Den enklaste förklaringen vi kan ge utan att öppna upp maskinerna är att de bättre ofta har både mer och större komponenter i sig men också att de är bättre separerade internt för att hantera värmen. Optiken brukar tex på lite bättre och större projektorer innehålla flera lager, flera linser och skyddsglas vilket gör att optikpaketet blir längre. En annan orsak till att storleken på projektorerna variera är hur man bygger kylningen, med stora fläktar som snurrar långsamt eller med små som snurrar fort. Av just den sistnämnda anledningen kan man nästa alltid förutsätta att en stor projektor låter mindre än en liten.

Underhåll

Det finns ett par saker som är mycket viktigt att komma ihåg för att en projektor ska må bra. Många projektorer är utrustade med dammfilter för att rena luften som sugs in för att kyla lampan. Detta filter måste rengöras med jämna mellanrum för att fungera och för att lampans livslängd ska bli vad man förväntar sig (rengöringsintervallerna ska finnas angivna i bruksanvisningen).
När man stänger av en projektor ska man alltid låta den kyla ner sig innan man flyttar på den eller drar ut kontakten. Även detta har att göra med livslängden på framförallt lampan.
Om projektorn inte ska användas på länge så rekommenderar vi att man använder linsskyddet då det är svårt att rengöra linsen utan att repa den eller göra den ännu smutsigare.

Avslutning

Som vi skrev i början finns det inget som tar upplevelsen av en bra film eller ett bra spel till samma nivå som en projektor. Har du frågor om vilken projektor som skulle passa dina behov är du som vanligt varmt välkommen in till oss eller så ringer du eller mailar så ser vi till att du får rätt produkter!


Skrivet av Fredrik 2010-05-20


Visad 58.715 gånger