Din kundvagn är tom

Test: Samsung ES8005

Skapad: 2012-04-27

Det populäraste inlägget i Hembiobutikens blogg kom för nästan exakt ett år sedan och det var Thomas test av Samsung D8005-serien. Nu har Thomas tagit sig ann uppföljaren ES8005 och bjuder här på ett test som innehåller allt du vill veta om den nya serien.



Djuplodat om Samsung ES8005

Samsungs bättre TV-apparater har de senaste åren gått från klarhet till klarhet när det kommer till bildkvalitet. Koreanens ingenjörer vet definitivt vad de pysslar med också i fråga om korrekt bild, alltså bild som följer standard och återger bilden enligt de regler som den en gång skapades efter.

Som väntat är inställningen direkt ur kartong ganska groteskt dålig. ES8005 ställer sig i ”Standard”-läget och detta läge är inte på något sätt eller i någon andemening ”Standard” utan är Samsungs högst godtyckliga sätt att överdriva bilden. Du får smetiga rörelser och överdrivna färger där hudtoner går i färgnyanser vi främst hittar i mataffärens disk med exotiska frukter. Programledare ser ut som torkade fikon och så fort de rör sig smälter de sockrade konturerna till märkliga leransikten för att sedan frysa fast i sin fikonstruktur när bilden är stilla igen. Detta är givetvis inget vi vill visa i våra butiker!

Lösningen är enkel: Ändra Bildläget (MENU-knappen, Bild) till ”Film” och nästan allting hamnar rätt i fråga om färger och återgivning. Det är inte perfekt men ligger helt inom den gräns som anses vara tillräckligt bra. Jag har inte sett någon tidigare Samsung-TV ligga så pass korrekt mot HDTV-standard från början!


Bra grundkontrast!

Kontrasten är god där vid separat mätning får en djupsvärta på 0,095 candela vid 270 candela vid högsta vita (peak white) alltså 2800:1 i grundkontrast. Detta är typiskt för Samsung paneler i de bättre apparaterna. I vinkel sjunker kontrasten ganska snabbt och svärtan drar mot mörkblå. Fast panelen behåller grundfärgerna rätt och de skiftar ytterst lite. Står du i vinkel får du alltså likadan färgupplevelse men bilden tappar det fina kontrastintryck som finns där rakt framifrån.

Panelen är täckt med en elegant högblank yta vilket är något som hjälper ögat att uppleva högra kontrast i situationer där du inte har tydliga reflexer. Reflexbehandlingen är bra på att trycka undan indirekt ljus, till exempel väggar och prylar i vår butik. Direkta ljuskällor som fönster och lampor syns fortfarande tydligt, men det problemet har du hos i princip alla tillverkare. Endast Panasonics bästa plasmamodeller har en bättre dämpning av direkta ljuskällor.

Ingen clouding

Hur är det då med Clouding, det fenomen som kanske mest (och lite väl orättvist - Samsung säljer ju flest apparater!) förknippas med Samsungs kantbelysta LED-lösning? Clouding innebär att det är fläckvis ojämn belysning när LCD-panelen ska visa svart. Det syns inte vid vanlig bild med en del stör sig på detta i vissa situationer, till exempel filmer med många mörka scener och för all del den svarta 2,35:1-maskningen ovan och under bild vid filmtittande.

Till att börja med handlar clouding inte alls så mycket om kantbelyst LED som den direkta orsaken – nästan alla apparater värda namnet idag är kantbelysta med LED. Problemet ligger snarare i LCD-panelen och det har alltid funnits där, långt innan LED-belysning blev standard. Att det uppmärksammas nu beror främst på att du som kund är kräsnare än förr, att panelerna blivit större och att kontrasten blivit bättre så att alla de problem som tidigare var dolt i gråblaskig svärta nu faktiskt syns.

Det exemplar som hänger hos oss är inte på något sätt handplockat utan det är en godtycklig kartong plockad från lagret i Västra Frölunda vilken sedan sprättats i Stockholmsbutiken. Vi har ingen som helst clouding på exemplaret men kan ana att det blir lite mörkare precis de sista millimetrarna intill kanterna. Vill du ha en helt perfekt uniform bild över hela ytan och slippa problem med vinklar så är det fortfarande plasma som gäller.


Kalibrering

Kartongläget. Denna mätning är mest till för att visa att allting i ”Standard”-läget ligger utanför skalorna hos mätprogrammen. Ingenting är rätt någonstans.

Bildläge: Film som det ser ut före justering och kalibrering. Detta är extremt bra! Värt att påpeka att exakta skillnader varierar från exemplar till exemplar, men så här nära en korrekt bild från början har inte Samsung varit tidigare. Inte hos det 20 tal olika Samsung-apparater jag har kalibrerat i alla fall. Nytt för i år är att målgamma ligger på 2.35 vilket följer EBU-rekommendationen.

En snabb kalibrering i syfte att få bort de största avvikelserna. Samsung har riktigt bra reglage för instrumentkalibrering i sina menyer och det finns enorma möjligheter att få till allting mätperfekt bara vi lägger tid till det. Svagheten är att det finns inget sätt att enkelt flytta alla inställningar till andra HDMI-ingångar. Du måste anteckna alla värden och manuellt ändra dessa i ett 20-tal undermenyer.

En svaghet hos ES8005 är att panelen har sämre betraktningsvinkel än föregångarna i 2011 års D8 och D7-serien. Redan vid 30 graders vinkel drar mörka delar mot blått och den kontrasten fina kontrasten är borta och ligger nu på endast 800:1. 30 grader motsvarar ungefär ändarna på en tresitssoffa på fyra meters avstånd.


Bildinställningar

Bildläge: Film

Bakgrundsljus: Sätts efter rummet. 20 ger maximalt ljus kring 270 candela vid Film-läget. I Standard-läget nås kring 375 candela. I ett nedsläckt och mörkt vardagsrum med Filmläget kan du sänka till kring 10 för en mer behaglig bild.

Kontrast: 90 – 100. Vid 100 klipper det precis och vi en svag färgskiftning i vitt. Vid 90 är skiftningen borta men ljusflödet sjunker något, kring 240 candela.

Ljusstyrka: 45. Varierar med betraktningsvinkeln (typiskt för Samsungpaneler) och detta är rakt framifrån.

Skärpa: 0 – 5. Högre värden ger kantskuggor men kan vara hjälpligt vid längre avstånd och icke-perfekt syn.

Färg: 50

Ton: G50/R50

Skärmjustering: Anpassa t. skärm för att stänga av overscan.



Avancerade inställningar:

Allt ska vara avstängt, ställd till 0 eller på Autoläge.

Gamma: 0, för en tonkurva på 2.35 vid Film-läge.

Färgområde: Auto. Här kan man med hjälp mätutrustning justera gamut, alltså färgomfånget och korrektheten hos grundfärgerna.

Vitbalans: Här kan du med mätutrustning justera den övergripande RGB-balansen. Dock ger det fel i mörka nyanser och du måste gå på 10-punktersreglaget nedan.

Vitbalans 10p: För att med hjälp av mätutrustning finjustera vitbalansen i 10 steg genom hela gråskalan.


Bildalternativ:

Färgton: Varm2
Brus-filter: Stäng av

HDMI svärta: Låg. Vid datorsvärta testa med ”hög”.

LED-rörelse plus: Av. Detta styr den dynamiska justeringen av lysdioderna i kanterna. Det kan ge bättre kontrast i vissa situationer men också skapa en situation där man ser hur ljuset pumpar upp och ned i styrka.

Motion Plus: Personlig med Brusreducering 0 och Skakreducering 1 för att få normalt filmflyt från 1080p/24. Vill du ha extra mjukt flyt och icke-källkorrekt återgivning, testa de andra varianterna. Med funktionen avstängd ser vi tydligt 2:3-repetitionsjudder med Blu-ray och 1080p/24 vilket ger en nervöst småryckig bild.


Fotnot: ES8005 svarar likadant mot RGB (videonivåer) och YCbCr-signal.


Observera att det ofta förekommer att specifika värden för vitbalans och färgområde publiceras på forum och i bloggar. Du kan aldrig, aldrig ta sådana inställningar och vänta dig att det blir bättre på just din TV! De där reglagen är till för att justera individuella skillnader mellan exemplar och även skillnader mellan olika källor. Effekten på just din TV är därför helt godtycklig och kan lika gärna göra att din bild blir överdrivet grön eller medföra andra oönskade effekter.


Reglagen för kontrast, ljusstyrka och även skärpa bör ställas med testskiva, exempelvis DVE , eftersom dessa ofta varierar med källan. Pålitliga källor som Oppos Blu-rayspelare mixtrar inte med bilden och lämnar samma värden som den signalgenerator vi använder.

Mätutrustning är Klein K10 colorimeter profilerad mot X-rite eye-one Pro spektrofotometer med kompensation för LED-belyst LCD-panel. Signalkälla är en Quantum Data 780A.


Visa alla ES8005-modeller...

Som en komplettering till testern har vi skapat 2 st videos där den första är en övergripande genomgång av ES8005-seriens funktioner och den snygga killen som skymtar förbi är Mats:

Samsung ES8005 Presentation...

Den andra videon går mer på djupet när det gäller bildkvalité och inställningar. Mannen framför TV:n är vår egen Thomas:

Samsung ES8005 Test...


Skrivet av Thomas 2012-04-27


Visad 45.336 gånger

Kommentarer till Test: Samsung ES8005


Thomas Ytterberg

2012-05-09 - 00:13:16

Patrik: Har inte jämfört dem sida vid sida men skulle säga att ES8005 ännu har en bit kvar till bildprecisionen hos VT30 (VT50 har ännu inte kommit) där Panasonics plasma ger högre högre kontrast och bättre nyansering. Ifall det enbart är bästa möjliga bildkvalitet du är ute efter vill säga. Andra och i praktiken kanske viktigare aspekter som betraktningsvinkel (fördel plasma), ljusstyrka (fördel LCD-LED), reflexbehandling (varierar), intryck av rörelser (varierar, särskilt ur betraktarens ögon) är också något man behöver väga in ifall man ändå väljer bland det bästa av de bästa apparaterna. -------- Angånde din dåliga bildkälla blir analog TV-sändning vare sig bättre eller sämre med andra apparater utan du väljer i praktiken mellan olika varianter av usel bild. Ifall du prioriterar TV-tittandet kanske du ska tänka om och lägga resurser på en bättre TV-mottagning som egen antenn eller parabol. Valet av TV-apparat hjälper inte på den punkten.


Thomas Ytterberg

2012-04-27 - 00:18:55

Jag har fått möjlighet att mäta ytterligare en 55-tums ES8005 och kan konstatera att det är stora skillnader mellan exemplaren. Nummer två har märkbart större färgfel från början men är samtidigt rejält ljusstarkare. Ännu ett exempel på att kalibrering sker på individuell basis. Att kopiera inställningarna från HBB:s exemplar hade slutat med en rätt så gulgrön bild. Det andra exemplaret var också den fri från clouding.


Jimmy

2012-04-29 - 00:11:36

Tack för en bra recension, jag undrar om latensen (input lag) är lika hög som på förra årets modeller?


Thomas Ytterberg

2012-04-29 - 00:12:11

Har tyvärr inte testat latensen.


patrik åfeldt

2012-05-02 - 00:23:14

Givande recension. En fråga om LED kontra Panasonics plasma. Har du testat, eller kommer testa, nya VT50? Testade du VT30:an? Om ja på någon av frågorna undrar jag vad du tycker jämfört med Samsungs testade LED. En annan fråga. Jag bor i hus med koax. Är det dumt att lägga så mycket pengar på en TV som inte får signalen via parabol eller fiber tycker du? Lite rådvill... //Tack för hjälpen. /Patrik


Piran

2012-10-24 - 00:23:17

Kolla detta innan du köper en smart tv från Samsung på svt play problem med svt-play-pa-samsung-tv eftersom inga andra tillverkare har problem!!!


SJ

2013-05-04 - 00:23:33

Ska tv:skruvas fast i bordsstativet tros? Vår ES8005 hade inga skruvar i kartongen och jag tycker tv:n lutar framåt, vääääldigt irriterande!


Erik - Hembiobutiken

2013-05-06 - 00:10:34

Hej, Ja, bordsstativet ska skruvas fast enligt manualen, men om inte jag minns fel levereras den med foten redan fastskruvad på tvn? Med vänlig hälsning Erik - Hembiobutiken


Mattias

2013-06-09 - 00:94:65

Jag köpte mig en ny 65 ES8005 och tyvärr är det ett lotteri vilken kvalitet du får på panelen. Förstår inte att denna tv får så bra betyg då både clouding och banding förekommer (prova bildsök på google). Även ljusläckage i hörnen förekommer. Visst, att titta på nyheterna går utmärkt. Men sport (pga banding problemet) är nästan olidligt dåligt. Jag anser att detta är en trasig panel. Tyvärr gäller inte garantin för detta... ett lotteri alltså. Någon som vill köpa min 65 till ett bra pris???


Patrik - Hembiobutiken

2013-06-10 - 00:16:44

Hej Mattias Det var trist att höra, du har inte testat att göra nån uppdatering på TVn? Har hört från vissa kunder att det ska bli bättre efter det. Vi har inte upplevt samma problem på årets modeller där Samsung ska ha jobbat mycket mer med att få till belysningen bättre och reducera bleeding-problem.


J. Söderqvist

2013-12-26 - 41:6:

Hej Thomas Jag har letet mes ljus och lykta efter rekommenderade inställningar för en Samsung ue55f7005, men eftersom jag inte har hittat någon bra info så tänkte jag testa de inställningar som du beskriver i denna artikel. Jag har dock en fråga. Jag kan inte välja Anpassa t. Skärm under menyn Bildstorlek. Just det alternativet är utgråat och istället är Auto Wide förvalt. Vet du varför? Nämnas bör kanske att jag använder en HD CA modul med ComHem-kort. Tack!


ugge

2015-02-05 - 00:10:04

Hej jag köpte en Samsung 48 3D Smart LED-TV UE48H6415XXE från Elgiganten för ca 5 månader sen , som nu har stora clouding moln nästan över hela panelen. Nu till min fråga kan en tv med BackLED ha clouding som på EdgeLED??