Din kundvagn är tom

Hembioskolan

Välkommen till Hembiobutikens hembioskola där vi förklarar olika begrepp och tekniker inom hembio.

Här går vi igenom lite gällande TV-apparater, fördelar/nackdelar mellan de olika teknikerna samt vilken storlek som passar i ditt hem/vardagsrum.


Läs hela artikeln...
2016-10-04

Här kan du läsa om olika hörlurstyper och våra rekommendationer, samt lite tips kring vad man ska tänka på när man vill investera i ett par nya hörlurar. Idag finns det en uppsjö av olika varianter och allt fler konsumerar sin musik på språng via sin mobiltelefon, medan den riktigt seriösa musiklyssnaren oftast väljer ett par större hörlurar för hemmabruk. För den som pendlar eller reser mycket kanske brusreducering är en hög prioritet. Alla har vi olika behov och krav på våra hörlurar och vi på Hembiobutiken hjälper till att hitta rätt hörlur för rätt ändamål.


Läs hela artikeln...


2019-02-27

Äntligen är 4K Ultra HD Blu-ray här! Vi har sett demoklipp, streamat Netflix, buffrat fram fina demonstrationer på Youtube men inga spelare eller skivor har funnits. Fram tills nu! Nu kan man äntligen utnyttja sin 4K Ultra HDTV på riktigt där vi kommer se filmer med en upplösning på hela 3840 x 2160, tillsammans med HDR (High Dynamic Range) som ger ett större kontrastomfång och färgrymd för en mer levande och nyansrik bild.


Läs hela artikeln...


De senaste åren har det varit generationsbyten på TV-marknaden där man framförallt pratat om HD i olika former. I mitten av 2000-talet klev vi in i HD Ready (720p)-världen där steget upp till Full HD (1080p) gick relativt snabbt när Bluray och HD-DVD utannonserades. Under 2010-talets första år tisslades och tasslades det om 4K som snart skulle ta över stafettpinnen och fick det fantasifyllda namnet Ultra HD (2160p) när branschen bestämde sig för att gå "all in" på den nya upplösningen. Idag är det ingen ovanlig syn att se 4K Ultra HD lite överallt när man bläddrar bland TV-apparater på nätet eller fönstershoppar i butiker då det kort och gott är det som gäller på marknaden idag och brukar vara synonymt med en bra TV idag, även om det inte är hela sanningen.


Läs hela artikeln...


2015-06-30

Vill du kunna styra musiken i hela huset, styra din hembio, belysningen i alla rum, videoövervakning, värmepumpen , larmet eller poolen. Allt går att styra från samma app på telefonen. paddan, eller varför inte en slimmad panel i väggen?


Läs hela artikeln...


2015-06-02

När man håller på med hembio blir det alltid en extra speciell känsla att köra projektor och en riktigt stor bild. En 65-tummare i all ära men jämför man det med en duk som har fyra gånger så stor bildstorlek blir det en ganska enkel match om man ser till upplevelsen.


Läs hela artikeln...


2015-04-30

Att ha ett eget biorum, dedikerat för film, är det många som drömmer om. Det är desto färre som faktiskt går hela vägen och bygger eget biorum. Många tycker att de inte har platsen för att ta ett helt rum enbart till detta. En del vill inte bygga in sig i en grotta utan kunna leva i rummet som ett vardagsrum. Tänk om någon sa att det faktiskt går att kombinera?


Läs hela artikeln...2013-11-18

De senaste årtiondena har flera olika tekniker kommit ut på marknaden för att distribuera och spela upp musik. Från kassettband, CD-skivor, MiniDisc och mp3-filer till den digitala streaming-vågen som idag har ett starkt grepp om hur vi lyssnar på musik hemma eller på resande fot. Men en gammal bekant från den analoga eran har fått ett uppsving och är starkare idag än vad den har varit på många år: Vinylskivan.


Läs hela artikeln...


Ordet förstärkare har sedan flera årtionden varit synonymt med att utgöra hjärtat till ens högtalare. Från första början har den nästan uteslutande använts för stereobruk när man lyssnat på skivor eller radio, men efter 80-, 90-, och 00-talets våg av nya digitala ljudformat kan ljudet idag leta sig fram i både 5, 7 eller 9 högtalarkanaler för att göra den audiovisuella upplevelsen komplett.


Läs hela artikeln...


Tänk dig att kunna lyssna på musik i god kvalitet i hela hemmet från källor som tex Spotify, Wimp, radio eller ditt digitala musikbibliotek på datorn eller kanske en NAS. Det är tanken bakom ett så kallat distribuerat ljudsystem, populärt benämnt multiroom. Estetiskt tilltalande med tex infällda högtalare och komponenter undangömda i ett skåp eller en garderob.


Läs hela artikeln...


2013-04-12

För att få den extra härliga känslan av att musiken följer dig genom hela huset och ända ut i trädgården så är lösningen att montera högtalare utomhus. Utomhushögtalare kräver dock eftertanke vid placering och installation. Många av våra kunder hör av sig och berättar att det bästa de gjort är att montera högtalare på uteplatsen och/eller i trädgården så det ger verkligen ett mervärde att ta med sig musiken eller radioprogrammet ut i sommarvärmen på ett enkelt och fritt sätt.


Läs hela artikeln...


2012-06-13

Välkomna till de vanligaste frågorna och svaren kring 3D-bild. Vi har i bloggen berört detta med 3D-bild och snabbt gått igenom hur det fungerar:


Läs hela artikeln...


2012-10-18 beslutade CEA att det som tidigare kallats 4K nu ska heta Ultra High-Definition, förkortat Ultra HD eller UHD. Då denna artikel skrevs ett drygt halvår tidigare har vi nu ändrat lite i artikeln och förtydligat det här med UHD.

Vad är Ultra HD? När kommer Ultra HD? Vem behöver Ultra HD? Ultra HD är det senaste buzzwordet inom hembio och i den här artikeln tänkte vi reda ut begreppen och se till att du vet allt och lite till.


Läs hela artikeln...


2011-04-15

De senaste åren har en trend kommit till Sverige som länge funnits i USA, nämligen att dölja elektroniken i hemmet utan att behöva kompromissa med prestandan. Vi har i den här artikeln valt att visa hur man installerar ett par inbyggnadshögtalare s.k inwallspeakers av modell Canton Inwall 865. Varken Markus eller Erik har tidigare hantverksvana att skryta med.


Läs hela artikeln...


2010-05-20

Projektor är egentligen det enda sättet att få till den där riktiga biokänslan i hemmet. Du kan få en bild som är över 3 meter bred och verkligen få en upplevelse utöver det vanliga TV-tittandet. Givetvis behöver man inte ha en 3 meter bred bild för att projektor ska vara ett alternativ till en vanlig TV, bara önskan att får en större bild än de vanliga 40 - 75 tummen som generellt säljs på TV-apparater. I dagsläget kan de absolut flesta ha en stor bild med hjälp av en projektor och verkligen lyfta filmen till en hemmakväll i bioanda!


Läs hela artikeln...


2010-03-01

Högtalare är, och kommer alltid att vara, en stor del av upplevelsen i en hembio. Tyvärr så har högtalaren glömts bort lite de senaste åren när många har lagt sina slantar på fina platta TV-apparater. I den här artikeln tänkte vi förklara varför det är så mycket roligare med en uppsättning riktiga högtalare och vad man behöver för att komma igång.


Läs hela artikeln...


2010-02-24

Formatet för en bild kan anges på ett par olika sätt men gemensamt för alla är att de beskriver förhållandet mellan höjd och bredd. Att förstå formatens skillnader i storlek är grundläggande för att kunna välja rätt utrustning till sin hembio. Därför ska vi gå igenom de vanligaste formaten och förklara för- och nackdelar.


Läs hela artikeln...