Din kundvagn är tom

Hembioskolan

Välkommen till Hembiobutikens hembioskola där vi förklarar olika begrepp och tekniker inom hembio.

Senast ändrad: 2024-01-26

Trinnov Audio, kända för sina innovationer inom ljudbearbetning och rumskorrigering, har introducerat en banbrytande funktion i sina produkter: "Waveforming". Denna teknik är inte bara ett steg framåt inom ljudbehandling, utan den representerar också en ny era i hur vi upplever ljud hemma, i studion eller i biografer. I den här artikeln kommer vi att utforska vad Waveforming är, hur det fungerar och varför det kan vara en game-changer för både audiofiler och professionella ljudtekniker.


Läs hela artikeln...


När det kommer till att avnjuta musik i bästa möjliga kvalitet har hifi-entusiaster traditionellt litat på skivspelare och CD-spelare. Men med den digitala erans framväxt har en ny produktkategori vuxit fram: hifi streamers och nätverksspelare. Dessa enheter är utformade för att leverera högkvalitativ musik direkt från internets streamingtjänster eller lokala nätverk till ditt ljudsystem, utan att kompromissa med ljudkvaliteten.


Läs hela artikeln...


Senast ändrad: 2023-10-09

I den här artikeln i Hembioskolan så tittar vi på en av 2-kanals och hifi-världens mest spridda ljudkällor, nämligen CD-spelaren.


Läs hela artikeln...


Senast ändrad: 2023-05-12

Det är inte lätt att hitta rätt TV idag. Med en uppsjö av olika beteckningar och teknologier kan man enkelt gå vilse i TV-djungeln. Här går vi igenom lite gällande TV-apparater, fördelar/nackdelar mellan de olika teknikerna samt vilken storlek som passar i ditt hem/vardagsrum.


Läs hela artikeln...


Senast ändrad: 2024-02-16

Vi på Hembiobutiken har haft privilegiet att vara tidiga med Dolby Atmos i våra biorum där vi demonstrerar det på daglig basis och kan inspirera kunder med det senaste inom ljud. Det finns däremot fortfarande en del frågetecken kring formatet och alla dess möjligheter i hemmet idag. Vi går igenom Dolby Atmos och varför vi tycker så mycket om det.


Läs hela artikeln...Senast ändrad: 2023-06-16

Här kan du läsa om olika hörlurstyper och våra rekommendationer, samt lite tips kring vad man ska tänka på när man vill investera i ett par nya hörlurar. Idag finns det en uppsjö av olika varianter och allt fler konsumerar sin musik på språng via sin mobiltelefon, medan den riktigt seriösa musiklyssnaren oftast väljer ett par större hörlurar för hemmabruk. För den som pendlar eller reser mycket kanske brusreducering är en hög prioritet. Alla har vi olika behov och krav på våra hörlurar och vi på Hembiobutiken hjälper till att hitta rätt hörlur för rätt ändamål.


Läs hela artikeln...


Skapad: 2019-02-27

Äntligen är 4K Ultra HD Blu-ray här! Vi har sett demoklipp, streamat Netflix, buffrat fram fina demonstrationer på Youtube men inga spelare eller skivor har funnits. Fram tills nu! Nu kan man äntligen utnyttja sin 4K Ultra HDTV på riktigt där vi kommer se filmer med en upplösning på hela 3840 x 2160, tillsammans med HDR (High Dynamic Range) som ger ett större kontrastomfång och färgrymd för en mer levande och nyansrik bild.


Läs hela artikeln...


Skapad: 2016-02-12

Idag är det standard att se 4K Ultra HD lite överallt när man bläddrar bland TV-apparater på nätet eller fönstershoppar i butiker och det brukar vara synonymt med en bra TV, men det inte är hela sanningen.


Läs hela artikeln...


Skapad: 2015-06-30

Vill du kunna styra musiken i hela huset, styra din hembio, belysningen i alla rum, videoövervakning, värmepumpen , larmet eller poolen. Allt går att styra från samma app på telefonen. paddan, eller varför inte en slimmad panel i väggen?


Läs hela artikeln...


Skapad: 2015-06-02

När man håller på med hembio blir det alltid en extra speciell känsla att köra projektor och en riktigt stor bild. En 65-tummare i all ära men jämför man det med en duk som har fyra gånger så stor bildstorlek blir det en ganska enkel match om man ser till upplevelsen.


Läs hela artikeln...


Senast ändrad: 2024-05-20

Att ha ett eget biorum, dedikerat för film, är det många som drömmer om.
Det är desto färre som faktiskt går hela vägen och bygger eget biorum. Många tycker att de inte har platsen för att ta ett helt rum enbart till detta. En del vill inte bygga in sig i en grotta utan kunna leva i rummet som ett vardagsrum.
Tänk om någon sa att det faktiskt går att kombinera?


Läs hela artikeln...


Senast ändrad: 2023-04-28


Läs hela artikeln...


Senast ändrad: 2023-08-23

De senaste årtiondena har flera olika tekniker kommit ut på marknaden för att distribuera och spela upp musik. Från kassettband, CD-skivor, MiniDisc och mp3-filer till den digitala streaming-vågen som idag har ett starkt grepp om hur vi lyssnar på musik hemma eller på resande fot. Men en gammal bekant från den analoga eran har fått ett uppsving och är starkare idag än vad den har varit på många år: vinylskivan.


Läs hela artikeln...


Skapad: 2013-10-17

Ordet förstärkare/receiver har sedan flera årtionden varit synonymt med att utgöra hjärtat till ens högtalare. Från första början har den nästan uteslutande använts för stereobruk när man lyssnat på skivor eller radio, men efter 80-, 90-, och 00-talets våg av nya digitala ljudformat kan ljudet idag leta sig fram i både 5, 7, 9, 11 eller varför inte ännu fler högtalarkanaler för att göra den audiovisuella upplevelsen komplett!


Läs hela artikeln...


Skapad: 2013-04-24

Tänk dig att kunna lyssna på musik i god kvalitet i hela hemmet från källor som tex Spotify, Wimp, radio eller ditt digitala musikbibliotek på datorn eller kanske en NAS. Det är tanken bakom ett så kallat distribuerat ljudsystem, populärt benämnt multiroom. Estetiskt tilltalande med tex infällda högtalare och komponenter undangömda i ett skåp eller en garderob.


Läs hela artikeln...


Skapad: 2013-04-12

För att få den extra härliga känslan av att musiken följer dig genom hela huset och ända ut i trädgården så är lösningen att montera högtalare utomhus. Utomhushögtalare kräver dock eftertanke vid placering och installation.


Läs hela artikeln...


Skapad: 2012-06-13

Välkomna till de vanligaste frågorna och svaren kring 3D-bild. Vi har i bloggen berört detta med 3D-bild och snabbt gått igenom hur det fungerar:


Läs hela artikeln...


Skapad: 2012-02-27

2012-10-18 beslutade CEA att det som tidigare kallats 4K nu ska heta Ultra High-Definition, förkortat Ultra HD eller UHD. Då denna artikel skrevs ett drygt halvår tidigare har vi nu ändrat lite i artikeln och förtydligat det här med UHD.

Vad är Ultra HD? När kommer Ultra HD? Vem behöver Ultra HD? Ultra HD är det senaste buzzwordet inom hembio och i den här artikeln tänkte vi reda ut begreppen och se till att du vet allt och lite till.


Läs hela artikeln...


Skapad: 2011-04-15

Om man vill ha en hemmabio i hemlighet så är inbyggnadshögtalare den rätta vägen att gå. Med in-wall och in-ceiling högtalare kan högtalarna döljas helt utan att man för den delen behöver tumma på ljudkvaliteten. Någon vidare hantverksvana behöver man inte för att fälla in högtalare i vägg eller tak.
Resultatet? Ett otroligt subtilt och elegant intryck.


Läs hela artikeln...


Skapad: 2010-05-20

Projektor är egentligen det enda sättet att få till den där riktiga biokänslan i hemmet. Du kan få en bild som är över 3 meter bred och verkligen få en upplevelse utöver det vanliga TV-tittandet.


Läs hela artikeln...


Skapad: 2010-03-01

Högtalare är, och kommer alltid att vara en stor del av upplevelsen i en hembio. Tyvärr så har högtalaren glömts bort lite de senaste åren när många har lagt sina slantar på fina TV-apparater. I den här artikeln tänkte vi förklara varför det är så mycket roligare med en uppsättning riktiga högtalare och vad man behöver för att komma igång.


Läs hela artikeln...


Skapad: 2010-02-24

Formatet för en bild kan anges på ett par olika sätt men gemensamt för alla är att de beskriver förhållandet mellan höjd och bredd. Att förstå formatens skillnader i storlek är grundläggande för att kunna välja rätt utrustning till sin hembio. Därför ska vi gå igenom de vanligaste formaten och förklara för- och nackdelar.


Läs hela artikeln...