Din kundvagn är tom

Test: Bättre TV-ljud 2011

Skapad: 2011-03-23

Vi har sålt fantastiskt mycket TV-apparater det senaste året och med det följer att många kunder upplever det ljud som kommer från TV:ns inbyggda högtalare som tunt. Något som vi så klart håller med om, det är därför vi alltid rekommenderar ett separat ljudsystem, oavsett märke eller modell på den TV som köpts.Vi har gjort ett nytt test av 2013-års modeller: Bättre TV-ljud 2013...

Orsaken till att TV-apparaternas ljudmöjligheter försämrats med åren ligger i att de blir tunnare och tunnare, detta ger inte plats för högtalarna som kräver en låda samt större element för att låta bra.

Vi har nu lyssnat igenom och testat ett antal system som ska vara extra prisvärda och ge en rejäl uppgradering av ljudet från TV:n. Vi har försökt hålla en bredd i form och funktion men tittat i en prisklass som ligger under vad en normal TV kostar. Därför har vi nu valt ut att rekommendera följande system.

Gemensamt för alla system är att de ska kunna kopplas direkt till TV:n och inte behöva någon separat förstärkare eller annan komponent. Vi har även angivit vilken typ av kabel du behöver för att koppla in i de vanligaste utgångarna från TV:n.

Audio Pro Add On Three

Vi börjar med Audio Pros Add On serie, som är riktad för just vara ett prisvärt alternativ att koppla till din TV eller dator. Systemet som sådant är enkelt vilket även återspeglas på prisnivån, du får mycket högtalare för den låga investering du gör. För att kunna leverera detta har Audio Pro dragit ned på finesser men behållit fokus på det väsentliga.

Addon Three består av en aktiv subwoofer och två separata högtalare som via högtalarkabel kopplas till subwoofern och som kan sättas på vägg eller stå på hylla eller bänk. De harmonierar ljudmässigt med varandra och subwoofern ger ljudet en botten som hjälper till mycket i stora rum. Detta är inte det mest kraftfulla system du kan ha men det hjälper verkligen upp TV-ljudet till en helt annan nivå. Du hör dialogen tydligt och i filmsekvenser så får du ett bättre tryck och separation i ljudet.

Systemet finns i både svart och vitt och satelliterna är tillverkade av stål.

För att använda Addon Three så kopplar du in det till TV:ns hörlursutgång. Därmed så kan du via TV:ns fjärrkontroll styra volymen utan behov av nya fjärrkontroller. Det du behöver är enbart en kabel med 3.5mm kontakt i bägge ändar.

Mer info om Audio Pro Addon-serien…

Yamaha YSP2200

Ett koncept som Yamaha lanserade för många år sedan var att samla flera element i en enda kabinett, för att skapa ett kompakt system som ändå kunde spela och leverera en känsla av surroundljud. Yamaha benämnde enheten ljudprojektor men det namn som numera är vedertaget är ljudlimpa och flera tillverkare har kommit med egna alternativ och varianter på samma tankar. Priset på dessa varor ligger normalt över tiotusen kronor men nu har de lanserat YSP2200BL vilken pressat sig under det strecket. Vi vill slå ett slag för den här produkten för den som är ute efter en lite större upplevelse än övriga system men där man är begränsad till att bara ha en central högtalare vid TV:n. Orsaken till att YSP2200 levererar en extra dimension är att Yamaha arbetar med en teknik som i ett rum som är rektangulärt uppbyggt och inte är allt för stort ger en, på riktigt, upplevd surroundljudskänsla. Högtalarna i limpan är nämligen riktade på så sätt att ljudet studsar i väggarna och når dig bakifrån samt från sidan och skapar på så sätt surroundljudet.

YSP2200BL rekommenderar vi till den kunden som tittar mycket på film, det ger en klar och tydlig dialog och fungerar bra för TV men det engagerar inte lyssnaren i musiksammanhang på samma sätt som vissa av våra andra system, främst på grund av att högtalarelementen är små i storlek även om de är många. Till systemet får man en subwoofer som hjälper upp basljudet väsentligt.

Huvudenheten har även en extra funktion som HDMI-växel, du kan koppla in extra utrustning som en blu-ray-spelare och växla mellan ingångarna för att få ut det ljud du vill spela upp. Anslut enbart HDMI-kabel mellan TV, huvudenheten och spelaren. För den som har inbyggd digital-TV-mottagare i TV:n samt digital ljudsignal ut från TV:n (optisk eller coaxial) så är det heller inga problem att ansluta YSP2200BL då den har dessa ingångar.

Enheten finns enbart i svart och passar för den som behöver placera högtalaren centralt under TV:n men adderar även funktionen med HDMI-växling.

Mer info om Yamaha YSP2200…

Earthquake iQuake iQ-52

Skall man ha mycket kraft för pengarna och har plats att ställa lite större högtalare (även om de är kompakta) så har vi en mycket bra lösning i iQuake. Högtalarparet har inbyggd förstärkare på sanslösa 200watt vilka driver ett 5.25tums högtalarelement samt en 0.75tums diskant.

Det här är systemet för den som vill ha ett lätthanterat men kompakt och kraftfullt system (varje högtalare har måttet 27 x 18 x 20cm) som presterar bra ljud både för film och musik. Det hörs att den rejäla förstärkaren har full kontroll på elementen och du får fram riktigt bra ljud ur dessa högtalare för prisklassen. Vi har även testat att lägga till en subwoofer (REL T5) till dem bara för att testa och det hjälper upp botten och levererar en ljudupplevelse som håller hög klass.

På toppen är placerat uttag för iPhone vilket innebär att du kan spela upp musik eller ladda telefonen på dem vilket gör dem flexibla i användandet.

iQuake kan på samma sätt som Addon Three kopplas in via hörlursutgången på TV:n men de saknar digitala ingångar (vi har omvandlare från digitalt till analogt ljud, tex CYP AU-D3).

För att kontrollera ljudnivån eller byta låt på iPhonen så medföljer även en liten fjärrkontroll.

Mer info om Earthquake iQuake iQ-52…

Canton Digital Movie 1 (Utförsäljning)

Ett system som kvalar in på ett bananskal är Cantons Digital Movie 1, orsaken är att det är prissänkt tack vare en utförsäljning av dem som vi hjälper Canton med. Utpriset på silvervarianten hamnar då på 6.990:- för hela systemet mot tidigare ca 13.000:-

Systemet är en variant på Yamahas ljudlimpa fast med en annan inriktning. Canton har större men färre element vilket gör att högtalarna även fungerar vid musikuppspelning och ger ett bra och harmoniskt ljud för både TV och film. Canton har även de lagt med en ambition till att skapa surroundljud från en högtalare och de löser detta genom en aktiv signalbehandling som fördröjer vissa ljud och därmed skapar en upplevd surroundkänsla. Det fungerar ganska bra men är aldrig ett alternativ för ett riktigt 5.1 system.

Varför vi valt att ta med Canton Digital Movie 1 är att det ger bra ljud trots att det enbart består av En högtalare plus subwoofer, detta gör det lätt att placera för den som har TV:n på en bänk eller liknande och man får då ett bra ljud utan en massa kablar som skall dras eller krånglig inkoppling. Systemet drivs av subwoofern där även ingångarna sitter för både analoga ljudsignaler likväl som optisk digital och coaxial digital. Systemet är rejält byggt och det är äkta Cantonkvalitet man köper.

Brasklapp för slutförsäljning! Vi kan enbart leverera de enheter vi har tillgång till sedan är den slutsåld.

Mer info om Canton Digital Movie 1…

Summering
Sammantaget så kan man alltså på ett förhållandevis billigt sätt avsevärt förbättra ljudet ut från sin TV men av erfarenhet från det här testet så gäller det att välja rätt system. Det man inte får glömma är att vi haft som utgångspunkt att hitta prisvärda system i en smal budget och där man inte kopplar in surroundhögtalare till. Naturligtvis finns det bättre men dyrare eller mer svårinkopplade system på marknaden och vi har inte tittat på att sätta ihop olika högtalar och förstärkaralternativ.

Hoppas detta inlägg hjälper dig på traven att förbättra ljudet från TV:n!


Skrivet av Mattias 2011-03-23


Visad 31.133 gånger