Din kundvagn är tom

Test: Samsung D8005

Skapad: 2011-04-13

UE-46D8005 är Samsungs nyaste superslimmade toppmodel. Givetvis med kantplacerade lysdioder (edge-LED) som belysning till lcd-panelen. 2011 års apparater från de stora tillverkarna, förutom plasmamodellerna förstås, är så gott som alla LED-baserade. I år är det i budgetmodellerna du finner de gamla lysrören. ”Superslimmad” innebär i detta fall att ramen runt panelen består av cirka centimetern aluminium. Reklamen säger 0,5 centimeter, men dessa fem millimetrar gäller endast ytan nästintill bildpanelen där kanterna är fasade och som helhet precis centimetern ”tjock”.


Oavsett vad så har den tunna ramen en stor effekt. Metallen smälter in med omgivningens ljus och bilden nästan flyter ovanpå väggen. Den 46-tummare som hänger i butiken ser nästan liten ut eftersom det inte längre är samma fysiska storlek. Till bredden är apparaten endast några centimeter bredare än en typisk 42-tummare. 3D-bilden blir heller inte lika inramad som med apparater med svart och småfet ram runt panelen. Tjockleken för hela apparaten hamnar på tre centimeter och kontakterna på baksidan är riktade åt höger och nedåt.

Snabbt om nya Samsungen!
De stora nyheterna med D8005 kan sammanfattas på följande punkter:


- Bättre betraktningsvinkel gör att du behåller intryck av färger och djupsvärta när du inte befinner dig mot sidorna i förhållande till TV:n. Med D8005 är det inte alls längre lika känsligt som hos föregångarna var du befinner dig i förhållande till TV:n.

- Designen uppskattas av de flesta som hunnit besöka butiken. TV:n smälter bättre in med omgivningen och upplevs inte lika dominerande stor vilket också gör att du kan gå upp i faktiskt bildstorlek!

- Smart-TV-finesserna är kanske hellre än bättre just nu. Mest användbart är kopplingen mot en smartphone som fjärrkontroll.

- 3D-barnsjukdomarna är med nya serien i stort sett borta. Mycket lugnare och tydligare bild än på förra årets modeller och synkroniseringen med Bluetooth-glasögonen är mer pålitlig.

- D8005-serien finns i 40, 46 och 55-tum. En 60-tumsmodell kommer senare i vår.

Ett steg närmare nätet
Inte helt nytt men desto mer på allvar den här gången är ”Smart-TV”. Smart-TV-funktionen är som menyn på en kinakrog med alternativ på alternativ. Parkoppling mot dator för nätverksåtkomst av bilder, musik och film, Google Maps, TV4 Play, webbläsare och en bunt appar som kan tankas ned direkt via TV:n. Och så en Youtube-klient förstås där bilden kan bli riktigt bra. Gränssnittet till Smart-TV utnyttjar TV:ns upplösning och ger också bild-i-bild på det som du annars tittar på.


Klart bäst är kopplingen mot mobiltelefoner, antingen Samsungs egna telefoner eller (förstås) iOS-enheter som iPhone och iPad. Samsungs app ger en komplett fjärrkontroll. Fjärrstyrningen sker för övrigt via IP, alltså nätverk och D8005 har inbyggd Wifi. Det räcker alltså med att telefonen eller iPaden är på samma trådlösa nätverk som TV:n för att det ska fungera.

D8005 säljs med vanlig traditionell fjärrkontroll och apparaten har rapporterats (och demonstrerats) med en exklusiv fjärrkontroll med 3-tums pekskärm. Så är inte fallet utan denna fjärrkontroll är extra tillbehör. Samsungs fjärrkontroll kan även fungera som extra skärm, en slags bild-i-bild med trådlös förlängning.

Ta gärna en titt i butiken vid tillfälle för att få ett grepp om vad ”Smart-TV” innebär!

Ja, det är bättre bild!
Bildkvaliteten ska vi inte glömma då det har hänt en hel del även där. Fördelen med Samsungs paneler är att de kan ge väldigt hög kontrast. I kombination med ”Micro Dimming” som är namnet på Samsungs aktiva kantbelysning får du verkligen en djup och tydlig svärta samtidigt som det finns ljusresurser från lysdioderna. Den faktiska kontrasten är med andra ord hög! Jämfört med 2010 års toppmodell, C8705, lyckas D8005 bättre med bilden vid teckningen av nyanser.


Väldigt mycket av detta beror på den bättre betraktningsvinkeln hos D8005-panelen. Intrycket av djupsvärta, nyanser och färger behålls även i vinklar och ut mot sidorna i högre grad på D8005. Hos C8705 som hänger bredvid i butiken måste vi peka ut en position där det blir som bäst bild. Då är bilden förvisso mycket bra, men ta ett kliv för långt åt sidan och bilden blir blaskig där brus och pixlar träder fram i bildens mörka delar. Detta fenomen är inte alls lika tydligt på D8005 och det gör också att både vi och besökare spontant upplever bilden som renare och klarare!


”Clouding”-fenomenet brukar det ofta frågas om och på vårt exemplar finns inga sådana skiftningar där bilden i fläckar är ljusare eller mörkare. Det går att se att bilden inte är 100 procent uniform, särskilt mot övre och undre kant där det är något ljusare. Än en gång ett typiskt problem för lcd-tekniken. För en uniform bild där hörn och kanter har exakt likadan återgivning som mitten av bilden krävs en plasma-TV i den bättre klassen.

Bättre 3D
3D-bilden är helt klart förbättrad. Nej, fel ordval! Det är mycket bättre 3D-bild jämfört med föregående generation som också var den första generationens 3D-bild. Betydligt lugnare, det flyter bättre, ljusförlusten är inte lika tydlig och framför allt är det mindre crosstalk mellan höger och vänster bild. Djupkänslan är tydligare och inte minst då det är snabba rörelser i materialet. De nya 3D-glasögonen synkar via Bluetooth vilket har flera fördelar jämfört med IR. Dels synkar de mot TV:n på ett ögonblick, dels tappar de inte synk lika lätt eller störs ut av ljus i omgivningen.

Viktiga inställningar
Bildupplevelsen handlar i första hand om hur TV:n är inställd. Så gott som alla synpunkter från butikens besökare handlar om just inställningar. Vi gick igenom D8005 med testmönster från Digital Video Essentials, Spears & Munsil HD Benchmark och Disney WOW och kan snabbt konstatera att följande Bild-inställningar ger en i grunden korrekt bild. Vi räknar med att återkomma med mätningar och effekten av en fullständig kalibrering inom kort.

Bild/Bildläge: ”Film”, stänger av det mesta av det som överdriver bilden
Bakgrundsljus: Ställs efter rummets ljus
Skärpa: Bör sänkas till under 10 för att undvika överdriven kantskärpa


Bild/Bildalternativ/

Färgton: Varm1 eller Varm2 (korrekt vitbalans kräver kalibrering)
Motion Plus: Personlig, Brusreducering 0, Skakreducering: 0

”Motion Plus” är Samsungs teknik för interpolering av bildrutor som gör att bilden rör sig mjukare och mer likt hur bilden blir med en videokamera. Störs du av detta ska man ställa in reglaget som ovan. Stänger du av ”Motion Plus” helt och hållet kommer bilden med 1080p/24 från Blu-ray annars att bli småryckig.

System/Allmänt/Spelläge
Fördröjningen, latensen, ”Input lag” är cirka 160 millisekunder vilket är högt. För TV-spel kan du därför, precis som med tidigare Samsung-TV, aktivera spelläget. Då sjunker latensen till under 40 millisekunder.

P-SIZE/Bildförhållande
Från början står D8005 inställd på 16:9 vilket ger overscan. För bästa bild med pixelmappning från Blu-ray, mediaspelare, dator etc. växlar du med P-SIZE-knappen på fjärrkontrollen till läget ”Anpassa t. Bildskärm”.


Visa alla D8005-modeller...


Skrivet av Thomas 2011-04-13


Visad 51.620 gånger

Kommentarer till Test: Samsung D8005


John Jensen

2012-02-08 - 00:94:12

Av filmer på YouTube jag sett verkar denna TV bara fungera i helt mörka rum. Lite ljus från en fönster och man har en spegel. Synd då jag var övertygad om att köpa denna TV.


Mattias

2011-04-18 - 00:17:48

Jag vill tacka Thomas Ytterberg för hans första test i Hembiobutiken-kläder. Erfarenheten av att testa produkter lyser igenom och jag tycker att du skriver väldigt bra och lättförståligt utan att missa detaljerna. Vi ser fram emot nästa test som blir av Panasonic G30-serien! /Mattias - Hembiobutiken


Nils

2011-12-31 - 00:38:59

Hej! Jag undrar hur ni kommit vidare med inställningarna. Det var bra tips i texten kring de första intrycken. Har ni hittat den perfekta inställningen?


Thomas Y

2012-01-04 - 00:10:57

Den perfekta inställningen är individuell för varje apparat och hänger ihop med rummet, bildkällan och bildkedjans inverkan på bilden. Det är därför man ISF-kalibrerar sina apparater för att nå så korrekt bild som möjligt med sin utrustning. Det är också därför inställningsförslag endast kan ge en guidning åt rätt håll. Att siffra för siffra kopiera någons annans inställning blir chansartat och kan innebära mer fel än vad fabriksjusteringen ger.


Andreas

2011-06-16 - 00:20:09

"Stänger du av ”Motion Plus” helt och hållet kommer bilden med 1080p/24 från Blu-ray annars att bli småryckig." Väldigt konstig mening. Kommer bilden bli småryckig om man stänger av Motion Plus eller blir den småryckig om man inte gör det?