Din kundvagn är tom

Subwoofers

2015-01-15

Oavsett om man värderar film eller musik högst vill de flesta ha ett omfamnande ljud som tvingar fram ett leende på läpparna. Bas ska helst kännas i hela kroppen, få fötterna att stampa med, samtidigt som den inte ska ta över eller dölja detaljrikedomen i ljudet. Men långt ifrån alla högtalare klarar av att förmedla åskans djupa rytande eller de mörkare tonerna i instrumenten.Det finns naturligtvis en lösning som de flesta känner till. Med en eller flera baslådor kan man få det att spritta i kroppen och uppleva ljudspår på ett helt annat plan. Då vibrerar luften i bröstet till rytmen eller skakar om en till en vild orgie i explosioner. En modern filmnörds euforiska resa börjar ofta med en rejäl explosion i biograf. Men det har inte alltid varit så.


De första separata baslådorna tillverkades under slutet av 60-talet men fick först sitt genombrott under det påföljande årtiondet när de började massproduceras för hifi-entusiaster. Innan dess var det tunnare ljud till filmerna och ljudspåren innehöll heller inte lika mycket tryck. De senaste åren har det naturligtvis hänt mycket fantastiskt i teknik och material, men grundprincipen är densamma:


En subwoofer består i grunden av en låda, vanligtvis av trä, där måtten bestämts med hänsyn till ljudvågornas längd (förklaringen till det hittar du längre ned) samt ett baselement och ett slutsteg. Sen finns det naturligtvis många variationer på detta tema.

Vad är bäst för mig?


Baslådor finns som de flesta känner till i olika storlekar och med varierande kvalitet. Därför är det viktigt att fundera över vad man värderar innan man gör ett köp. Ska det vara en subwoofer som främst är till för musik behöver den vara rapp och följsam. Är det endast film på tapeten kan det istället vara viktigare att den spelar djupt och kan dundra på rejält när det krävs. Står den i vardagsrum kan både form och färg vara avgörande och då behöver man vara medveten om att man eventuellt gör avkall på funktion och ljud för att fylla andra önskemål. Så överväg gärna vad du vill få ut av din subwoofer innan du köper. Hur viktigt är färg och form där du tänker placera den? Vilken typ av underhållning kommer den användas till? Vilken budget behöver du sätta för att uppfylla dina krav?

Rapp eller djup bas - måste man välja?

I de lägre prisklasserna är det alltid en kompromiss då det helt enkelt är för kostsamt att tillverka en subwoofer som är bra på allt. Ofta är de baslådorna inte så följsamma och blir brötiga tillsammans med musik. Till film fungerar de generellt bättre, förutsatt att man inte har för höga krav på distortionsnivån (det vill säga hur rent den spelar). Mindre element kan ofta ha lite högre upplösing i ljudet medan de större lådorna går djupare men blir långsammare och tappar mycket i detalj. Därför lämpar de sig inte lika bra för musik. Ett trumsolo ska vara snärtigt och inte låta som att du sitter på första parkett till ett kontinuerligt vulkanutbrott.

Dessa samband förändras när man kommer upp på de mer påkostade baslådorna. Mindre element kan fortfarande spela djupt medan större element blir rappare. En avancerad subwoofer fungerar utmärkt till både musik och film. Vi återkommer till varför det är så.

Elementstorlek


Om man ser till enklare baslådor så kan mindre element vibrera snabbare vid en given styrka på slutsteget. Detta är en väldig förenkling, men med de mindre elementen behövs mindre energi för att förflytta dem. I gengäld förflyttar elementen mindre luft vilket resulterar i att de främst behandlar kortare ljudvågor. De större elementen förflyttar större mängder luft vilket resulterar i längre ljudvågor och djupare frekvenser. I gengäld blir de inte lika snabba i rörelserna. Med mer kraft och kontroll såväl som styvare material kan även större element spela rappt.

Med eller utan basport?


En basport är ett större hål i en baslåda som låter luft passera in och ut fritt. Det gör att när elementet rör sig utåt så kan luft passera in och fylla tomrummet. I en låda utan basport kämpar slutstegen hårdare för att förflytta elemetet eftersom ingen luft sugs in eller försvinner när det rör sig från mittpositionen. Vinsten är att man får snabbare rörelser i elementen då de får hjälp att förflytta sig till sitt normaltillstånd av den expanderande eller tillbakadragande luften.

Vissa subwoofers kan ha upp till 3 st basportar, pluggar man igen alla kan man få en jämnare bas över frekvenserna men samtidigt minskad slaglängd, vilket resulterar i att man inte får samma djupbas. De större modellerna från Velodyne, Definitive Technology, Procella har sällan basport utan drivs med riktigt kraftfulla slutsteg för att de ska bli så rappa som möjligt samtidigt som de kan gå djupt. Det gör också att de passar väldigt bra till både film och musik.

Placering

Bra bas är bland det svåraste att få till i ett rum. Om en topp på en ljudvåg möter en dal på en annan våg (eller samma våg som studsat tillbaks) släcker de ut varandra. Likaså kan två toppar som möts höja basen. Det gör att basen oftast är ojämn i rummet och en lyssningsposition kan ge väldigt högt ljudtryck samtidigt som en annan kan ha näst intill obefintlig bas. För att testa detta kan man exempelvis sätta basen på golvet vid lyssningspositionen och sedan gå runt i rummet och lyssna på vart basen låter högst. Sedan placerar man subwoofern där istället.


Kör man med en ensam subwoofer placerar man den om man har möjlighet i den främre arken av lyssningspositionen. Örat har väldigt svårt att uppfatta vart ett basljud kommer ifrån eftersom de studsar så mycket, däremot känner man det i kroppen. Exploderar det på bioduken blir det därför bättre om trycket i bröstet kommer därifrån och inte bakifrån. Men det är bättre med en bas som står bakom soffan än ingen bas alls.

Dubbla subwoofers


En lösning som allt fler hembioentusiaster vänder sig till är att köra med flera subwoofers. Då kan man väga upp för att man har lägre bas i vissa delar av rummet och få jämnare ljudtryck. Detta kallar man för balansbas.Man kan även skaffa sig två stycken subwoofers som står placerade vid varsin fronthögtalare för att få ännu mer ljudtryck. Naturligtvis kan man också kombinera båda taktikerna och köra med tre eller ännu fler subbar.


Det är viktigt att komma ihåg att det inte alltid blir bättre med två stycken subbar. En kompetent subwoofer ger bättre ljud än två billiga och man kan alltid köpa till en extra subwoofer i efterhand.

Akustik


Det är väldigt svårt att akustikanpassa ett rum för djupa frekvenser. Vanliga absorbenter räcker inte till då de inte påverkar de långa basvågorna. Istället jobbar man med basfällor. Basfällor är utformade som stora lådor på 200-300 liter där storleken och öppningen i lådan påverkar vilka frekvenser den fångar upp. Man behöver därför först mäta vilka frekvenser det är som ställer till besvär. Det finns även lösningar som på bilden ovan.


Bygger du nytt kan vi hjälpa dig att komma i kontakt med en akustiker så att du får bästa förutsättningar redan från början. Ofta använder man sig av flera basfällor för att fånga att fånga upp olika frekvenser. De döljs då med fördel i baffelvägg eller i taket.

Men grannarna då?

En kompetent sub ger gedigen bas även vid lägre volymer. Då behöver man inte spela lika högt för att få ett fylligt och behagligt ljud. Så ifall man inte vill störa grannarna kan det ofta bli bättre med en subbas än utan. Tänk på att basljud i höga volymer kan störa mer i musik, när det är ett rytmiskt återkommande ljud, än i en film när det ofta rör sig om korta enstaka sekvenser.

Hembiobutiken rekommenderar

SVS är en av de största tillverkarna av subwoofers i världen med ett brett sortiment för musik, film eller rejäla biorum. Basarna är lovordade av både press och kunder för att kunna spela riktigt djupt med bra kontroll och klarar av att leverera ordentligt med tryck genom hela frekvensomfånget. SVS jobbar med tre olika typer av subwoofers; SB (Sealed Box), PB (Ported Box) och PC (Ported Cylinder) med olika storlekar och prissegment inom varje område.

REL är ett bra och kompetent märke, de bygger kvalitetsbaslådor som fungerar utmärkt till både film och musik. Deras enklare modeller ger inte enormt högt ljudtryck, men de spelar följsamt och trevligt. De finns även i vitt vilket gör att de blir lättare att smyga in i vardagsrummet. Deras större S-serie har både kraft, pondus och lämpar sig väldigt bra till film och musik. Unikt för nästan alla REL-basar är deras egna högnivå-anslutning där basen kopplas med en högtalarkabel på samma terminaler som fronthögtalarna för att integrera basåtergivningen ännu bättre när man spelar stereo.

Procella och JBL Synthesis är tillverkare som inriktar sig främst på den dedikerade custom install-marknaden. Dessa används främst när man bygger ett biorum från grunden och vill en riktig biosal i hemmet. Är du intresserad av det så ta kontakt med oss så kan vi hjälpa till att rita upp ett rum med högtalare, duk, projektor såväl som akustikdiffusorer, basfällor, absorbenter och mäta och räkna på vilka frekvenser som behöver dämpas för att få en perfekt upplevelse.


Skrivet av Harald 2015-01-15


Visad 65.169 gånger