Din kundvagn är tom

HDR - High Dynamic Range

Skapad: 2016-02-12

Idag är det standard att se 4K Ultra HD lite överallt när man bläddrar bland TV-apparater på nätet eller fönstershoppar i butiker och det brukar vara synonymt med en bra TV, men det inte är hela sanningen.

Idag pratar man väldigt mycket om upplösning och man glömmer bort en väldigt stark spelare på marknaden, nämligen HDR (High Dynamic Range). Sedan tekniken lanserades 2014/15 så har mycket hänt och det är inte helt lätt att förstå olika HDR-format samt vad som krävs från din TV.

Vad innebär HDR och varför är det så bra?

Den enkla förklaringen är "bättre pixlar istället för fler pixlar" där HDR erbjuder ett utökat kontrastomfång med mycket bättre detaljrikedom i mörka/ljusa scener samt en förbättrad färghantering med mer nyanser och djup i bilden. Tanken är helt enkelt att göra bilden mer realistisk och återskapa hur vi människor ser i verkligheten där tex en bländade sol ska ge samma effekt som när vi tittar ut genom fönstret.


HDR är inte begränsat till en viss upplösning men har blivit ett naturligt "tillägg" till mycket av det kommande 4K Bluray-formatet och anses enligt vissa vara mycket mer intressant än den högre upplösningen då bildkvalitén blir avsevärt bättre. Självklart skadar det inte att upplösningen blivit fyra gånger högre än det tidigare Bluray-formatet så mysfaktorn hos alla bildentusiaster kommer vara skyhög under framtida filmkvällar. Vi vill däremot poängtera att bara för att man köpt en sprillans ny 4K Ultra HDTV har den inte automatiskt stöd för HDR utan det finns vissa särskilda krav som ställs. Mer om detta i nästa stycke.

Vad behövs för att jag ska kunna titta på HDR-material?

Grundförutsättningarna för HDR är rätt standard – innehållet behöver vara mastrad med HDR och bildkällan måste kunna hantera det. Mer eller mindre alla Ultra HD Blu-Rays idag har stöd för olika typer av HDR. Vi ser även många gamla klassiker som är "remastered" i 4K och HDR. Ett välkommet inslag för att få ut mer material då formatet växer och växer!


Även streamingtjänster som Netflix, Amazon Prime etc. släpper mer och mer filmer i 4K HDR. Men eftersom det fortfarande krävs en väldigt hög bitrate för att hantera det fullt ut så vinner Blu-ray spelare med hästlängder. Under 2021 lanserade Sony sin egna plattform som de kallar Bravia Core. Sony påstår att man kan streama material upp till 80 Mbit/s, en rätt rejäl ökning kontra Netflix 4K-utbud som klarar en hastighet på 25 Mbit/s.


Klarar min nya 4K LED-TV att hantera HDR?

Det korta svaret är: Det beror på. Det finns vissa krav för att HDR ska kunna visas på rätt sätt och vi tar det hela från början. Under 2015 pumpade tillverkarna ut mängder med 4K Ultra HD-apparater men gav väldigt lite information om dessa var HDR-kompatibla eller inte. Vi vill poängtera att idag är det OLED eller LED-skärmar med bakbelysning och FALD (Full Array Local Dimming) som är det absolut bästa för att återge HDR. Idag ser vi många TV-apparater i billigare segment som har "HDR-stöd" men inte tillräcklig hårdvara för att kunna återge det dynamiska omfånget med värdighet.


Inom branschen brukar man prata om något som kallas för "nits" som är ett värde för att mäta ljusstyrkan och svärtan på en TV. För att klara av HDR-standarden krävs det att TV:n dels hanterar en högre nivå av ljusstyrka samtidigt som den ska hantera en tillräckligt bra svartnivå – dvs hur mörk bild den klarar av att visa. Lägg till stöd för 10-bitars färgdjup och, voilá, din TV är good to go för HDR.

Olika HDR format

Det finns fyra HDR format som man talar mest om idag. HDR10, HDR10+, HLG och Dolby Vision. Men vad är skillnaden?


HDR10

HDR10 är originalet och det mest använda formatet idag. HDR10 måste klara av vissa standarder som 4:2:0 sub-sampling, 10-bitars färgdjup och BT.2020. Alla 4K Blu-Ray och de flesta nyheterna på streamingtjänster har HDR10.

Dolby Vision / IQ

Dolby Vision är ett premiumformat inom HDR och breddar kulöromfånget långt över det som tidigare funnits på konsumentnivå. Formatet är tekniskt kapabel att uppnå 10.000 nits (mätenhet för ljusstyrka) och med Dolby Vision kan alltså väsentligt mer ljus återges från bilden. Detta gör att tekniken även kan utnyttja kulöromfånget fullt ut genom REC. BT2020, en färgstandard som ersätter den 20 år gamla REC. BT709.

År 2020 släpptes även en uppföljare som kallas Dolby Vision IQ.
Om din TV har en ljussensor så kan formatet utnyttja den tillsammans med metadatan för att korrigera bilden utifrån hur miljön är i rummet. Idag ser vi Dolby Vision stöd hos de flesta tillverkarna och det börjar även krypa sig fram hos många streamingtjänster. Men det finns ett märke idag som vi inte hittar Dolby Vision hos.. och det är Samsung..

HDR10+

Samsungs egna standard för HDR10 och skapades för att konkurrera mot Dolby Vision. Både HDR10+ och Dolby Vision använder sig utav "Dynamisk Metadata" vilket menas att bilden kan justeras scen för scen. Märken som Panasonic och Philips inkluderar både HDR10+ och Dolby Vision på de flesta apparater i sitt toppskikt.

HLG

En av de viktigare formaten som ofta glöms bort. HLG står för Hybrid Log-Gamma och skapades av TV-stationerna BBC i England och Japanska NHK. Formatet är idag en standard för många av världens TV-stationer. Formatet kombinerar både HDR och SDR i en enda signal, så om du har en HDR-kompatibel TV så spelas sändningen upp i HDR och har du en SDR TV så spelas det upp i SDR.

Ultra HD Premium


Då det inte sattes någon 100%-ig standard för HDR under 2015 bestämde sig UHD Alliance, en branschorganisation bestående av 35 olika bolag som Dolby, LG, Panasonic, Netflix m.fl, för att införa detta under 2016 års CES-mässa tack vare den nya Ultra HD Premium-standarden. TV-apparater som stödjer HDR fullt ut får den nya loggan och blir lättare att urskilja då dessa apparater uppnår de rätta kraven för att visa HDR-material och ger den riktiga premiumkvalitén.


Antingen ska TV:n klara av att hantera 1000 nits i ljusstyrka och 0.05 nits i svartnivå, eller 540 nits i ljusstyrka och 0.0005 nits i svartnivå. Anledningen till att man har olika värden är den ökade produktionen av OLED-skärmar som generellt sett har en lägre ljusstyrka än en LED, men betydligt bättre svartnivå. På det sättet får man ett bredare kontrastomfång oavsett vilken skärm man väljer.

Sammanfattning

De senaste åren har tillverkarna hajpat 3D, Smart TV, röst-och rörelsestyrning och 4K Ultra HD, men det är nu man äntligen börjat inse något som är betydelsefullt för en riktigt bra TV, nämligen bildkvalitet. Även om 4K Ultra HD är ett steg i rätt riktning så handlar det främst om en ökning av fler pixlar, att kunna hantera dessa pixlar på rätt sätt är det som kommer göra den stora skillnaden. Skärmarna blir större, materialet är på väg och standarden är satt.

Vi har även sett stegen inom hembio via objektbaserat ljud som Dolby Atmos, DTS:X och Auro 3D. Att bilden ska följa samma utveckling är inget konstigt och kommer bli en våt dröm för alla hembioälskare tack vare introduktionen av HDR. När bilden och ljudet är komplett hemma behöver du bara ställa den slutgiltiga frågan: Vilken krydda ska jag ha till mina nypoppade popcorn?

Uppdaterad 2021-05-18 av Jens


Skrivet av Patrik 2016-02-12


Visad 77.919 gånger