Din kundvagn är tom

HDR - High Dynamic Range

2016-02-12

De senaste åren har det varit generationsbyten på TV-marknaden där man framförallt pratat om HD i olika former. I mitten av 2000-talet klev vi in i HD Ready (720p)-världen där steget upp till Full HD (1080p) gick relativt snabbt när Bluray och HD-DVD utannonserades. Under 2010-talets första år tisslades och tasslades det om 4K som snart skulle ta över stafettpinnen och fick det fantasifyllda namnet Ultra HD (2160p) när branschen bestämde sig för att gå "all in" på den nya upplösningen. Idag är det ingen ovanlig syn att se 4K Ultra HD lite överallt när man bläddrar bland TV-apparater på nätet eller fönstershoppar i butiker då det kort och gott är det som gäller på marknaden idag och brukar vara synonymt med en bra TV idag, även om det inte är hela sanningen.

Hittills har det bara pratats om upplösning senaste åren, men ett nytt ess i rockärmen har introducerats på marknaden som är värt att hålla koll på, nämligen HDR (High Dynamic Range). Kommer du verkligen se någon skillnad? Efter att vi själva fått uppleva skillnaden och se hur bilden blir mer levande är vårt svar tveklöst: JA!

Vad innebär HDR och varför är det så bra?

Den enkla förklaringen är "bättre pixlar istället för fler pixlar" där HDR erbjuder ett utökat kontrastomfång med mycket bättre detaljrikedom i mörka/ljusa scener samt en förbättrad färghantering med mer nyanser och djup i bilden. Tanken är helt enkelt att göra bilden mer realistisk och återskapa hur vi människor ser i verkligheten där tex en bländade sol ska ge samma effekt som när vi tittar ut genom fönstret. HDR är inte begränsat till en viss upplösning men har blivit ett naturligt "tillägg" till mycket av det kommande 4K Bluray-formatet och anses enligt vissa vara mycket mer intressant än den högre upplösningen då bildkvalitén blir avsevärt bättre. Självklart skadar det inte att upplösningen blivit fyra gånger högre än det tidigare Bluray-formatet så mysfaktorn hos alla bildentusiaster kommer vara skyhög under framtida filmkvällar. Vi vill däremot poängtera att bara för att man köpt en sprillans ny 4K Ultra HDTV har den inte automatiskt stöd för HDR utan det finns vissa särskilda krav som ställs. Mer om detta i nästa stycke.


Vad behövs för att jag ska kunna titta på HDR-material?

Grundförutsättningarna för HDR är rätt standard – innehållet behöver vara mastrad med HDR och bildkällan måste kunna hantera det. Tack vare 4K Bluray-formatet (Ultra HD Blu-Ray) kan vi räkna med att många framtida tungviktstitlar kommer vara kompatibla med HDR vilket gör det hela mycket roligare för hembioupplevelsen. Redan under 2016 kommer t.ex The Martian, Mad Max: Fury Road och en hel del andra titlar i det nya formatet med fullt HDR-stöd, och känner vi filmindustrin rätt kan vi räkna med att få uppleva gamla klassiker som är "remastered" i 4K och HDR så det är fel att säga att det optiska formatet är helt dött ännu.

Utöver 4K Bluray-formatet kan man räkna med att se HDR-material via streamingtjänster som tex Netflix. Däremot krävs det fortfarande en högre bitrate för att hantera det fullt ut. Än så länge har Netflix utannonserat Marco Polo säsong 2, men de räknar även med att en hel del filmer i framtiden kan bli remastrade i HDR. Ett välkommet inslag för att få ut mer material då formatet växer och växer!


Klarar min nya 4K LED-TV att hantera HDR?

Det korta svaret är: Det beror på. Det finns vissa krav för att HDR ska kunna visas på rätt sätt och vi tar det hela från början. Under 2015 pumpade tillverkarna ut mängder med 4K Ultra HD-apparater men gav väldigt lite information om dessa var HDR-kompatibla eller inte. Premium-modellerna från Samsung (JS9500), Sony (X93/X94), Panasonic (CX800/CR850) och LG (OLED via mjukvaruuppdatering) hade fina försäljningsargument som Peak Illuminator Ultimate, X-Tended Dynamic Range, m.m och bidrog till att klara av de högre kraven som HDR-material kräver idag.

Inom branschen brukar man prata om något som kallas för "nits" som är ett värde för att mäta ljusstyrkan och svärtan på en TV. För att klara av HDR-standarden krävs det att TV:n dels hanterar en högre nivå av ljusstyrka samtidigt som den ska hantera en tillräckligt bra svartnivå – dvs hur mörk bild den klarar av att visa. Lägg till stöd för 10-bitars färgdjup och, voilá, din TV är good to go för HDR. Finns det en tillräckligt bra ljusstyrka och Full Local Dimming med flera zoner som kan släckas ner och ge en bättre svärta så har man rätt förutsättningar för HDR. Sony har däremot lyckats göra alla sina 4K Ultra HD-skärmar från 2015 HDR-kompatibla via en mjukvaruupddatering som kom under slutet av 2015. Även om det endast är toppmodellen från Sony som klarar av de riktiga HDR-kraven så kan de lägre serierna hantera det fast i ett "snik-utförande".

Uppdaterat 2019-03-01: Vi vill poängtera att det fortfarande är OLED eller LED-skärmar med bakbelysning och FALD (Full Array Local Dimming) som är det absolut bästa för att återge HDR. Idag ser vi många TV-apparater i billigare segment som har "HDR-stöd" men inte tillräcklig hårdvara för att kunna återge det dynamiska omfånget med värdighet. Kontakta oss gärna för mer information och konsultation innan köp!.

Ultra HD Premium


Då det inte sattes någon 100%-ig standard för HDR under 2015 bestämde sig UHD Alliance, en branschorganisation bestående av 35 olika bolag som Dolby, LG, Panasonic, Netflix m.fl, för att införa detta under 2016 års CES-mässa tack vare den nya Ultra HD Premium-standarden. TV-apparater som stödjer HDR fullt ut får den nya loggan och blir lättare att urskilja då dessa apparater uppnår de rätta kraven för att visa HDR-material och ger den riktiga premiumkvalitén. Antingen ska TV:n klara av att hantera 1000 nits i ljusstyrka och 0.05 nits i svartnivå, eller 540 nits i ljusstyrka och 0.0005 nits i svartnivå. Anledningen till att man har olika värden är den ökade produktionen av OLED-skärmar som generellt sett har en lägre ljusstyrka än en LED, men betydligt bättre svartnivå. På det sättet får man ett bredare kontrastomfång oavsett vilken skärm man väljer.


Sammanfattning

De senaste åren har tillverkarna hajpat 3D, Smart TV, röst-och rörelsestyrning och 4K Ultra HD, men det är nu man äntligen börjar prata mer om något som är betydelsefullt för en riktigt bra TV nämligen bildkvalitet. Även om 4K Ultra HD är ett steg i rätt riktning så handlar det främst om en ökning av fler pixlar, att kunna hantera dessa pixlar på rätt sätt är det som kommer göra den stora skillnaden. Skärmarna blir större, materialet är på väg och standarden är satt.
Vi har sett nästa steg inom hembio via objektbaserat ljud som Dolby Atmos, DTS:X och Auro 3D. Att bilden ska följa samma utveckling är inget konstigt och kommer bli en våt dröm för alla hembioälskare tack vare introduktionen av HDR. När bilden och ljudet är komplett hemma behöver du bara ställa den slutgiltiga frågan: Vilken krydda ska jag ha till mina nypoppade popcorn?


Skrivet av Patrik 2016-02-12


Visad 56.932 gånger