Din kundvagn är tom

Högtalare

2010-03-01

Högtalare är, och kommer alltid att vara, en stor del av upplevelsen i en hembio. Tyvärr så har högtalaren glömts bort lite de senaste åren när många har lagt sina slantar på fina platta TV-apparater. I den här artikeln tänkte vi förklara varför det är så mycket roligare med en uppsättning riktiga högtalare och vad man behöver för att komma igång.

Dolby Laboratories och DTS

Du har säkert hört talas om Dolby och DTS, antingen på bio eller så har du kanske sett loggorna på en DVD-film. Dolby Laboratories och DTS skulle man kunna ange som en av anledningarna till att hembio blivit så stort. Dolby tex började med filmljud på bio och letade sig senare över till hemmen med ljudformat för laserdisc och VHS men det var i och med DVD som de verkligen fick visa vad de kunde.
Dolby Surround var hett på bio i slutet av 1970-talet och skulle lite enkelt kunna förklaras som ett stereospår (2 kanaler, vänster och höger fram) där man hade bakat in en surroundkanal (ljud som kommer bakifrån). Upplevelsen på bio när Luke Skywalker och Darth Vader kom svepande i sina rymdskepp höjdes en nivå från det gamla stereoljudet och man tog fram en liknande lösning för VHS men där nöjde sig de flesta fortfarande med stereoljud.
Nu för tiden är det sällan mindre än 6 olika ljudkanaler på en DVD eller Blu-Ray vilket kräver minst 6 högtalare för att komma till sin rätt. Att nästan alla TV-apparater bara har två högtalare gör att många går miste om något viktigt och det är känslan av att befinna sig mitt i filmens handling.

2 högtalare (stereoljud = 2.0)

De inbyggda högtalarna i en modern TV duger bra till Rapport och Debatt men inte till så mycket mer. Ett första steg för den som vill prova sig fram är att dra en ljudkabel från tex digitalboxen eller Blu-Ray spelaren till en gammal hederlig stereoförstärkare som de flesta av oss har hemma. Redan där blir det ett stort lyft från TV:ns platta och lite tråkiga ljud.

3 högtalare (stereoljud med subwoofer = 2.1)

Nästa steg kan vara att koppla in en subwoofer till förstärkaren om den har en utgång för det. En subwoofer är en högtalare som har en enda uppgift och det är att spela de lägsta frekvenserna (bas i musik, åska, explsioner osv). Här får men en ny dimension i sitt tittande då filmen plötsligt inte bara syns utan även känns. De första filmerna efter att man har köpt en subwoofer brukar vara magiska.

Kanalen som bär på de lägsta frekvenserna kallas för LFE-kanal, Low Frequency Effect, och anges alltid som punkt 1 (.1) i ett ljudspår. Ljudformatet Dolby Digital 5.1 berättar för oss att det finns en separat LFE-kanal. Samma sak med Dolby True HD 7.1 osv.

6 högtalare (riktigt surroundljud = 5.1)

Sex ljudkanaler är när detta skrivs vardagsmat och det som HDTV, Blu-Ray, spelkonsoler mm använder sig av i första hand. Har man inte 6 högtalare så görs ljudet om för att passa det antal högtalare man har i sin hembio/TV-rum. 5.1 betyder att det finns fem fullfrekvenskanaler och en LFE-kanal. De fem kanalerna är vänster fram, center, höger fram, höger bak och vänster bak.

För att kunna återge ljudet från alla kanaler behöver vi dels lika många högtalare (det finns massor av färdiga lösningar från högtalartillverkarna) och dels en surroundförstärkare som vi kopplar högtalarna till. Ett 5.1-paket med satellithögtalare och en aktiv subwoofer (aktiv innebär att subwoofern har ett eget slutsteg/förstärkare) är absolut det minsta man bör ha i sin hembio. De finns i flera olika storlekar och för alla plånböker. Från ett par tusen upp till hundratusen kronor (det finns ännu dyrare…).
Dessa högtalarpaket lämpar sig ypperligt för film och TV-tittande men man måste upp en bit i pris för att även musik ska låta riktigt bra. Från 5-6.000:- får man mycket för pengarna och det räcker för de flesta av oss. Men för den som kräver mer och vill ha rejäla fronthögtalare för sin musik så har nästan alla högtalarserier som vi säljer en eller flera separata centerhögtalare som är klangmatchade vilket gör att den viktiga dialogen i en film flyter sömlöst mellan de tre fronhögtalarna. För surroundkanalerna finns det också speciella högtalare som passar ihop med de andra i samma serie. Hembiobutikens rekommendation är att i första hand välja högtalare från samma serie och i andra hand från samma tillverkare.

8 högtalare (surroundljud = 7.1)

7.1 är inte så avancerat som det låter, man har bara lagt till två st extra surroundkanaler för att få en ännu bättre ljudbild bakom tittaren. Är du en tvättäkta hembiofantast finns det inget att tveka om då många nya filmer på Blu-Ray har 7.1-spår för ljudet och det tar en onekligen det där sista lilla steget till den maximala filmupplevelsen.

Dipolär och bipolär

Vi ska inte grotta ner oss i tekniska termer men två begrepp som kan vara intressanta att känna till är bipolära och dipolära högtalare. Det är en teknik som THX använder sig av (THX är ett av George Lucas företag som jobbar med att certifiera biografer, hembios och enskilda produkter) för surroundkanalerna och tanken är att ljudet ska bli lite mer diffust än vad det blir med en vanlig högtalare som spelare rakt framåt.

En bipolär högtalare har sina element på sidan och de är kopplad i fas med varandra så att de spelar samma sak samtidigt men åt varsitt håll. En dipolär högtalare ser på utsidan likadan ut som en bipolär men invändigt har man kopplat elementen ur fas med varandra för att sprida ljudet ännu mer diffust.

In-wall/Inbyggnadshögtalare

På senare år har kvalitén och intresset för inbyggnadshögtalare ökat markant. Ljudet har blivit så pass bra att de fungerar även i hembios med högre ambitioner. Med ett inbyggnadsdjup på ca 9-10 cm krävs det inga direkta specialkunskaper för att monteras. En viktig detalj för ljudkvalitén är att lådan får rätt storlek och vi hjälper självklart till med den lilla detaljen.

Fler artiklar om högtalare i Hembioskolan:
Inwall-högtalare...

Utomhus-högtalare...


Skrivet av Perra 2010-03-01


Visad 115.471 gånger