Din kundvagn är tom

Vinylspelare

Senast ändrad: 2023-08-23

De senaste årtiondena har flera olika tekniker kommit ut på marknaden för att distribuera och spela upp musik. Från kassettband, CD-skivor, MiniDisc och mp3-filer till den digitala streaming-vågen som idag har ett starkt grepp om hur vi lyssnar på musik hemma eller på resande fot. Men en gammal bekant från den analoga eran har fått ett uppsving och är starkare idag än vad den har varit på många år: vinylskivan.

Vinylens historia

Grammofonskivorna gjorde sin entré på världsmarknaden i slutet av 40-talet när man lanserade den första LP:n med 33 varv/minut. Den tidigare 78-varvaren fick se sig besegrad då den inte klarade av lika lång speltid som en 33-varvare. Kvalitén var inte heller lika bra och de slutade helt att tillverkas i USA knappt 10 år senare. Det charmiga formatet med sina konvolut på 31 x 31 cm var länge en standard för hur vi spelade upp musiken i hemmet, innan CD-skivans debut på 80-talet.


Vid millennieskiftet var vinylskivan nästan ett minne blott som man framförallt hittade på begagnatmarknaden i de klassiska brandgula backarna som man kunde bläddra i. I mitten och slutet av 00-talet ökade däremot försäljningen igen och flera av de stora skivbolagen som Universal Music, EMI och Warner fick jobba på högvarv för att pressa fler vinylskivor för att matcha efterfrågan. Vinylförsäljningen har i skrivande stund ökat för femtonde året i rad, och en stor anledning har varit att artister nu ofta väljer att även släppa vinylutgåvor av både album och EPs.

Här köper du vinylspelare / skivspelare hos oss.


Här är hela vårt sortiment av skrivspelare, kringutrustning och rengöringsprodukter.

Hur funkar vinyl?

Skivspelare är ingen komplicerad historia utan består av en skivtallrik, tonarm med pickup, på/av-knapp samt en liten switch eller skåra för att välja mellan 33 eller 45 varv per minut som idag är standard.

RIAA-steg

För att vinylspelaren ska kunna ge ifrån sig ljud behövs det en liten phono-förstärkare, även kallad RIAA-steg som antingen säljs löst eller sitter inbyggt i vinylspelaren eller ens förstärkare hemma (då märkt med Phono In på baksidan).
Satsar man på att ha bra komponenter genom hela kedjan ger detta helt klart fördelar där skivspelare, pickup, RIAA-steg, förstärkare och högtalare alla är viktiga delar för att få ett bättre ljud. Du hittar vårt utbud av RIAA-steg här


33 eller 45 rpm?

En annan teknisk aspekt som är värd att nämna är att själva vinylskivan i sig kan låta bättre beroende på om den är inspelad i 33 eller 45 varv/minut. Skivor i 45/rpm kan återge ett bredare frekvensomfång vilket bidrar till att man kan uppleva att ljudet får bättre upplösning och låter lite tydligare jämfört med en 33 rpm-skiva som kan vara lite "grötigare" i ljudet. Fördelen med en långsammare 33 rpm-skiva är att den tar längre tid att spela färdigt vilket innebär att den har en längre uppspelningstid med fler spår.


En kul anekdot med vinylskivan är att ljudspåren som sitter längst ut på skivan har en bättre uppspelningskvalitet jämfört med de som sitter närmare mitten. Detta har medfört att skivbolagen satte de bästa låtarna först på vinylskivans A-och B-sida, något som senare har förts med till CD-album där oftast spår ett, två, sex och sju är de mer uppmärksammade och populära singellåtarna.

Fördelar med vinyl

Att ta del av sin favoritmusik idag är inte direkt svårt. Med ett enkelt tryck på en touchskärm startar precis den musiken man vill, antingen trådlöst i hemmet eller via hörlurar. Men det är något särskilt med att sätta på en vinylskiva och fysiskt ta del av en bit musikhistoria, oavsett om det är en gammal klassiker eller en ny release som har tryckts upp i 1000-tals exemplar. Hela den sociala aspekten med att vara hemma hos någon och titta i en vinylsamling eller uppleva en persons konstnärliga förmåga med inramade vinylskivor i snygga omslag gör att vinylen tar mer plats i ens liv än en Spotify-spellista och säger något om en som person.


Många hävdar fortfarande att ljudkvalitén på vinylskivor är överlägsen de digitala formaten med ett mer personligt ljud som uppfattas varmare och människovänligare och idag görs även skivorna lite tjockare för att utöka kvalitén ännu mer. Även artisterna har hittat sätt att rikta sig mer personligt mot musikälskare där speciella limiterade vinylutgåvor finns på marknaden idag.

Ett bra exempel är svenska popbandet Shout Out Louds som för några år sedan släppte 10 stycken limiterade utgåvor av sin singel Blue Ice där man med hjälp av ett speciellt kit kunde tillverka en 7" vinylskiva av is och sen spela upp i sin vinylspelare. Ett ytterst ovanligt sätt att marknadsföra sig själv men som helt klart skapar uppmärksamhet och ha-begär hos fansen (länk: Youtube)Skillnader på skivspelare

skivspelare har blivit fler och fler på marknaden och idag kan man hitta de i flera olika prisklasser. Precis som andra billiga AV-produkter märker man att ljudkvalitet, komponenter och byggkvalitet speglar prisbilden men med skillnaden att de bättre och dyrare vinylspelarna är avskalade i funktioner och kräver mer manuella inställningar.

Det är inte omöjligt att i en billig vinylspelare hitta en automatisk tonarm, färdig och fastmonterad pickup, inbyggd RIAA-förstärkare och ev. USB-ingång för att spela in sina vinyler till datorn. De större och dyrare vinylspelarna kräver lite mer omsorg där både pickup och RIAA-steg kan behöva kompletteras och kräver lite extra "pill".

Referensspelaren Planar 10 från brittiska Rega. 48.990kr utan pickup!

Fördelarna är såklart att man själv kan påverka ljudet mer med bättre tillbehör, noggranna inställningar och bidra till ett större engagemang för att få det perfekta vinylljudet. Rega och Pro-Ject är två bra exempel på tillverkare som valt att bredda sitt sortiment med både vinylspelare i diverse prisklasser men även gott om olika tillbehör som tonarmar, pickuper, uppgraderade drivremmar och snygga mattor.

MM- eller MC-pickup?

Det pratas om två olika pickup-typer när det diskuteras vinylspelare; MM (Moving Magnet) och MC (Moving Coil). Båda pickup-typerna gör jobbet bra för att återskapa musiken och har gemensamt att de kräver omsorg för att monteras ordentligt på tonarmen, samt att de kräver matchande utrustning för att prestera på bästa sätt så det är ingen idé att köpa en 200 kronors-pickup till en tonarm som kostar 20 gånger mer eller vice versa.

Moving Magnet

En MM-pickup använder en extremt liten magnet i nålens andra ände som är fastspänd mellan två stycken talspolar - en för vänstra kanalen och en för den högra - där magnetens vibrationer mellan talspolarna framkallar en strömladdning. Då magneten har en väldigt låg vikt kräver den en korrekt motvikt för att den ska kunna åka på vinylskivans ljudspår med rätt precision.

Fördelarna med en MM-pickup är att de är lite lättare att hantera samt är billigare att tillverka vilket ger lägre konsumentpriser. Nackdelen är att pga pickupens konstruktion får man en större tyngd vilket kan påverka ljudkvalitén och slitage på skivan enligt vissa inbitna vinylentusiaster. Du hittar vårt utbud av MM-pickuper här.

Moving Coil

En MC-pickup använder en inverterad konstruktion från en MM-pickup. Talspolarna sitter fast i nålens andra ände och har en större permanent magnet som befinner sig nära talspolarna. Utrymmet mellan är väldigt begränsat samtidigt som talspolarna är ytterst små och kräver noggrant tillverkade trådar. Pga talspolarnas kompakta storlek får man en väldigt låg uteffekt som ger mindre brus och störningar i ljudet men kräver också bättre förstärkning från RIAA-steget.

Till skillnad från MM-pickuper får man ett mindre tryck mot vinylskivorna och det är enligt många audiofiler det bättre alternativet. Dock får man räkna med att den även kostar en större slant då de är dyrare att tillverka. Du hittar vårt utbud av MC-pickuper här.

Slutord

Vinylspelarens renässans är ett charmigt tillägg på den annars väldigt digitala hemelektronikmarknaden där nya produkter, teknologier och format ändras konstant från år till år. Dagens ungdomar växte inte upp med vinylspelarna som den äldre generationen men har helt klart fått upp ögonen då coolhetsfaktorn har ökat samtidigt som man erbjuds möjligheten till en snygg interiör i hemmet med urläckra spelare och snygga omslag på väggarna.

Vi på Hembiobutiken vill alltid vara med och hjälpa till när man vill förbättra sin musikanläggning i hemmet och erbjuder både vinylspelare, tillbehör och schyssta AV-möbler för en komplett och stilren stereouppsättning. Kontakta oss via telefon eller mail, besök oss i någon av våra butiker eller spana in Hembiobutikens urval av vinylspelare här.Uppdaterad 2021-05-18 av Jens


Skrivet av Patrik 2013-11-18
Senast ändrad: 2023-08-23


Visad 80.449 gånger