Din kundvagn är tom

Förstärkare - A/V-receiver

2013-10-17

Ordet förstärkare har sedan flera årtionden varit synonymt med att utgöra hjärtat till ens högtalare. Från första början har den nästan uteslutande använts för stereobruk när man lyssnat på skivor eller radio, men efter 80-, 90-, och 00-talets våg av nya digitala ljudformat kan ljudet idag leta sig fram i både 5, 7 eller 9 högtalarkanaler för att göra den audiovisuella upplevelsen komplett.

Men funktionaliteten slutar inte där utan idag strävar tillverkarna efter att göra hembioförstärkarna så moderna som möjligt och verkligen fungera som centrumet i hela ens anläggning. Bildväxel för alla ens prylar hemma, avancerad kalibrering, trådlös musikuppspelning via Airplay och Spotify, multizon-stöd o.s.v. Funktioner som man kanske redan hittar på billigare hembioförstärkare, men som kan sakna den där extra kraften och kontrollen för högtalarna hemma som större förstärkare klarar bättre.

Receiver?

Pratar man hembio idag är det sällan man pratar förstärkare utan ordet receiver är betydligt vanligare. Skillnaden är att en receiver har en inbyggd radiomottagare till skillnad från en förstärkare som saknar detta. Majoriteten av dagens förstärkare för hembiobruk kallas därför för hembioreceivers. Det finns även vissa undantag som tex Primare som istället har "AV-förstärkare" där man har stöd för flera högtalare, bildväxel och allt annat som en vanlig hembioreceiver men saknar radiodelen.

Spelar pris och effekt någon roll?

Alla receiver-tillverkare idag har flera olika modeller för att alla ska kunna hitta en receiver som matchar deras behov. Ibland kan man leta bland specifikationerna och se att den där billiga receivern för 3.000:- har en effekt på 5 x 150 watt medan den där stora dyra modellen bara har 9 x 100 watt . Fantastiskt mycket kraft för en billig peng kan tyckas men det är sällan hela sanningen.
Tillverkarna mäter oftast i olika impedans (motstånd) där ju lägre impedans, desto högre watt-effekt för att förstärkaren måste orka mer när den blir tyngre belastad. Lägger man även till att mätningen endast gjordes i en högtalarkanal och endast i frekvensen 1000 Hz så förstår man snabbt varför det där höga effektvärdet inte kommer avgöra hur bra det kommer låta hemma.
De kraftigare receivrarna ger en bättre kontroll över ljudet, mindre distorsion på högre volym, samt att man får ett bättre ljud på lägre nivåer vilket oftast är viktigt för många då man inte alltid kan dra på så högt som man vill.
Billigare instegsmodeller har oftast begränsningar när det kommer till interna kretsar och komponenter där man har billigare chassin, mindre transformatorer och enklare digital till analog-omvandlare. Man får moderna nätverksfinesser och många in/utgångar men kompromissar istället med hur bra ljud du kan få.
Är man ute efter att driva mindre satellithögtalare funkar de som ett komplement men har man större högtalare eller tyngre påkostade satellithögtalare kan det vara vettigt att gå upp i modellstorlek för att högtalarna ska komma till sin rätta och minimera risken att få ett platt och tråkigt ljud. Man kan däremot aldrig få en för stark receiver, så väljer man en större receiver till mindre högtalarsystem så blir det inte ett dåligt eller överansträngt ljud för den delen.

Många kontakter blir det


Det är lätt att bli avskrämd när man kollar baksidan av en receiver men det är sällan som man behöver använda så mycket kablar som receivern har möjlighet till. De vanligaste kontakterna idag är de 5 högtalarterminalerna som används för att ansluta två fronthögtalare, en center, två bakhögtalare samt subwooferutgången för en aktiv subwoofer där man använder en lågnivåkabel, även känd som RCA-kabel.

Ibland är inte högtalarkablarna markerade med rött eller svart så ett tips är att använda kabeltillverkarens text på kabelns ena ledare som plus och den andra som minus. Vill man göra det ännu enklare kan man sätta fast banankontakter på ändarna för att få en mycket lättare och praktisk installation som även är mer estetiskt tilltalande. Viktigt att tänka på när man använder banankontakter är att ta bort plastpluggarna som sitter i vägen inuti högtalarterminalen. Innan man gör detta ska man koppla bort receivern från strömuttaget och använda tex en träskruv och pilla bort pluggarna vilket går snabbt och smidigt.
Bortsett från högtalarkablar är den vanligaste signalkabeln HDMI som idag används till bl.a blurayspelare, digitalboxar, spelkonsoler, mediaspelare och datorer. Samtliga enheter kopplas till receivern med HDMI-kabel och sedan vidare från receiverns HDMI-utgång till TV:n eller projektorn.
Äger man en relativt ny TV kan man utnyttja ARC (Audio Return Channel) där TV:n via HDMI-kabeln kan skicka ljudet från TV:n till receivern och på det sättet slippa en extra kabel för om man tex har en inbyggd digitalbox i TV:n. Skulle det inte funka med en gång får man kolla att man anslutit HDMI-kabeln till den ingången på TV:n som är markerad med (ARC), och eventuellt aktivera ARC i TV:ns och/eller receiverns inställningar.

Är det svårt att ställa in?

Nästan alla hembioreceivers idag skickar med en kalibreringsmikrofon för att det ska bli lättare att ställa in ljudet med sina högtalare. Viktigt att tänka på här är att man placerar den lilla mikrofonen i lyssningsposition och öronhöjd samt att man ser till att det är knäpptyst i rummet och att det inte står något hinder framför mikrofonen eller högtalarna.
Tillverkare som Pioneer, Yamaha och Harman/Kardon har sin egen typ av kalibrering, medan Onkyo och Marantz istället har köpt in kalibrering via ett externt bolag som heter Audyssey som specialiserar sig på rumskorrigering. Audysseys kalibrering finns i olika nivåer som MultEQ, MultEQ XT och MultEQ XT32. Den mer avancerade XT32 skickas med större och kraftigare receivers och har högre filterupplösning för både högtalare och subwoofer vilket gör att ljudet verkligen presterar på topp i större och svårare rum.

För att det ska vara lättare att ställa in kalibreringen och övriga inställningar på receivern kan man utnyttja OSD (On Screen Display). Istället för att bläddra sig runt i menyerna i den lilla displayen på receiverns front kan man få upp alla menyer direkt på TV:n (om receivern är ansluten till TV:n med HDMI). Här kan man se över alla sina inkopplade källor, få en steg-för-steg genomgång av kalibreringen och ställa in nätverk, språk och avancerade högtalarinställningar om man föredrar att göra det manuellt.

Nätverksfunktioner

Det senaste som letat sig in bland hembioreceivers är praktiska nätverksfunktioner där man enkelt kan spela upp musik trådlöst från en dator, smartphone eller surfplatta. Gemensamt för alla funktioner är att receivern måste vara ansluten till hemnätverket. Antingen med en nätverkskabel som går från en router/nätverksswitch eller trådlöst där de flesta tillverkarna idag har en egen wifi-dongel som kan kopplas in via USB på receiverns baksida. På sistone har tillverkarna även byggt in trådlöst wifi så att man inte ska behöva en extra kabel eller dongel. Nedan kommer en kort beskrivning av de vanligaste funktionerna i dagsläget:
Airplay
Apples eget nätverksprotokoll för att spela musik trådlöst från en iPod Touch, iPhone, iPad eller Mac-dator (på Mac funkar endast iTunes). När Apple-prylen är ansluten till samma nätverk som receivern kan man aktivera Airplay-symbolen som idag finns i telefonens control center (dra med fingret nerifrån och upp för att öppna). Väl ansluten kan allt ljud (tex Spotify, lagrad musik, radio-appar m.m) som du spelar upp i din iOS-enhet höras i din anläggning istället där man även kan styra volymen på musiken via sin telefon/surfplatta istället för receiverns fjärrkontroll.
DLNA
Digital Living Network Alliance. Ett "dataspråk" som idag finns i mängder av produkter så de kan kommunicera med varandra. Om receivern är DLNA-certifierad innebär detta att den kan hitta musik som är utdelad i nätverket. Äger man tex en NAS (nätverkshårddisk) där man lagrat massa GB musik kan receivern hitta filerna och spela upp de via nätverket.


(OBS: Alla olika typer av filformat stöds inte av alla produkter. Har du tex en stor samling musik i FLAC-format så kontrollera att receivern kan hantera det innan köp.)


Spotify (Connect)
Japanska Onkyo var tidigt ute med Spotify-stöd. Genom att logga in på sitt Spotify Premium-konto via receiverns menyer kunde man komma åt sina spellistor direkt på TV:n. Hade man även Onkyos styr-app kunde man komma åt Spotify via den. Så funkar det fortfarande hos Onkyo, men även Marantz funkar på samma sätt. Idag väntar så gott som alla receiver-tillverkare på en uppdatering som möjliggör Spotify Connect istället. Det påminner om hur Airplay funkar men istället för att strömma musiken från sin mobil/surfplatta så tar receivern över strömningen och gör att man får en bättre överföring och drar inte lika mycket på tex telefonens batteri.
Bluetooth
Bluetooth är inte beroende av en nätverksanslutning som ovanstående funktioner utan paras istället ihop mellan receivern och en kompatibel enhet. Fördelen blir såklart att man inte behöver tänka på Internetuppkoppling och att tekniken är universal med så gott som alla smartphones och surfplattor. Nackdelen däremot är att Bluetooth är mer beroende av avstånd (mellan 5-10 m) samt att musiken kan låta lite mer komprimerad.

Styrning via mobil/surfplatta


Precis som nätverksfunktionerna så ingår egentligen app-styrning i samma kategori. Varje tillverkare har idag en kostnadsfri styr-app som kan laddas ner via Appstore eller Google Play. Det är en användarvänlig lösning för att styra receivern via sin telefon eller surfplatta och som inte är beroende av att man måste peka mot receivern för att den ska kommunicera. Mobilen eller surfplattan måste dock vara kopplad till samma nätverk som receivern för att det ska fungera.
Utöver de mer självklara funktionerna som byta källa och höja/sänka volym kan styr-appen även användas för att smidigt styra musiken i flera olika zoner om man köpt en större hembioreceiver med stöd för det. Receivers med flera zoner kan spela upp olika musik i olika zoner samtidigt. De flesta styr-appar är förberedda för att styra bluray-spelar av samma märke om den också är ansluten till nätverket.
Här kan du läsa mer om Pioneers styr-app: Apptest: Pioneer iControlAV2013...

Fjärrkontroller

Till alla receivers ingår en fjärrkontroll precis som med vilken annan hemelektronik-produkt. Däremot kan det skilja sig lite vilken typ av fjärrkontroll du får beroende på om man väljer en mindre eller större hembioreceiver. De större receivrarna får oftast en bättre multifjärrkontroll som oftast har en liten display och upplysta knappar. Dessa fjärrkontroller har bättre förutsättningar för IR-lärning, styrning av andra enheter (som TV, BD-spelare etc) samt att man kan tillämpa makron. Makron innebär att man spelar in en följd av knapptryckningar och sedan med en knapptryckning kan sätta på receivern, TV:n och välja rätt ingång från tex digitalboxen.

För- och slutsteg

Om man vill gå upp en nivå från en hembioreceiver kan man kika på en för- och slutstegskombination. Skillnaden är att man istället har separata enheter med två st chassin där försteget fungerar som en signalbehandlare för alla ens prylar hemma, ungefär som en vanlig hembioreceiver fast utan högtalarterminaler. Slutsteget agerar som en ren effektförstärkare där alla högtalarna kopplas in. Mellan dessa brukar man ha vanliga lågnivåkablar (RCA-kablar) eller lite mer påkostade XLR-kablar som är balanserade kablar och mindre känsliga för externa störningar. Detta tar självklart lite mer plats och man får lägga ett par slantar till men det är absolut ett bra alternativ när man verkligen vill sätta ribban lite högre med sin hembioanläggning

Vi på Hembiobutiken säljer såklart både för- och slutsteg. Är du intresserad av att hitta en riktigt vass kombo så tveka inte att kontakta oss via mail, telefon eller besöka någon av våra butiker i Göteborg eller Stockholm.

Är vikten det viktigaste?

Länge har en tumregel varit att ju mer en förstärkare/receiver vägt ju bättre har den varit. Till viss del stämmer detta fortfarande men det har börjat hända en del i framförallt mellansegmentet där tillverkarna har börjat göra mer effektiva transformatorer som fortfarande gör att högtalarna presterar på en hög nivå men ger mindre värmeutveckling, lägre vikt och man kan spara några kronor varje månad på elräkningen.
I det dyrare segmentet finns det också väldigt bra exempel som svenska Primare där man utvecklat en helt egen typ av teknik för att ge ett stort, dynamiskt ljud för större högtalare även när de blir hårt belastade och impedansen blir lägre i vissa frekvensregister. Med andra ord så kan en mindre 11 kilos pjäs ge ett bättre ljud än stor låda på 30 kilo med en överdimensionerad transformator även om det (som alltid) är subjektivt vad som är bra ljud.

Multirum - Flera zoner

Som nämnt tidigare är många hembioreceivers idag förberedda för att kunna spela upp och styra ljud i två eller fler rum samtidigt. Det vanligaste är att man använder en 7.1-receiver för att driva en 5.1-anläggning i ett vardagsrum och de två kvarvarande till zon 2 där man kan dra högtalarkabel till tex köket eller en uteplats för att spela upp musik samtidigt.
Vill dottern tex spela senaste Call of Duty med polarna i vardagsrummet samtidigt som man vill lyssna på radio eller Spotify i köket är detta en jättesmidig funktion. Skulle man inte ha möjlighet att dra kabel finns det idag trådlösa möjligheter där man kan koppla en liten sändare på receiverns högtalarterminaler eller zon 2 preout-utgång (en vanlig lågnivåutgång) som kommunicerar trådlöst med ett par högtalare. Svenska Audio Pro har utvecklat ett helt sortiment för just detta ändamål där vi på Hembiobutiken kan hitta en skräddarsydd lösning för ett praktiskt multirumsystem med hjälp av en receiver.
Allt kan styras med receiverns fjärrkontroll men det mer naturliga valet är att använda tillverkarens styrapp då man inte behöver vara i samma rum som receivern. Läs gärna vårt blogginlägg där vi testat en större Pioneer-receiver och deras användarvänliga styr-app för att utnyttja multirum till fullo.
Större receivers har också fördelen av att man kan ange digitala källor (HDMI, optisk, coaxial) till de andra zonerna medan mindre receivers är mer begränsade där man oftast bara kan ange en analog källa eller receiverns mediaspelare (DLNA, Internetradio, ev Spotify) till den andra zonen. Detta kan låta lite snårigt så kolla gärna med oss innan så man slipper felköp och frustration.

Bi-amping/Bi-wire

Två termer som man ibland stöter på när man pratar hembioreceivers är bi-wire och bi-amp. För att kunna använda bi-wire eller bi-amp gäller det att man har högtalare med dubbla högtalarterminaler då man separerar de höga och låga frekvenserna genom att ta bort skyddsblecken som oftast sitter mellan högtalarterminalerna.

Med bi-wire kan man använda speciella bi-wire kablar där ena ändan har fyra stycken högtalarkontakter med dubbla plus och minus. Alla kopplas in på respektive terminal på baksidan av högtalarna. Kablarna kan framhäva diskant - och basljudet tydligare där även vissa högtalare är byggda för att låta bättre med bi-wire koppling även om det alltid är upp till lyssnaren själv att avgöra om det blir någon skillnad mot vanlig singel-wire kabel.
Bi-amp kräver framförallt att man har en 7.1-receiver om man vill använda både 5.1-ljud och bi-amp på högtalarna. På samma sätt som med bi-wire så utnyttjar man samtliga terminaler på högtalarna men kopplar det hög- eller lågfrekventa registret till kanal 6 och 7 på receivern för att utnyttja samtliga slutsteg på receivern.

Summering

Det är inte alltid helt lätt att hitta rätt i hembiodjungeln men när man väl har fått till en estetisk och väl fungerande AV-anläggning är det värt de extra slantarna och tiden som man lägger på det. En större receiver kan ge väsentliga skillnader i hur man upplever ljudet hemma och är man osäker på vad man ska matcha sina behov och nya högtalare med så har vi på Hembiobutiken alltid tips och råd vad som kan passa bra för en schysst helhetslösning!

Kontakta oss om du behöver hjälp.Skrivet av Patrik 2013-10-17


Visad 114.094 gånger