Din kundvagn är tom

Ultra HD Blu-ray

2016-04-11

Äntligen är 4K Ultra HD Blu-ray här! Vi har sett demoklipp, streamat Netflix, buffrat fram fina demonstrationer på Youtube men inga spelare eller skivor har funnits. Fram tills nu! Nu kan man äntligen utnyttja sin 4K Ultra HDTV på riktigt där vi kommer se filmer med en upplösning på hela 3840 x 2160, tillsammans med HDR (High Dynamic Range) som ger ett större kontrastomfång och färgrymd för en mer levande och nyansrik bild.

Som vanligt vid generationsskiften och nya format så uppstår det frågetecken som behöver redas ut som vi ska kika lite närmare på. Speciellt om du, precis som vi, älskar film och värdesätter riktigt bra bildkvalitet!

Vad är 4K Ultra HD Blu-ray?

Precis som det låter handlar det helt enkelt om Blu-ray-spelare och filmer som hanterar 4K Ultra HD-upplösning. Vid en första anblick ser en 4K Ultra HD Blu-rayspelare och dess skivor väldigt lika ut jämfört med dagens Blu-ray om man endast går på utseendet, men det är å andra sidan den enda riktiga likheten.
Filmerna är standard 120 mm i diameter men hanterar en upplösning på 3840 x 2160, större färgrymd och HDR, samt high frame rate (upp till 60 bilder/sekund). Skivorna görs i tre olika storlekar: 50 GB med 82 Mbit/s i överföringshastighet, 66 GB med 108 Mbit/s i överföringshastighet, samt 100 GB med 128 Mbit/s i överföringshastighet. Vilka filmer som använder sig av de olika storlekarna är oklart men oavsett hur stora skivorna är så kan man räkna med att få en avsevärd bättre bildkvalitet än tidigare Blu-ray-filmer. De nya spelarna är bakåtkompatibla vilket innebär att dina äldre Blu-ray-och DVD-filmer funkar att spela upp utan problem, däremot kommer det inte funka att spela de nyare 4K Ultra HD Blu-ray-filmerna i en vanlig 1080p Blu-ray-spelare.

Utöver bild hanterar det nya formatet objektbaserat ljud i form av Dolby Atmos och DTS:X. Förvisso inget nytt då detta redan finns på dagens Blu-ray-filmer och spelare, men det är kul att det fortsätter till nästa generation då detta verkligen är en revolutionerande upplevelse tillsammans med den skarpa och levande bilden.

Vad behöver jag för att kunna spela 4K Ultra HD Blu-ray?

Inte helt otippat behövs det en 4K Ultra HDTV (eller projektor), 4K Ultra HD Blu-rayspelare och kompatibla filmer. Detta är första steget för att komma närmare upplevelsen, men det finns några andra parametrar som är viktiga att tänka på. Se till så du har en hyfsat ny High Speed HDMI-kabel som hanterar signalen och överföringen bättre, oavsett om kabeln är lång eller kort. TVn (och hembioreceivern om du har detta) behöver ha stöd för HDCP 2.2, det senaste kopieringsskyddet som ser till att alla prylar funkar ihop och följer rätt standard. På TV-sidan är det relativt vanligt idag med HDCP 2.2, iallafall på apparater som är 1-2 år gamla. På hembioreceivers dök detta upp som nyhet under 2015 bland de större märkena som Pioneer, Onkyo, Yamaha och Marantz. På det viset kan du koppla en 4K Ultra HD Blu-ray-spelare direkt till din hembioanläggning utan att behöva tänka på att separera bild och ljud.


Funkar 3D på 4K Ultra HD Blu-ray?

3D har haft sina toppar, men även dalar där man ändå får konstatera att intresset har svalnat senaste åren. Man kommer inte få se några framtida 4K Ultra HD Blu-ray-filmer med 3D då formatet helt enkelt inte har stöd för det. Däremot kan spelarna fortfarande spela upp vanliga 1080p 3D Blu-ray-filmer utan problem.

Vad som komma skall

Vid lanseringen är det framförallt Panasonic DMP-UB900 som gäller när det kommer till spelare. DMP-UB900 är en premiummodell där man lagt tid och omsorg på byggkvalitet, komponenter och att den är THX-certifierad för att hålla riktig biostandard. Utöver uppspelningen har den även möjlighet att streama 4K-material via Netflix. Förvisso med sämre resultat än de fysiska filmerna på skiva, men ändå trevligt att det finns så man får ett bredare utbud av 4K Ultra HD-material. Samsung lanserar en enklare spelare under våren, men det är framförallt i slutet av året som vi hoppas få se fler spelare från tungviktare som Oppo och Pioneer, även om det i dagsläget inte är något som officiellt är utannonserat.

När det gäller filmer finns det däremot mer att grotta ner sig i. Vid lanseringen finns det 5-6 titlar tillgängliga som snabbt kommer fyllas på från flera olika filmbolag under våren och sommaren. De största filmbolagen som Warner Bros, 20th Century Fox, Sony Pictures, Universal, Paramount och Lionsgate har alla gett sitt stöd till 4K Ultra HD Blu-ray. Övriga filmbolag som tex Disney har inte utannonserat några titlar än, men man kan nog räkna med att de flesta kommer hoppa på tåget de kommande åren.


Varför köpa filmer på skiva när man kan streama?

Streaming är framtiden. Allt från musik, TV, serier, sport och filmer kan enkelt spelas upp via diverse streamingtjänster och Netflix är såklart störst på filmfronten. Även om tjänsterna och utbudet växer finns det fortfarande väsentliga skillnader: Bildkvalitet och stabilitet.
Att streama högupplöst 4K-material kräver att du har en snabb och stabil Internetuppkoppling för att slippa buffrande och hack, plus att du får en begränsad överföringshastighet (bitrate runt 15 Mbit/s). Jämför med 4K Ultra HD Blu-ray-formatet där du slipper tänka på nätverk, får en högre bitrate som ligger mellan 82 och 128 Mbit/s, och möjligheten till en mycket bättre (högupplöst) ljudbild då streamingtjänsterna idag inte hanterar högupplöst eller objektbaserat ljud.


Håll utkik efter HDR

Trots den högre upplösningen så är det inte just 4K Ultra HD som är ordet på allas läppar. I samband med lanseringen av det nya formatet kommer man se en ny dimension av bildkvalitet tack vare HDR (High Dynamic Range). Kort och gott handlar det om att filmerna är mastrade med ett mycket större kontrastomfång och bredare färgrymd som gör att bilden kommer bli mycket mer detaljerad och levande.
Vi har redan fått se skillnaderna på detta och det är fantastiskt kul att jämföra HDR mot standardmaterial där man märker att i många scener blir små detaljer helt plötsligt en ny bildupplevelse. Tar man tex den Oscars-vinnande actionrullen Mad Max: Fury Road märker man hur landskap, explosioner och glänsande objekt får helt nya nyanser.

HDR kommer vi se mycket av med de nya 4K Ultra HD-filmerna. Det är enligt vissa mer intressant än själva upplösningen då man prioriterar bildkvalitet framför upplösning. Du kan läsa mer om HDR i vår Hembioskolan-artikel för mer info om HDR och vad du behöver för att kunna använda det fullt ut!


Skrivet av Patrik 2016-04-11


Visad 20.936 gånger