Din kundvagn är tom

Lär dig mer om CD-spelare

Senast ändrad: 2023-10-09

I den här artikeln i Hembioskolan så tittar vi på en av 2-kanals och hifi-världens mest spridda ljudkällor, nämligen CD-spelaren.

CD-spelare i HiFi-världen

Även om streaming och digitala nedladdningar i dag dominerar musikkonsumtionen, förblir CD-spelaren ett viktigt inslag i HiFi-världen för många entusiaster. För dem som värdesätter högsta möjliga ljudkvalitet och detaljrikedom erbjuder CD-spelare en enastående upplevelse. Låt oss utforska detta klassiska medium och dess plats i HiFi-landskapet. Vill du redan nu köpa en CD-spelare så hittar du hela vårt sortiment här.

Historia

När CD-tekniken introducerades i början av 1980-talet av Philips och Sony, var den revolutionerande. Den erbjöd en oförvrängd digital uppspelning, fri från de knastrande ljuden av vinyl eller den potentiella bakgrundsbruset från kassettband. För första gången kunde musikentusiaster njuta av en kristallklar uppspelning i sina hem.

Teknisk bakgrund och genomgång

CD-skivan lagrar digital information genom en serie av små gropar, brända i en reflekterande metallskikt. Denna information läses av en laser som skjuts genom skivans botten, reflekteras av metallskiktet och fångas upp av en sensor. Denna digitala information omvandlas sedan till en analog signal som förstärks och skickas till högtalarna.

CD-spelarens delar:
1. Lasersystemet:
En CD (Compact Disc) lagrar information i form av små gropar i en plastskiva. För att läsa av dessa gropar används en laser. När lasern träffar skivans yta reflekteras ljuset tillbaka. Om lasern träffar en grop, ändras reflektionen. Denna ändring i reflektionen tolkas som en 1:a eller 0:a, vilket representerar den digitala informationen.

2. Roterande skiva:
Skivan roterar inuti spelaren, och den hastighet med vilken den roterar varierar beroende på var lasern är på skivan. Detta beror på att CD-skivor har konstant linjär hastighet (CLV), vilket innebär att skivan roterar snabbare när lasern är närmare skivans centrum och långsammare när den är längre ut.

Komponenter:
1. Laserdiod:
Det är källan till lasern som läser informationen på skivan.

2. Optisk lins:
Den fokuserar lasern på skivans yta.

3. Fotodioder:
Dessa detekterar det reflekterade ljuset från skivan. Genom att tolka detta ljus omvandlas informationen till elektriska signaler.

4. Motor:
Den driver skivans rotation. Många CD-spelare har två motorer: en för skivrotation och en annan för att flytta laserarmen.

5. Digital-analog omvandlare (DAC):
Efter att lasern har läst informationen på skivan, omvandlas de digitala signalerna till analog form via DAC. Detta är nödvändigt för att kunna spela upp ljudet genom högtalare eller hörlurar.

6. Styrkrets:
Den styr CD-spelarens funktioner, såsom spela, pausa, hoppa till nästa spår, och så vidare.

Felkorrigering:
CD-skivor har en sofistikerad felkorrigeringsteknik kallad CIRC (Cross-Interleaved Reed-Solomon Coding). Denna teknik garanterar att även om en del av skivan är skadad, kan informationen fortfarande återställas.

Utveckling:
Från de första CD-spelarna till dagens enheter har många tekniska framsteg gjorts. Till exempel har DAC:ar blivit mer exakta, lasertekniken har förfinats, och felkorrigeringssystemen har blivit ännu mer robusta. Dessutom har vi sett en övergång från enbart CD-spelare till enheter som också kan läsa DVD-skivor, Blu-ray-skivor och andra digitala medier.

HiFi och CD-spelare

När vi talar om HiFi (high fidelity) CD-spelare, fokuserar vi på enheter som är särskilt utformade för att leverera den högsta möjliga ljudkvaliteten från en CD. Faktorer att titta på inkluderar:

DAC (Digital till Analog Omvandlare): En högkvalitativ DAC kan förbättra ljudkvaliteten avsevärt genom att noggrant omvandla den digitala informationen på CD-skivan till en analog signal som kan förstärkas och skickas till högtalarna.

Drive och Transportmekanism: En stabil och välbyggd drive kan minska vibrationer och fel som kan försämra ljudkvaliteten.

Utgångskretsar: God design och komponentval kan minska brus och försäkra en ren signalväg.

CD-transport jämfört med CD-spelare

Funktion: En CD-transport endast läser den digitala informationen från skivan och skickar denna digitala signal till en extern DAC eller en förstärkare med inbyggd DAC.
Komponenter: Saknar egen DAC. Istället är dess huvudsyfte att ge en högkvalitativ digital ljudöverföring till extern utrustning för vidare bearbetning och konvertering.
Anslutning: CD-transporter har oftast digitala utgångar som S/PDIF (koaxial eller optisk), AES/EBU eller ibland HDMI för anslutning till en extern DAC.
Varför skulle man välja en CD-transport över en CD-spelare?
Om man redan har en högkvalitativ extern DAC eller en förstärkare med en inbyggd DAC kan det vara mer meningsfullt att investera i en ren CD-transport. Detta kan ge en renare ljudsignal genom att eliminera eventuell interferens mellan CD-spelarens DAC och andra komponenter.

CD vs. andra format

Även om andra digitala format som FLAC, WAV och DSD kan erbjuda högre upplösningar än CD, uppskattar många entusiaster fortfarande CD-formatet för dess enhetlighet och konsistens. CD ger en garanterad 16-bitars/44,1 kHz uppspelning, vilket är mycket högre än många strömmande tjänster erbjuder som standard.

Framtiden för CD i HiFi

Trots en minskad allmän efterfrågan fortsätter CD-spelare att spela en viktig roll i HiFi-världen. Många tillverkare fortsätter att tillverka specialiserade CD-spelare med moderna förbättringar och teknologier, för att tillfredsställa entusiaster som söker den bästa möjliga ljudupplevelsen från sina CD-samlingar.

Intressanta fakta om CD-spelare

Skivans Längd: En av de urbana legenderna är att CD-skivans diameter (12 cm) och dess kapacitet (74 minuter) beslutades för att den skulle kunna rymma Ludwig van Beethovens nionde symfoni i sin helhet.

Första CD:n: Den allra första kommersiellt pressade CD:n var Billy Joels "52nd Street", som släpptes 1982.

Första CD-spelaren: Sonys CDP-101, som lanserades 1982, var den första kommersiellt tillgängliga CD-spelaren.

Övergång till andra format: Trots att CD-skivan revolutionerade musikmarknaden, skulle den digitala musikrevolutionen fortsätta med introduktionen av MP3-spelare, streamingtjänster och nedladdningsplattformar som snabbt gjorde CD-formatet mindre dominerande under det tidiga 2000-talet.

Djupet på en "bit": De gropar som representerar bits på en CD-skiva är ungefär 100 nm djupa.

CD vs. Vinyl: Trots att CD-skivan introducerades som ett överlägset alternativ till vinylskivor när det gäller ljudkvalitet och hållbarhet, har vinylskivor haft en renässans de senaste åren, med många musikälskare som hävdar att de föredrar "värmen" av vinyl ljud över digitala format.

Digital vs. Analog: Trots att CD-skivor är digitala, är de ändå präglade med en fysisk representation av musiken i form av små gropar och landningar, vilket är anledningen till att en laser kan läsa dem.

Sammanfattning

För musikälskare som strävar efter den renaste och mest autentiska ljudåtergivningen, håller CD-spelaren fortfarande en särskild plats i HiFi-världen. Trots framväxten av högupplösta digitala format och bekvämligheten av musikströmning, erbjuder CD en unik kombination av hög kvalitet, fysisk närvaro och nostalgisk charm.

Vill du se vårt breda utbud av CD-spelare så klickar du på denna länk.


Skrivet av Mattias 2023-10-05
Senast ändrad: 2023-10-09


Visad 22.892 gånger