Din kundvagn är tom

Lär dig mer om TV-apparater

Senast ändrad: 2023-05-12

Det är inte lätt att hitta rätt TV idag. Med en uppsjö av olika beteckningar och teknologier kan man enkelt gå vilse i TV-djungeln. Här går vi igenom lite gällande TV-apparater, fördelar/nackdelar mellan de olika teknikerna samt vilken storlek som passar i ditt hem/vardagsrum.

Vilken storlek ska jag ha?

Då dagens TV-apparater har en upplösning på minst 4K (3840x2160 pixlar) så kan man sitta väldigt nära bilden utan att störa sig på pixelmönster. Det är mer vanligt idag att köpa en 55-tums TV kontra för flera år sedan, majoriteten väljer mellan 55 och 65 tum eller ännu större beroende på vad man vill uppnå i sitt vardagsrum.

Samsungs "The Wall", En 292 tums Micro-LED TV!

För många år sedan betraktades en 65 tummare som en riktigt stor TV, men 65 tum idag har blivit mer en standardstorlek för större vardagsrum. Säg att man sitter runt 3-4 meter ifrån bilden så passar en 65 tum in perfekt, men vill man ha en större cinematisk inlevelse så finns det även +75-tum.

Skillnaden mellan OLED/QLED/LCD-LED

Det finns som sagt en uppsjö med olika TV-apparater på marknaden. Allt från 32 tums LED till 65 tums OLED (och inom kort +100 tum Micro-LED). Men vad skiljer egentligen mellan de olika teknologierna? Och vad gör till exempel en OLED till en OLED och en QLED till en QLED?

LCD-LED

Om vi börjar med LCD så är det en flytande kristallskärms teknik som funnits i många år, där LED agerar bakgrundsbelysning för LCD-panelen. Det finns både kantbelysta LCD-apparater samt bakgrundsbelysta sådana, de finare LCD-LED TV-apparaterna brukar använda bakgrundsbelysning som också är indelad i kluster.
Denna tekniken kallas för FALD (Full Array Local Dimming). En TV som använder sig av denna teknik ger alltid en mycket bättre kontrast och kontroll i bilden då den kan aktivt styra dessa zoner. Hur många zoner som finns varierar mellan TV-tillverkare samt storlek på skärmen.

Enklare bakgrundsbelysning till vänster och Full-Array bakgrundsbelysning till höger.


Mini-LED

Det har också kommit något som kallas för Mini-LED, här har man lyckats förminska LED-dioderna som agerar bakgrundsbelysning för LCD-panelen och kan stoppa in betydligt fler LED-dioder för ännu bättre kontroll i bilden. Däremot fungerar tekniken precis som FALD då dessa är indelade i "grupper", det skulle krävas extrem processorkraft och intelligenta AI-chipp för att få kontroll på varje enskild Mini-LED-diod. Här kallar t.ex LG denna teknik för Nano-Cell.



QLED

QLED står för "Quantum Light Emitting Diod". Många misstolkar QLED ihop med OLED, men det är två helt separata tekniker. Det är i själva verket LCD som står för bilden ihop med LED-bakgrundsbelysningen där dessa “kvantprickar” ger utökad färgrymd och förbättrar ljusstyrkan. Tekniken introducerades via Sony redan år 2013. Dessa kvantprickar kräver ingen elektricitet för att fungera och lyser upp med hjälp av LED-bakgrundsbelysningen.



OLED

OLED står för "Organic Light Emitting Diod" och är en självlysande teknik. Varje individuell pixel kan tändas och släckas helt individuellt. Här används ett färgfilter för att få fram de primära färgerna (Röd, Grön, Blå) där OLED-pixlarna består av fyra stycken vita pixlar bakom detta färgfilter. Tekniken lanserades av LG Display och brukar även kallas för W-OLED (White-OLED). Man kan säga att OLED är den naturliga ersättaren till den gamla Plasma-TV tekniken där Pioneer tillverkade världens bästa TV-apparater en gång i tiden (Kuro).

QD-Oled

QD-Oled är en paneltyp utvecklad av Samsung displays som kombinerar fördelarna av Quantum Dot och Oled samt har en annan typ av pixelstruktur som slopar den vita subpixeln jämfört mot en traditionell Oled-panel vilket betyder att det är en ren RGB-Oled tillgänglig för konsument och resulterar i högre ljusstyrka, bredare färgskala och bättre färgkorrekthet. QD-Oled paneler utnyttjas i dagsläget i Sony & Samsungs flaggskeppsmodeller.

Till vänster är en traditionell WOLED jämfört med QD-Oled till höger



MLA-Oled

LG Displays egenutvecklade MLA-Oledpanel är en typ av bildskärms-teknologi som vanligtvis används i LCD (Liquid Crystal Display)-skärmar och är till för att förstärka ljusstyrkan och färgerna utan att orsaka en större risk för inbränningar. Detta åstadkommer man genom att placera ut ca 42.4 miljarder mikro-linser som förstärker ljusstyrkan utan att överanstränga LED-lamporna. Det resulterar i en Tv med högre ljusstyrka än någon annan Oled-Tv hittills kunnat erbjuda vilket gör Oled-apparater med MLA paneler klarar av en betydligt ljusare miljö än tidigare samt får ett helt annat "pop" i HDR material. LGs MLA paneler utnyttjas av flaggskeppsmodellerna hos LG & Panasonic




Men vilken bild-teknik är bäst?

Detta beror helt på vad man vill uppnå, generellt kan man säga att OLED ger den absolut bästa kontrasten/svärtan i och med att pixlarna kan stängas av helt och hållet där det krävs en helt svart bild med små ljuspartier. Tar vi exempelvis en svårare scen, säg intro scenen i StarWars med massvis av stjärnor så kan en OLED-TV visa varje stjärna med eget ljus, här blir det alltså 100% pixelkontroll. Denna scen hos en LCD-LED / QLED med en FALD-belysning så krävs det rejält med processorkraft med intelligent styrning för att kontrollera zonerna optimalt.

Till vänster ser vi en LCD/LED och till höger en OLED i ett helt mörkt rum.


Betraktningsvinkel

En annan fördel med OLED är även betrakningsvinkeln, där färg och svärta är i princip identiskt oavsett om man kollar från en sned vinkel horisontellt eller vertikalt. Idag har finare QLED/LED-TV ett speciellt filter kallat "X-wide" eller "Ultra Viewing Angle" som behåller färgen bättre från sneda vinklar (främst horisontellt) för att kringå detta samt förminskar clouding/halos som kan synas lättare om man sitter från en sned vinkel.

Dessa nya "filter" förminskar även reflektioner i rummet som speglas direkt på skärmen där OLED reflekterar lite mer i skärmen (se bilden nedanför som ett exempel). Här varierar det gällande OLED-modellerna däremot hur anti-reflex filtret tar hänsyn till detta.

Bild tagen från FlatpanelsHD. Till vänster Samsung´s Ultra Wide-filter (Q90R) och till höger en LG OLED (2018).

Olika paneler

Pratar vi svärtan och kontrasten hos en riktigt bra QLED / LED TV så är den fortfarande väldigt bra. Men på dagtid i ljusare vardagsrum eller om man har en ljuskälla bakom vid kvällsvisning så blir det svårt att se skillnad gällande svärtan mellan dessa två tekniker. Här finns det också två olika typer av paneler som är vanliga idag.

Majoriteten av de finare QLED / LED använder sig av VA-typen som ger en bättre kontrast kontra exempelvis IPS-paneler som är vanligt från exempelvis LG:s LCD/LED-sortiment.

Till vänster är det en IPS-panel och till höger en VA

IPS står för "In-Panel-Switching" medans VA står för "Vertical Alignment", dessa finns även i olika varianter. Den äldsta tekniken heter TN och står för "Twisted Nematic". Man kan säga att VA-panelen togs fram som ett mellanting mellan IPS och TN för att ge färgåtergivningen och betrakningsvinkeln från IPS och kontrasten hos TN. Här specificerar dock inte många TV-tillverkare vilken paneltyp som används, men majoriteten av dem bättre TV-apparaterna använder sig utav VA-paneltypen.

Fördelen med QLED / LED?

QLED / LEDs fördel kontra OLED är främst dess ljusstyrka. Har man ett väldigt ljust vardagsrum med stora fönster osv så kan en LED-TV passa in bättre då den klarar en mycket högre ljusstyrka kontra en OLED.



En annan fördel är att man slipper oroa sig för så kallad “burn-in”, det finns alltså ingen risk för inbränningar hos en QLED / LED-TV. Dagens OLED-apparater har dock inbyggda skärmrensningsprogram samt pixelshiftar för att förhindra att detta ska ske. Det kan vara värt att tänka på, speciellt om man ska koppla in sin dator till TV:n eller spela mycket TV-spel, som oftast har massa ikoner/huds statiskt i bilden.

Pratar vi HDR som exempelvis HDR10+ / Dolby Vision så får man även ut mer ljusstyrka (även kallat NITS) i högdagrar, exempelvis kan en solscen lysa mycket starkare hos en QLED / LED jämfört med en OLED.

Vi på Hembiobutiken har flera års erfarenhet av TV-apparater och har du fler funderingar eller frågor så är det bara att kontakta oss om vad som passar dig och ditt användningsområde bäst.

8K TV-apparater

8K TV-apparater ger en upplösning på hela 7680x4320 pixlar, alltså fyra gånger så hög upplösning kontra 4K och här blir det väldigt svårt att se pixlarna, till och med på väldigt nära håll. Du kan i princip sitta en meter ifrån TV-apparaten med 8K-upplösning och inte kunna se pixelstrukturen alls, självklart varierar detta beroende på storleken av skärmen.



Varför 8K då? TV-marknaden tar stora kliv framåt och fördelen generellt med 8K-apparater är just att det knappt finns någon pixelstruktur att kunna se med blotta ögat. 4K-material skalas även upp internt till 8K och mindre subtila detaljer är lättare att urskilja kontra hos 4K-apparater. 8K TV tillverkas i minst 65-tum och ända upp till över 80 tum. Som ett exempel visar en 80-tums 8K-TV lika skarp bild som fyra stycken 4K-TV i 40-tums storlek.

Material spelar roll

Det man också får tänka på här är användningsområdet. Ju lägre upplösning desto mer måste TVn jobba med den interna scalern (uppskalaren) för att fylla ut hela bilden. Tar vi en vanlig analog SD-sändning så kommer den självklart se mindre förlåtande ut på en större TV kontra en mindre. Här handlar det såklart också om hur bra den inbyggda bildprocessorn kan bearbeta den låga upplösningen.


Kollar man på 4K-material via UHD-skivor eller strömmar Netflix i 4K så kan man sitta närmare bilden utan att störa sig på bieffekter som bildbrus eller andra liknande artefakter. Detsamma gäller även HD-kanaler eller 4K-sändningar. Ju bättre material man matar sin TV med desto renare bild får man. 4K-material är här för att stanna, nu finns det självklart 8K-apparater men i dagsläget finns inget material för att visa den höga upplösningen.

Nya funktioner hos TV-apparater med HDMI 2.1 stöd

Nu när HDMI-standarden blivit version 2.1 så finns det flera nya funktioner utöver högre bandbredd, vi har skrivit lite om nya standarden som exempelvis spelkonsolerna Xbox Series X och Playstation 5 kommer att stödja. Mer om detta kan du läsa genom att trycka på denna länk.



Vad kommer i framtiden?

Många har nog hört talas om Mikro-LED. Detta är den senaste tekniken där varje LED-cell kan lysa individuellt och är R/G/B baserad så det är en helt självlysande teknik precis som OLED kan man säga. Samsung har exempelvis sin “The Wall” samt Sony sin “Cledis”. Tekniken är dock i dagsläget mycket dyr och säljs generellt till den professionella marknaden.

Samsung har även börjat snacka om deras egna teknik kallat QD-OLED, här hävdar man att man kan få ut fyra eller fem gånger högre ljusstyrka kontra dagens TV-apparater och tekniken är helt självbelysande utan bakgrundsbelysning. Vi på Hembiobutiken följer TV-marknaden dagligen och vad som blir standard för framtidens TV-apparater återstår att se. Samsung ska släppa en 75-tum Mikro-LED till konsumentsidan, däremot får man räkna med en rejäl summa pengar och den kommer bli bra mycket dyrare jämfört med dagens referensapparater, oavsett OLED eller QLED / LED.

Uppdaterad 2021-05-18 av Jens


Skrivet av Chris 2020-06-04
Senast ändrad: 2023-05-12


Visad 67.397 gånger