Din kundvagn är tom

HDMI 2.1 - allt du behöver veta

Skapad: 2018-01-12

Format kan både vara ett gissel och en möjlighet, med nya format kommer nya tekniker och därigenom potential till att få bättre funktioner och högre bild och ljudkvalitet. Nu lanseras HDMI 2.1 vilket ersätter den tidigare standarden 2.0a.

Här går vi igenom allt du behöver veta om HDMI 2.1, hur det påverkar dig och din utrustning idag och vad den kommer ge för nya möjligheter för framtiden.

Om vi tittar på dagens format, HDMI 2.0a, så är det fortfarande tillräckligt för att njuta av UltraHD / 4K och HDR. Standarden tillåter upp till 18 Gbit/s i kommunikationshastighet och detta maxas mer eller mindre ut av ovan nämnda format tillsammans med högupplöst ljud i multipla kanaler.

Med nya kommande format som 8K så var HDMI-organisationen tvungna att utveckla en helt ny infrastruktur. Detta innebär att vi på HDMI 2.1 produkter kommer behöva byta ut den gamla kabeln, trots att den uppfyller HDMI 2.0a. HDMI 2.1 kommer alltså kräva ny hårdvara. Detta är dock inte så konstigt då bandbredden mer eller mindre tredubblas med den nya HDMI 2.1 standarden.

Kablar som är certifierade enligt Ultra High Speed är kompatibla med HDMI 2.1. Du hittar vårt sortiment av HDMI-kablar här.


Kort prisvärd kabel som hanterar HDMI 2.1:
Goldkabel HDMI ultra high speed 1 och 2 meter

Lång prisvärd kabel med fiberoptik som hanterar HDMI 2.1:
Supra AOC 5 till 25 meter ultra high speed


HDMI – kontakten

Trots den högre bandbredden så kommer själva kontakten att vara densamma för både HDMI 2.1 och tidigare varianter. Därför kommer äldre enheter utan problem att kunna kopplas till nya HDMI 2.1 produkter.HDMI – kabeln

Själva kabeln kommer dock att behöva bytas ut, nya HDMI-kablar kommer över tid att lanseras som stödjer den höga bandbredden. Kablarna som säljs, oavsett längd, kommer att genomgå en certifieringsprocess hos HDMI Authorized Testing Center (ATC) för att säkerställa att de uppfyller kraven som ställs. Väl godkänd kommer kablarna levereras med en Ultra High Speed HDMI Certification etikett för visa att den genomgått certifieringsprocessen.Kommer min HDMI 2.0a produkt kunna uppdateras till HDMI 2.1?

I teorin så finns det möjligheter för vissa HDMI 2.0a chip att uppdateras till 2.1. Det är alltså inte omöjligt, men man får nog säga osannolikt att HDMI 2.0a produkter kommer uppdateras till 2.1 via mjukvaruuppdateringar.

Varför behöver vi HDMI 2.1, räcker det inte med HDMI 2.0a?


HDMI 2.0a kan leverera hissnande 18 Gbit data per sekund. Man kan tro att detta räcker för all framtid, men som tekniken har en förmåga att göra så utvecklas hela tiden prestandan och möjligheterna. Redan med dagens teknik med UltraHD 4K Blu-ray så närmar man sig gränsen. 4K bild, 10-bit färgdjup, 4:4:4 color sampling, 60 bilder per sekund, Dolby Atmos eller DTS:X multikanalsljud, HDR-metadata. Alla de moderna teknikerna kräver sin bandbredd och fyller på så sätt upp det som finns tillgängligt inom HDMI 2.0a standarden.

Med framtidens 8K, ännu högre frame rate, mm så ställs nu tuffa krav på den lilla HDMI-kabeln. Därför har HDMI-organisationen utvecklat HDMI 2.1 med smartare kommunikationsvägar vilket drastiskt ökar prestandan och möjligheterna.

Så, vad är nytt med HDMI 2.1?

Som du nu redan vet så kan HDMI 2.1 hantera väsentligt högre flöden av information. Så naturligtvis finns stödet för högre upplösningar, 8K, 10K. All heder åt högre upplösning men med dagens bildstorlekar och tittavstånd så börjar vi närma oss gränsen för vad ögat klarar av att urskilja. Därför är det flera högintressanta nyheter som gör HDMI 2.1 så spännande.

Bild:


Stöd för högre upplösning men även högre frame rate, med HDMI 2.1 kan du få 4K vid 120Hz, 8K vid 60Hz och det finns till och med stöd för 10K. Frame rate eller bilduppdateringshastighet, börjar bli på modet i Hollywood och vi kan nog räkna med att det i framtiden kommer lanseras filmer i 120 Hz. Film är ju dock inte allt, många av oss och våra kunder är ju även inbitna gamers vilket mycket av den utrustning vi säljer används till. Här är frame rate än hetare.

HDR har du säkert hört förut, men med HDMI 2.1 kommer Dynamisk HDR. Känner du till Dolby Vision så är det en applikation av HDR som dynamiskt anpassar sig bild för bild. Med HDMI 2.1 så kommer denna möjlighet för HDR10 formatet och andra som inte är proprietära som Dolby Vision är.

Variabel refresh rate, eller ställbar bilduppdateringshastighet. Vilket kommer ge gamers möjligheten till supersnabb bilduppdatering i upplösningar som 4K.

Quick Frame Transport, ger låg latenstid för snabbare visning av bilden. Kort tid mellan agerande och tills bilden visas för dig. Perfekt för gaming och realtidsapplikationer.


Enklare hantering:


eARC: med ARC (Audio Return Channel) så kan man idag föra ljud och styrsignaler fram och tillbaka mellan t.ex. en hembioreceiver och TV. Dock med limiterad bandbredd vilket gör att ljudet ofta är komprimerat eller nedkonverterat till stereo, inga Atmos-spår här inte. Med eARC, så kan du nu få okomprimerat högupplöst ljud. Vilket möjliggör att du kan koppla alla källorna till TVn för att sedan bara koppla en HDMI-kabel ned till hembioreceivern.

Med Quick Media Swiching, så råder HDMI 2.1 bot på de enerverande svarta rutorna som uppstår när man byter källa. Dessa kan nu helt tas bort och snabba källbyten utlovas.

Perfekt Lip Sync, möjliggörs med HDMI 2.1 genom att TVn kan prata med hembioreceivern i realtid, vilket då gör att du får uppleva ljudet i samklang med bilden, inte 20 ms efter.


Standarden är inte allt, nu är det upp till de olika tillverkarna att besluta hur de ska anpassa sin utrustning efter de nya möjligheterna. Förutsättningarna finns nu i den nya specifikationen.

Vill du läsa mer om HDMI 2.1 så besök www.hdmi.org

Här hittar du produkter i vårt sortiment som har HDMI 2.1 anslutning.Skrivet av Mattias 2018-01-12


Visad 145.670 gånger


 

Artiklar:


Mest lästa:

Mest sålda: TV-apparater

Mest sålda: Förstärkare

Mest sålda: Blu-Ray/Mediaspelare

Mest sålda: Projektorer

Mest sålda: HDMI