Din kundvagn är tom

 

EMOTIVA XPA GEN 3 - BÄSTA SLUTSTEGEN?

bild till EMOTIVA XPA GEN 3 - BÄSTA SLUTSTEGEN?

Emotiva har länge varit det tyngsta namnet bland kostnadsmedvetna audiofiler. Deras slutsteg erbjuder extremt mycket för pengarna och har hyllats av recensenter och användare såväl som skeppats världen över till kräsna forumrävar. Här berättar vi lite mer om vad som gör XPA-serien unik.

UPDATE: XPA GEN 3 har utsetts av EISA 2020 till bästa slutsteg för hembio!





























"The XPA Gen 3 confirms that Emotivas reputation as a maker of low-cost, high-performance audio equipment is well deserved."



- Herb Reichert, Stereophile
"Throughout their history, Emotiva has been widely recognized as the worlds best value in high-end audio. They have earned this reputation by offering amazing products that rival the best money can buy at unbelievably low prices."

- Secrets of Home Theater and High Fidelity Awards 2016
"The Gen3 really floored me. It was extremely powerful with good frequency balance and low distortion."



- Jim Clements, Co-Editor Secrets of Home Theater and High Fidelity






EMOTIVA XPA GEN3

Emotivas tredje generation av XPA-slutstegen innehåller alla fantastiska kvaliteter från tidigare hyllade generationer med några avsevärda förbättringar. De är modulära (med några begränsningar) och kan byggas ut. De har en ny smartare strömförsörjning (klass H) som anpassar strömförbrukningen kontinuerligt efter behov. De anpassar också effekten i slutstegen efter hur många kanaler som är aktiva så kör du stereo får du all kraft i de två aktiva slutstegen. De ger ännu mer dynamik och renare ljud än någonsin tidigare. Men vi återkommer till allt det här.

Vad är egentligen ett slutsteg?

Vi får ofta frågan hur ett slutsteg skiljer sig från en förstärkare. Det är inte så lätt att veta. I vanlig förstärkare (eller integrerad förstärkare) sitter både ett slutsteg och ett försteg. Försteget sköter vilken källa du spelar och vilken volym ljudet har (vanligtvis genom att du vrider på en ratt). Slutsteget skickar ut signalen till högtalarna med den volym som försteget bestämmer.
För att kunna använda ett separat slutsteg behöver man därför styra hur högt det ska spela. Den funktionen finns exempelvis i många surroundförstärkare och kallas då Pre-out. Så har man Pre-out utgångar på sin förstärkare kan man bygga ut eller ge bättre förutsättningar till sina högtalare med ett extra slutsteg.

Är det inte bättre att ha allt i en låda?

Det finns undantag, men rent ljudmässigt är det oftast bättre att separera enheterna. Då får de varsin strömförsörjning och isoleras i högre grad mot varandras störningar på signalen. Dessutom får man när man köper separata enheter hela tillverkarens budget fokuserad på en enda produkt. Den sista fördelen är att man kan behålla slutstegen länge. De påverkas inte av nya ljudformat. Behöver man nya funktioner skaffar man helt enkelt ett nytt försteg och behöver inte byta ut allting.

Varför behöver man ett bra slutsteg?

Alla högtalare har ett motstånd (impedans) när förstärkaren ska driva dem. Man anger därför nominell impedans i högtalarens specifikation. Man kan säga att det är grundmotståndet som högtalaren utgår ifrån. Sedan kommer den, beroende på material och konstruktion och volym, att vara trögare i vissa frekvenser och lättare att driva i andra. Har man ett klent slutsteg orkar det inte med lika mycket vid olika motstånd. Det innebär att högtalarna inte kommer att spela alla frekvenser lika högt och att ljudbilden därför ändras. Ofta kan det låta burkigt eller väldigt ljust. Med ett kraftfullt och välbyggt slutsteg får högtalarna mycket bättre förutsättningar för att låta så bra som det går.



Alla sju slutstegsmodulerna visar att de är igång med varsin lampa på fronten.
Hela vägen är Emotivas slutsteg byggda med högsta kvalitet.
Ett monoblockskonfigurerat XPA DR-slutsteg.

Så vad skiljer XPA Gen3-serien mot andra slutsteg?

Det finns flera olika typer av slutsteg där audiofiler framförallt väljer klass A och klass A/B. Klass A-slutsteg är inte så effektiva och förlorar mycket energi i form av värme. Klass A/B har effektivare hantering av strömmen och blir inte lika varma men har fortfarande mycket kraft och ofta en varm och behaglig klang. Emotivas XPA-1 Gen2 monoblock är en hybrid där man kan växla mellan klass A och klass A/B. De låter riktigt bra i båda men klass A kan även fungera som element och hjälpa till att värma upp lägenheten (läs Hemmabiotidingens recension här). Klass D är väldigt effektivt men tenderar att ha ett kallare och hårdare ljud och sitter sällan i high-end slutsteg.


XPA Gen3 har slutstegsmoduler som är rena klass A/B men kallas ibland för Klass H på grund av att nätdelen arbetar med en relativt ny teknik. Emotiva kallar deras teknik för SMPS (Switch Mode Power Supply). Denna design kan levera 3 kW(!) kontinuerlig effekt. Fördelen med den här tekniken är att en kontrollkrets hela tiden känner av hur mycket effekt som krävs och så fort högtalarna drar mer än minimum växlar den omedelbart över till en kraftfullare strömlina. Väldigt lite energi går till spillo med den här tekniken och de drar därför mindre än traditionella slutsteg samtidigt som de kan leverera vansinning kraft omedelbart när det behövs.

På grund av denna kombinerade tekniken mäter också Emotiva XPA Gen3 fantastiskt väl. Där många tillverkare fuskar och vilseleder med sina specifikationer (man mäter ofta med bara en högtalare spelad på en testton på 1 kHz och i ett kort ögonblick) har Emotiva gjort det till en fråga om heder att alltid ange mått som överensstämmer med verkligheten. De mäter därför alltid med alla kanaler drivna, kontinuerligt, från 20 Hz till 20kHz. Och specar sina produkter så att de levererar med god marginal.

Modulärt ger många fördelar

Ett traditionellt slutsteg har ett visst antal kanaler och förutbestämda specifikationer. Emotivas nya modulära design gör att man kan välja att bygga ut sin investering vid ett senare tillfälle eller skräddarsy den efter sina behov. Man kan exempelvis köpa en XPA-2 Gen 3 som har två stycken slutsteg för att senare köpa till ytterligare tre stycken moduler och därmed får ett femkanals slutsteg. Men det finns vissa begränsningar.

Varianter

XPA Gen3-serien kan konfigureras med moduler som innehåller ett slutsteg eller med moduler som innehåller två slutsteg (som delar på en plats). Totalt finns sju platser. Ju färre kanaler som är i bruk desto mer kraft får man per kanal. Observera att en kanal som är installerad men som inte används, t.ex. om man spelar musik i endast i frontarna, inte räknas mot strömfördelningen.

Moduler som innehåller två slutsteg (stereo-moduler) delar på kraften och får alltså hälften av effekten per kanal vilket kan vara perfekt för surroundkanaler där man inte driver lika stora högtalare.

Samtliga mått nedan är vid 8 Ohms impedans.

1 kanal driven: 330 Watt RMS
2 kanaler : 300 Watt RMS
3 kanaler : 275 Watt RMS
4 kanaler : 260 Watt RMS
5 kanaler : 250 Watt RMS
6 kanaler : 225 Watt RMS
7 kanaler : 200 Watt RMS

Stereo-modulerna levererar 65 W RMS i båda utgångarna. Då kan man exempelvis konfigurera sina slutsteg så att man får tre kanaler med 250 watt och fyra med 65 watt.

Baksidan av ett XPA-slutsteg. De yttre två modulerna på båda sidor har dubbla slusteg och driver alltså två högtalare var. De inre har en högtalare per modul men ger mer kraft till frontar och center.

XPA-DR (Differential Reference)

Den senaste nyheten inom XPA-serien innehåller en kraftfullare nätdel och slutstegsmoduler som tar upp dubbla kortplatser. Detta innebär att man inte kan få plats med mer än tre moduler. På grund av att dessa arbetar vid andra volt än de övriga XPA-modulerna kan DR-serien inte heller kombineras med några andra slutstegsmoduler. I gengäld levererar de nästan dubbelt med kraft!

Monoblock: 650 Watt RMS (1000 Watt RMS 4 Ohm)
2 kanaler: 550 Watt RMS (800 Watt RMS 4 Ohm)
3 kanaler: 450 Watt RMS (600 Watt RMS 4 Ohm)
En DR-modul tar upp två platser i slutsteget.