Din kundvagn är tom

Styrsystem

Skapad: 2015-06-30

Vill du kunna styra musiken i hela huset, styra din hembio, belysningen i alla rum, videoövervakning, värmepumpen , larmet eller poolen. Allt går att styra från samma app på telefonen. paddan, eller varför inte en slimmad panel i väggen?

Det behöver inte vara så komplext som många får det att framstå. Anledningen till att man inte får fram färdiga paket och lösningar när man söker på internet är att det tidigare har behövts mycket kostsam programmering och nästan alla har olika förutsättningar och önskemål.
Vi får mycket frågor om kunna spela ljud i hela huset, antingen samma ljud i alla rum eller individuella zoner där man kan spela olika typer av ljud. Det finns bra system som gör just detta, läs mer i vår artikel om Multirum. Dessa system är begränsade till att hantera musik men kostar ofta nästan lika mycket som ett system som kan styra de flesta elektronikprodukter i hemmet.
Hör gärna av er till oss om ni vill ha förslag på lösningar enligt era önskemål.

Vad behöver man?

Några exempel på vad som brukar ingå i ett multikanals styrsystem.
Styrprocessor (System Controller) – Själva hjärnan i systemet och sköter kommunikationen mot paneler, appar, fjärrkontroller, A/V produkter och förstärkare.
Multikanalsförstärkare – Finns i många olika varianter. Väj en som har rätt antal förstärkta och icke förstärkta zoner. Tänk på att välja en som har digitala ljudingångar om du vill hämta ljudet från exempelvis en tv eller annan digital källa.

Hembioreceiver – Ta total kontroll över din hembioreceiver genom att integrera den i ditt Styrsystem.
Paneler – Ofta vill man ha lättillgänglig styrning från vissa rum utan att behöva ta med sig läsplattan eller telefonen, då är det smidigt med en väggpanel. En fördel med panelen är att den startar blixtsnabbt till skillnad från en app.

Fjärrkontroll – En hederlig fjärrkontroll med fysiska knappar som styr hela din hembio är oslagbart. Många fjärrkontroller har även touchdisplay som möjliggör styrning av hela husets zoner. På touchdisplayen kan man även visa tv kanalloggor och skräddarsydda ikoner.

Högtalare – Välj rätt högtalare för rätt rum. I multirumsammanhang så är det ofta inbyggnadshögtalare som efterfrågas och det finns många olika typer för olika ändamål. I mindre rum kan man använda sig av en s.k. singel stereo högtalare som ersätter två högtalare. Ett av världens bästa märken för inbyggnad är Speakercraft.


Elan styrsystem och multikanalsförstärkare

Tar man det ett steg längre och väljer ett system som Elan vilket har möjlighet att även styra andra funktioner så låser man inte in sig i ett hörn. Det fina är att man kan börja med ljud och mediastyrning, det vill säga styrning av receiver, tv, digitalbox och ljudzoner i hela huset och sedan bygga på med styrning av ljus, videoövervakning, värmepump, larm med mer.

Elans system controller går att integrera med i stort sett hela huset och är förhållandevis lätt att programmera. Gränssnittet för paneler, telefoner eller dator är snyggt och överskådligt. Mycket är förprogrammerat och de ändringar man gör för ex. väggpaneler ändras automatiskt på telefonen och läsplattan. Detta gör att du sparar in många kostsamma installationstimmar.
Kombinera Elans system controller den med en eller flera Elan multirumsförstärkare så kan du i stort sett styra hur många förstärkta ljudzoner du vill. Styrprocessorn finns i flera varianter beroende på hur många hembioreceivers du vill styra. Man kan även välja att bara använda den minsta styrprocessorn g1 och befintlig hembioreceiver som förstärkare. Har man en zon 2 och 3 på receivern så har man ett enkel multirumssystem med 3 zoner. En stor fördel är att Elan har ett stort bibliotek med koder för att ersätta alla din fjärrkontroller.

Pro Control – när du vill ta kontroll över din hembio


Ett annat helt ypperligt styrsystem för dig som vill styra din hembio är Pro Control. Systemet styr din TV, receiver, digitalbox och andra enheter. Finns som antingen bara fjärrkontroll med IR-styrning, men också med styrprocessor vilket möjliggör att man kan dölja alla av/v produkter och styra via RF-fjärrkontroll eller app. Mycket flexibelt system som kräver lite enklare programmering. Hör gärna av er till oss för mer information.


Skrivet av Johannes 2015-06-30


Visad 39.894 gånger