Din kundvagn är tom

Waveforming från Trinnov

Senast ändrad: 2024-01-26

Trinnov Audio, kända för sina innovationer inom ljudbearbetning och rumskorrigering, har introducerat en banbrytande funktion i sina produkter: "Waveforming". Denna teknik är inte bara ett steg framåt inom ljudbehandling, utan den representerar också en ny era i hur vi upplever ljud hemma, i studion eller i biografer. I den här artikeln kommer vi att utforska vad Waveforming är, hur det fungerar och varför det kan vara en game-changer för både audiofiler och professionella ljudtekniker.

Vad är Trinnov Waveforming?

Waveforming är en avancerad digital ljudbehandlingsfunktion som finns i Trinnovs sortiment av ljudprodukter. Denna teknologi syftar till att dramatiskt förbättra ljudåtergivningen genom att korrigera och anpassa ljudvågor till de specifika förhållandena i lyssningsrummet. Det är inte bara en enkel rumskorrigering; det är en sofistikerad process som skapar en mer naturlig och involverande lyssningsupplevelse.

Hur Fungerar Waveforming?

Kärnan i Waveforming-tekniken ligger i dess förmåga att noggrant analysera ljudmiljön. Det börjar med en detaljerad mätning av rummets akustiska egenskaper, inklusive storlek, form, och eventuella akustiska anomalier. Denna information används sedan för att skapa en unik digital profil för just det rummet.

Med hjälp av denna profil använder Waveforming avancerade algoritmer för att justera ljudvågornas tid, fas och amplitude. Detta säkerställer att ljudet når lyssnaren på ett mer kohesivt och balanserat sätt, oavsett var i rummet de befinner sig. Resultatet är en klarare, mer fokuserad ljudbild som ger en djupare känsla av immersion.Varför är Waveforming revolutionerande?1. Förbättrad ljudkvalitet: Genom att korrigera och anpassa ljudvågor ger Waveforming en upplevelse som är närmare det ljudingenjörer och artister avsåg. Detta är särskilt viktigt i professionella inspelningsstudior och hemmabiosystem där ljudkvalitet är avgörande.

2. Anpassad lyssningsupplevelse: Eftersom varje rum är unikt, skapar Waveforming en skräddarsydd ljudprofil som är optimal för varje specifik miljö. Detta betyder att oavsett om du är i ett stort öppet vardagsrum eller en kompakt studiomiljö, får du bästa möjliga ljudupplevelse.

3. Flexibilitet och Kompatibilitet: Waveforming är designad för att vara kompatibel med ett brett utbud av högtalarsystem och akustiska miljöer. Detta gör det till en mångsidig lösning för olika ljudbehov, från hemmabio till professionella inspelningsstudior.

4. Användarvänlighet: Trots sin tekniska komplexitet är Waveforming designad för att vara användarvänlig. Med intuitiva gränssnitt och automatiserade processer kan även icke-tekniska användare dra nytta av dess fördelar.

Trinnovs Waveforming är inte bara en innovation; det är en ljudrevolution. Genom att kombinera avancerad vetenskap med användarvänlighet erbjuder det en oöverträffad ljudupplevelse som kan anpassas till varje unik lyssningsmiljö. För audiofiler, hemmabioentusiaster och professionella ljudtekniker representerar Waveforming en möjlighet att uppleva ljud på ett sätt som tidigare var otänkbart. Med denna teknik i ditt ljudsystem, blir varje lyssningstillfälle en djupare och mer uppslukande erfarenhet.

Här beskrivs mer detaljerat hur lägre frekvenser hanteras med waveforming:

Analysering av Akustiskt Fält: Det första steget innebär att noggrant utvärdera det akustiska fältet i och omkring lyssningsområdet. Målet här är att samla information om rummets modala beteende och eventuella förändringar som orsakas av objekt i rummet. Denna information används sedan för att eliminera oönskade ljudbidrag. Processen utförs genom att mäta det akustiska fältet med hjälp av en tredimensionell rutnät av mikrofonpositioner i lyssningsområdet (illustrerat som den blå streckade rektangeln i figuren längre ned).

Beräkning och Användning av Filter: Baserat på den uppmätta akustiken beräknar WaveForming-processorn vilka filter som ska appliceras på varje subwoofer i systemet. Dessa filter används för att eliminera rummets modal-signatur. Filter som tillämpas på sändarna säkerställer skapandet av den mest sammanhängande och enhetliga vågfronten möjlig inom lyssningsområdet. Samtidigt absorberar filter som tillämpas på samtliga subwoofers (inklusive både fram- och bakarrayer) merparten av rummets reflektioner och resonanser (moder).

WaveForming-teknologin levererar enastående prestanda tack vare sin sofistikering och förmåga att anpassa sig till olika begränsningar (som oregelbundna subwoofer-konfigurationer):

Sofistikerad Teknik: WaveForming kombinerar flera avancerade och unika tekniker som "Akustisk Omformning", "Vågfrontsyntes" och "Multi-Source Multi-Controller-optimering" för att syntetisera specifika filter för varje subwoofer. Detta gör att hela systemet fungerar som en idealiserad subwoofer. WaveForming maximerar homogeniteten i fältet över tid, rum och frekvens i hela lyssningsområdet. Dessa komplexa filter övervinner begränsningarna hos enkla förstärknings- och fördröjningsfilter.

Anpassningsbarhet: Filter beräknas utifrån det uppmätta fältet och anpassas till de fysiska egenskaperna hos varje individuellt rum, inklusive den exakta formen och akustiska egenskaperna hos varje vägg och objekt i rummet. Detta resulterar i filter som är mycket mer effektiva än enkla förstärknings- och fördröjningsfilter, eftersom de anpassar sig till specifika faktorer som påverkar prestandan i lyssningsområdet. Denna kraftfulla analys möjliggör en robustare och effektivare kontroll av det akustiska fältet, även under utmanande förhållanden som icke-idealisk rumsgeometri.Vill du läsa mer om Waveforming så kan du göra det hos Trinnov via denna länk. Är du intresserad i att få ett affärsförslag för att uppgradera din bio med Waveforming så kan du kontakta oss via formuläret nedan.


Skrivet av Mattias 2024-01-26
Senast ändrad: 2024-01-26


Visad 10.382 gånger