Din kundvagn är tom

Guide till Dolby Atmos

Senast ändrad: 2024-02-16

Vi på Hembiobutiken har haft privilegiet att vara tidiga med Dolby Atmos i våra biorum där vi demonstrerar det på daglig basis och kan inspirera kunder med det senaste inom ljud. Det finns däremot fortfarande en del frågetecken kring formatet och alla dess möjligheter i hemmet idag. Vi går igenom Dolby Atmos och varför vi tycker så mycket om det.

De senaste åren har inget annat ljudformat fått så mycket uppmärksamhet som Dolby Atmos. Hembioupplevelsen har nått nya höjder och det är fantastiskt hur mycket bättre och mer realistiskt man lyckas göra dagens filmer med ny teknik. När regnet faller på Deckard i Blade Runner, eller när King Kong slår sönder helikoptrar i Kong:Skull Island, ger det en betydligt större närvaro än vad man känt innan. Det är verkligen som att befinna sig i händelsens centrum i alla tre dimensioner.

Vad är Dolby Atmos?


Tidigare ljudformat har mixats i kanaler. Delar av ljudet skickades till respektive högtalare i din hembiouppsättning. Med introduktionen av Dolby Atmos har Dolby velat uppnå en större 3D-känsla och kallar det för objektbaserat ljud. Med hjälp av s.k "höjd-högtalare" kan man uppnå en större bubbla av ljud som inte bara omringar dig, utan du får upplevelsen att ljudet kommer uppifrån eller genom dig på ett helt unikt sätt.

Filmskaparen kan placera individuella ljudeffekter var som helst i lyssningsrummet och flytta det i tre dimensioner. Regndroppar som faller, flygande objekt som svärmar över dig och liknande scenarion där ljudet upplevs tredimensionellt. Formatet har varit med sen 2012 och utnyttjades för första gången med filmen Brave i specifika Dolby-biografer med väldigt många högtalare. Några år senare utannonserade Dolby att man kommer erbjuda Atmos i hemmet via ett samarbete med ett flertal olika filmbolag, spelstudios och audiotillverkare som Onkyo, Pioneer, Yamaha, Marantz m.fl.

Vad behöver jag för Dolby Atmos?

Som vanligt när det kommer nya format eller standarder inom denna bransch, ställer det krav på din utrustning och att den är kompatibel för att du ska kunna utnyttja det till fullo. Dolby Atmos är inget undantag och här nedan går vi igenom vad som behövs utöver redan nämnda högtalare.

Dolby Atmos-material


Steg 1 är att ditt material du tittar på är mixat i Dolby Atmos. Många av dagens biofilmer idag mixas med Dolby Atmos, däremot är det inte alltid självklart att det senare mastras på skiva så var noggrann och leta efter Dolby Atmos-loggan. Idag hittar man mängder av titlar på vanlig Bluray och 4K UHD Bluray, samt att Netflix har börjat streama en del titlar med Dolby Atmos. De senaste åren har även utbudet av Dolby Atmos för både musik och spel ökat rejält.

Dolby Atmos för musik

Dolby Atmos för musik är en banbrytande ljudteknologi som tar musikupplevelsen till en helt ny nivå. Genom att introducera en tredimensionell ljudmiljö låter Dolby Atmos konstnärer placera ljud i vertikala och horisontella plan, vilket ger lyssnarna en känsla av djup och rymd. Varje instrument och röst får sitt eget unika utrymme, skapandes en rikare och mer engagerande klangvärld. Dolby Atmos för musik strävar efter att bryta gränserna för konventionell stereoljud och erbjuda lyssnarna en uppslukande och nästan live-liknande musikupplevelse. Med stöd från en ökande mängd musikplattformar och ljudsystem, blir Dolby Atmos för musik ett spännande kapitel i hur vi upplever och uppskattar musik.

Dolby Atmos för gaming

Genom att använda objektbaserad ljudåtergivning möjliggör Dolby Atmos en mer exakt positionering av ljud, skapandes en tredimensionell ljudmiljö. Spelare kan höra ljud från alla riktningar, vilket ger en överlägsen spatial medvetenhet och en känsla av att vara mitt i händelsernas centrum. Från fotsteg som närmar sig bakifrån till kraftfulla explosioner ovanför, ger Dolby Atmos för spel en omslutande ljudupplevelse som förhöjer realismen och fördjupar engagemanget i spelvärlden. Med stöd från många moderna spel och ljudsystem blir Dolby Atmos en oumbärlig del av den avancerade gamingteknologin.

Bluray/mediaspelare/spelkonsol

Källan till din bild-och ljudunderhållning brukar oftast bestå av en Blurayspelare men idag har Atmos hittat sig till flera plattformar. De flesta Bluray/UHD-spelarna idag klarar av det högupplösta ljudformatet Dolby TrueHD vilket gör att de automatiskt klarar av Dolby Atmos. De senaste Playstation och Xbox-spelkonsolerna har likväl Dolby Atmos stöd och även senaste Apple TV 4K som fått en mjukvaruuppdatering för detta ändamål.

AV-utrustning med Dolby Atmos-stöd


Hembioreceivern/försteget är hjärtat i din anläggning som ska kunna hantera det mesta idag när det kommer till bild och ljud. Receivern/försteget kodar av det mixade ljudet från din bildkälla med Dolby Atmos-ljudspår, och bearbetar ljudet ut i dina högtalare. Idag finns det hembioreceivers som har 7, 9 eller 11 kanaler med olika konfigurationer och så gott som alla har Dolby Atmos-stöd.

Soundbar med Dolby Atmos


I de fallen där varken hembioreceiver eller högtalare går att installera finns lösningen med en soundbar. I en Atmos-kompatibel soundbar sitter oftast ett flertal riktade högtalare varav några av högtalarna är riktade uppåt. Med hjälp av soundbarens processor, och ibland även kalibrering, kan man optimera ljudet efter rummet, och fortfarande få en effekt av ett omslutande ljud. Både framifrån, bakifrån och uppifrån.

Dolby Atmos högtalare

Som tidigare nämnt kräver formatet att man använder sig av höjd-högtalare för att ljudet ska kunna transporteras uppifrån och ner. I samband med introduktionen av Atmos för hemmet har det kommit fler enklare lösningar för att utnyttja formatet. I större installationer som biorum finns riktlinjer för bästa placering av de dedikerade Atmos-kanalerna. Beroende på storlek på rum och hur många högtalare man använder kan placeringen vara A och O för den bästa ljudupplevelsen.

1. Fälla in högtalare i taket


Den bästa och mest diskreta lösningen är att fälla in högtalarna i taket, s.k takhögtalare eller inceiling-högtalare. Detta är även det alternativet som kräver mest jobb då man behöver såga hål i taket eller sänka taket för infällnad. För bäst prestanda ska högtalarna även ha en backbox, eller vara inkapslad, så ljud inte läcker ut. Flera av våra takhögtalare har riktbara element så man får bäst positionering av ljudet beroende på var man sitter. När högtalarna väl är på plats försvinner de snyggt med det vita gallret som även kan spraymålas om man har taket i annan färg.

Utanpåliggande högtalare i taketDå effekten av Dolby Atmos är bäst när man har en fysisk högtalare som sitter ovanför dig, har det börjat komma fler lösningar för högtalare som sitter på taket istället för i taket. Med hjälp av smarta takfästen, eller flexibla vägghögtalare som sitter i hörnen, får man en övertygande Atmos-upplevelse utan att behöva sänka tak eller såga hål.

Dolby Enabled speakers


I de fallen där taket helt enkelt är no-no har vissa tillverkat s.k Dolby Enabled-speakers. Högtalare som ställs direkt ovanpå dina fronthögtalare och har ett element riktat snett uppåt för att ljudet ska studsa i taket och reflektera vid din lyssningsposition. Vissa tillverkare har t.o.m byggt in höjdkanalen direkt i lådan med ett diskret galler framför så man slipper ställa en högtalare på sina frontar. Ger självklart inte riktigt samma effekt av det objektbaserade ljudet då högtalarna inte sitter ovanför dig, men man får fortfarande en bra 3D-känsla och en snygg installation utan att behöva röra taket.

Uppskalat Dolby Atmos


Vi får ofta frågan ifall det är värt att satsa på Atmos-högtalare om man ändå kommer titta mycket på filmmaterial som inte är mixat i Dolby Atmos. Streaming via tex Netflix eller Apple TV har det nästan inte alls, och många äldre DVD-och Blurayfilmer har standard 5.1/7.1 ljud. Tack vare ljudformatet Dolby Surround kan receivern ”skala upp” och mixa ljudet så att det vanliga 5.1/7.1-ljudet kommer ut ur Atmos-högtalarna och ger ett lyft i hela ljudbilden. Tidigare format som Dolby Pro Logic har använt samma princip, dock är de nya surroundprocessorerna klart mer avancerade vilket gör att Dolby Surround låter betydligt bättre och naturtroget.

Placering av Atmos-högtalare

När Dolby Atmos lanserades började vi se nya och annorlunda konfigurationer. Vad betyder egentligen 5.1.2 eller 7.1.4? I grund och botten handlar det om hur många högtalare man använder vilket såklart ska matcha med din hembioreceiver eller försteg. Det finns vissa saker man ska tänka på när det gäller placering av Atmos-högtalare, därför har vi skrivit en separat artikel som berör detta ämne som kan hittas här.

Dolby Atmos Netflix

Dolby Atmos-tekniken ger också ljudet mer djup och rymd, vilket kan förbättra tittarupplevelsen avsevärt. Netflix har erbjuder Dolby Atmos-ljud på vissa av sitt innehåll, vilket ger tittarna möjlighet att uppleva högkvalitativt ljud i kombination med högupplöst bild. Men på grund av nätverksbegränsningar och komprimering kan Dolby Atmos på Netflix inte erbjuda samma nivå av ljudkvalitet som med en fysikt Bluray skiva. Ändå är det en märkbar förbättring från vanligt stereoljud och 5.1-ljud för tittare som vill ha den ultimata ljudupplevelsen, är Dolby Atmos på Netflix en välkommet tillägg.

Dolby Atmos på Netflix är egentligen Dolby Digital Plus med Dolby Atmos metadata. Alltså komprimerat jämfört med TrueHD ljudformatet.
Dolby Atmos på en Bluray skiva kan vara 10-20 gånger högre kvalité (bitrate).


Konkurrerande ljudformat

I samband med Dolby Atmos framgång bland biografer och hembio har det utannonserats liknande objektbaserade format på marknaden. Utöver Dolby Atmos finns det två andra format som är värda att nämna.

DTS:X2015 utannonserade det konkurrerande bolaget DTS sitt egna objektbaserade ljudformat; DTS:X. Principen är samma att man adderar höjdhögtalare på lämpligt vis för att kunna ta del av det objektbaserade ljudet samtidigt som man behöver liknande utrustning och material. Skillnaden mot Dolby Atmos är framförallt att DTS:X är mer flexibelt när det kommer till placering av högtalarna.

Dolby har specifika rekommendationer, medan DTS inte har några officiella krav på antal högtalare eller placering. Därför rekommenderar vi att man alltid utgår efter Dolbys rekommendationer och högtalarplacering för att bäst kunna utnyttja båda formaten. När det kommer till antal titlar med DTS:X är det fortfarande betydligt färre än Dolby Atmos.

Auro 3DDet andra konkurrerande formatet är Auro 3D, ett format som inte tagit så stor plats på marknaden än, och finns på vissa få utvalda titlar. Största skillnaden mot Dolby Atmos är högtalarplaceringen. För att utnyttja Auro 3D placeras högtalarna i tre olika "lager" i en lite mer annorlunda konfiguration. Det lägsta lagret högtalare monteras i öronhöjd, det övre lagret monteras högre upp på väggen, och högst upp i taket sätts en s.k "Voice of God"-högtalare precis ovanför lyssningspositionen. Med andra ord är det ingen vanlig syn bland hembio-konsumenter idag då det dessutom ställer högre krav på rummet och dess storlek.


Uppdaterad 2021-05-18 av Jens


Skrivet av Patrik 2018-03-13
Senast ändrad: 2024-02-16


Visad 207.356 gånger