Din kundvagn är tom

Utomhushögtalare

Skapad: 2013-04-12

För att få den extra härliga känslan av att musiken följer dig genom hela huset och ända ut i trädgården så är lösningen att montera högtalare utomhus. Utomhushögtalare kräver dock eftertanke vid placering och installation.

Varför skaffa utomhushögtalare?

Många av våra kunder hör av sig och berättar att det bästa de gjort är att montera högtalare på uteplatsen och/eller i trädgården så det ger verkligen ett mervärde att ta med sig musiken eller radioprogrammet ut i sommarvärmen på ett enkelt och fritt sätt.

I den här artikeln ger vi dig tips och råd om val och placering av utomhushögtalare. När det gäller musiksystem som högtalarna kopplas till ber vi dig att kontakta oss för produktval via mail, telefon eller genom att besöka någon av våra butiker så hjälper vi dig även med detta.

Speciella krav

Orsaken till att speciella krav ställs för högtalarna som ska sitta utomhus är att de sitter i en mer utsatt miljö. De ska spela i ett mer eller mindre oändligt stort rum och de ska spela bra över en lyssningsposition som är mer utbredd än i ett vanligt rum.


Miljön som högtalarna ska placeras i innebär temperaturskillnader och fukt vilket helt och hållet utesluter vanliga högtalare. Ska du ha högtalare utomhus krävs det att du väljer en produkt som är anpassad och som klarar av utomhusmiljö utan problem. När man spelar utomhus så påverkar det framförallt basregistret och därför rekommenderar vi att man går upp någon storlek jämfört med vad man normalt hade valt för ett rum inomhus. Till exempel är rekommendationen att man arbetar med högtalare med storlek på baselement över 6 tum.

Lyssningspositionen ska vara bred då man normalt rör på sig när man är utomhus eller inte har en helt fast sittplats, som oftast är fallet inomhus. Av den orsaken får vi då krav på placering och hur spridningsvinkel är för högtalaren. Detta går vi igenom i sektionen nedan där vi tittar på ett antal olika applikationer.

Riktlinjer

Generella riktlinjer för högtalare utomhus är att man hellre adderar fler högtalare fördelade över platsen än att man har färre och en högre ljudvolym. Det främsta skälet är att man skapar en lagom volym över en större yta. Exempelvis om lyssningspositionen är 20 meter från högtalaren så behöver du öka volymen rejält för att få en kvalitativ lyssningsupplevelse.


Detta går att göra men med nackdelen att du behöver högtalare som klarar högre volym och den andra nackdelen är att de som är närmare högtalaren får en alldeles för hög ljudnivå. Då är det bättre att fördela ut fler högtalare över arean så att en mer behaglig volym åtnjuts över hela ytan och istället ha lite mindre högtalare. Målet är att ha max 5-7 meter till högtalarna du lyssnar på.

Utbud

Av estetiska skäl finns olika kreativa lösningar på högtalare för utomhusbruk. Vi har exempelvis högtalare som ser ut som stenar eller blomsterrabatter. Vi har högtalare som ser ut som krukor och dessutom kan användas som det parallellt. Vi har subwoofers som kan grävas ned i trädgården och vi har högtalare som ser ut som utebelysning och som kan placeras i rabatten. Förutom dessa lösningar finns naturligtvis högtalare med mer normalt utseende tillverkade i plastmaterial och gjorda för att monteras på fasaden och gärna under taknocken.

Här hittar du en lista över alla våra högtalare tillverkade för utomhusbruk:
Utomhushögtalare…

Exempel på lösningar

Vi delar upp användningsområdet i olika typfall och rekommenderar olika typer av högtalare och placering av dessa som löser behovet på ett bra sätt.

Exempel 1: En lyssningsposition


Har man en enda lyssningsposition kan man placera högtalarna enligt bilden ovan och stereokoppla dem. Lämpligen placeras de på fasaden av huset så de får ljudmässigt stöd av denna.
Avståndet till lyssningspositionen avgör hur stora högtalarna behöver vara och det här är vår rekommendation:

Avstånd Baselement hos högtalaren

1 - 3 m 5 - 6 tum

3 - 6 m 6 - 7 tum

> 6 m 8 tum och uppåt

Exempel 2: Flera lyssningspositionerHar man flera längsgående lyssningspositioner så använder man med fördel så kallade singel stereohögtalare. Dessa kopplas in som både vänster och högerkanal och levererar ett stereoljud ur en och samma högtalare. Dessa högtalare fördelas ut längs med fasaden.
Antal högtalare som används beror på lyssningsposition enligt ovan men även hur bred altanen är.Vi rekommenderar att man fördelar ut 1 st högtalare per ca 5 meter i bredd för en bra och jämn nivå på ljudet.


Exempel 3: Flera lyssningspositioner, monoOm man inte vill använda singel stereohögtalare så finns alternativet att koppla in dem i mono. Det innebär att man kopplar samman vänster och höger kanal innan de förstärks eller använder en förstärkare med monoinställning. Du kan då fördela ut högtalare på samma sätt som för singel stereoalternativet.

Högtalare i trädgården

För ljud i trädgården rekommenderar vi att man använder mer diskreta högtalare som är gjorda för att efterlikna saker vi normalt redan har i en trådgård. Utomhushögtalare med traditionellt utseende passar inte riktigt in. Nedan följer ett par inspirationsbilder för utomhushögtalare som passar in i trädgården.


Niles PB6SI Stereo utomhushögtalare i lättbetong med plats för plantering.

Satellithögtalare från Speakercrafts Terrazza-serie. Smidiga att dölja och kan enkelt kompletteras med fler enheter.


Högtalare från Speakercraft som är utformad som en sten.


Smidiga högtalare från Triangle. Går att fästa vertikalt eller horisontellt.

Sammanfattning

Som du ser finns det mycket roligt man kan göra för att trädgården och/eller uteplatsen ska bli ännu trevligare att vistas i. Tveka inte att kontakta oss om du har frågor så kan vi hjälpa dig till rätt lösning!

Läs vidare om utomhusljud

Här finns alla våra utomhushögtalare.


Uppdaterad 2021-05-18 av Jens


Skrivet av Mattias 2013-04-12


Visad 65.009 gånger