Din kundvagn är tom

Hembio SM 2015: Vinnaren

2016-10-03

För andra året i rad satte Hembiobutiken upp tävlingen Hembio-SM. Bidragen var många och konkurrensen hård. Men likt de flesta tävlingar så finns det en vinnare. Den här gången blev det Niclas Lindström. Hembiobutiken träffade Niclas för att ta reda på hur ett övergivet hus förvandlades till en av Sveriges bästa hembiografer.Bebyggelsen avtar mer och mer och vägarna blir allt smalare när vi närmar oss Niclas bio som ligger en dryg timme utanför Stockholm. Efter några felkörningar och några telefonsamtal senare hälsar Niclas oss välkomna till den lantliga idyllen. De första vi lägger märke till är en bastant lada som visar sig vara hans omsorgsfullt byggda hemmabio. Vi blir genast ivriga att kliva in.

– Jag ville ha ett utrymme helt avsett för bio. Jag hittade det här huset av en slump och då hade det stått tomt i över trettio år. Första tanken var att riva och bygga nytt men jag valde att renovera huset istället. Jag började med att kapa taket på ladan och höjde det. Redan från början var målet att ha utrymme för ett system med minst elva kanaler.


Det första vi möts av är en vägg som består av en hylla eller snarare en vägg helt täckt med Blu ray- filmer, en mysig soffhörna och en liten skärm som visar filmtrailers. Men det är först på övervåningen magin börjar. Väl uppe för trappen möts vi av ännu mer filmer, den obligatoriska popcornmaskinen, ett kylskåp infällt i väggen samt häftiga inredningsdetaljer som t.ex. ett Sagan om ringen-svärd i naturlig skala. Den klåfingrige bör dock se upp då det finns ett avancerat larmsystem installerat i byggnaden. Den som bryter sig in blir inlåst tillsammans med ett tjutande larm och kommer inte ut förrän någon öppnad utifrån.

Efter att ha passerat ett litet utrymme för bland annat styrning av ventilationen och inte mindre än två ljudisolerade dörrar kommer vi rakt in i hjärtat av det omsorgsfulla biobygget. Här har det lagts fokus på precis allt. Totalt åtta stycken bekväma biofåtöljer, infällda spotlights i taket och en modell av rymdvarelsens huvud från Filmen Predator tittar lystet på oss från ett podium. Förutom omsorgsfullt utvalda komponenter för ljud och bild så har allt från kabeldragning till estetiskt matchande eluttag gjorts med största precision. Men arbetet var inte helt problemfritt.

– Styrningen till dukens ridå var för lång och gick inte att vända i trappen. Jag fick borra upp ett stort hål i väggen för att kunna få in den i biorummet. Jag har nästan uteslutande använt mig av Supras kablar för hela kabeldragningen. När allt kablage var färdigdraget märkte jag först vid inkopplingen att allt kablage var draget spegelvänt. Det var bara att göra om. Jag fick även en felaktig kulvert för elen där kopplingarna inte stämde. Jag fick gräva upp allting och hela bygget stannade av i ett halvår.

Det bör tilläggas att det även löper cirka två kilometer strömkabel genom hela biobygget. Nästan uteslutande allt jobb med bion har Niclas gjort själv på kvällar och helger.
Niclas menar att fokus har legat lika mycket på bilden som på ljudet. För tillfället blir det mer uppdateringar på bildsidan men Niclas funderar även på att bygga en ny basrigg. Totalt åtta stycken subwoofers står på agendan varav sex stycken ska placeras framtill och två baktill. Tanken är också att på sikt byta ut försteget till ett Marantz 8802A för lite mer bett i detaljerna. Eventuellt även ett slutsteg till. Tanken är att förbereda sig för surroundformatet Auro 3D.

– För vinstpengarna tänker jag nog försöka satsa lite mer på styrningen i bion. Eventuellt blir det också några trådlösa högtalare och en ny Apple TV eller annan mediaspelare.

Från början var bion uppbyggd i en 7.3 konfiguration. Sedan ett år är bion uppgraderad med Dolby Atmos. Vi slår oss ned i de bekväma biosofforna, Niklas släcker ned biografen och vi tittar på en scen ur krigsdramat Unbroken och Atmoseffekten är mycket påtaglig.

Att Niclas valde att medverka i Hembio-SM känns som en självklarhet när man ser all tid och engagemang som lagts ned på bygget. Men vägen till första plats på vinstpallen var inte spikrak.

– Jag kollar ofta på Hembiobutikens hemsida och uppmärksammade tävlingen. Jag ville få feedback på mitt bygge av andra hembiofantaster. Jag har även varit aktiv på forumet min hembio där tävlingen diskuterades. Jag har ställt upp i Hembio-SM tidigare och hamnade 2014 på andra plats. Jag hjälpte även 2014 års vinnare Ylva en del med hennes biobygge med råd och tips. Nu bor jag tyvärr varken i Göteborg eller Stockholm men jag brukar besöka butikerna när tillfälle ges.

Även om den tekniska biten såklart spelar roll så är det mycket att tänka på när man vill bygga en hemmabio av den här kalibern och Niclas delar gärna med sig av erfarenheter och tips.

– Helheten är såklart det viktigaste. Många har bra prylar men missar detaljerna. Jag såg tyvärr mycket slarv bland de andra bidragen. Det ska kännas mysigt att gå in i bion samtidigt som det ska ha en wow-effekt. Sikta på bra kablar men kanske inte nödvändigtvis de värsta för åtta hundra kronor metern. Akustiken är också otroligt viktig för slutresultatet precis som dämpningen. Jag valde ett hårt trägolv med lösa mattor för att inte måla in mig i ett hörn. Trägolvet gör det hela lite hemtrevligare också. En annan viktig detalj är att hålla det mörkt runt duken.

Niclas berättar också att man kan hämta mycket kunskap och inspiration från att läsa på olika forum och sajter. Man sätter upp en budget men får ofta räkna med att man hamnar på cirka femtio procent över budgeten i slutändan. Viktigast är ändå att planera noggrant och försöka ha en klar bild redan från början vilket resultat man vill uppnå.

Niclas biobygge tog drygt fyra år att slutföra och slutsumman kan jämföras med ett par årslöner. Utöver det uppskattar han att han köper film för cirka femtiotusen kronor om året. Vi vill dock ändå påpeka att en egen biograf kan bli både billigare och gå snabbare att bygga om man kan sänka ribban ett par snäpp.

Imponerade lite klokare, lite avundsjukare och inspirerade början vi den långa resan tillbaka efter en fikapaus och en trevlig pratstund om allt mellan himmel och jord. Fast kanske främst teknik i ärlighetens namn. Vi passar även på att överräcka ett diplom och lite presenter som ett tack för titten. Vi kan inte sätta fingret på om det är en yrkesskada eller vår entusiasm efter att ha beskådat ett proffsigt biobygge, men under resan hem har vi svårt att prata om just annat än hemmabio. Vi hoppas att den här artikeln ska inspirera fler att spotta i nävarna och komma med nya inspirerande och häftiga hembiolösningar till nästa tillfälle Hembio-SM går av stapeln.


Niclas topp fem-filmer både filmiskt och teknisktAvatar – I första hand för 3D-effekterna
Sagan om ringen – Fantastiska landskap och vyer
Hobbit Smaugs ödemark – Mycket för ljudeffekterna. Bland annat scenen i Smaugs grotta
The Rock – Bra och häftig action
Ghost – Bra film med bra handling
Game of Thrones – Välmixat Atmosljud

(När Dolby Atmos inte är tillgängligt på skivan skalar Niklas oftast upp materialet)


Specifikation över utrustningen i Niklas biograf

Elektronik:

Marantz sr 7009 svart
Marantz MM8077 svart
Proson SA-1200 v3, 3 st
JVC DLA-X55 med 3D-kit och 15 par 3D-brillor
Stewart Studiotek 130 G3 vit duk med 1.3 i gain

Specialbeställd för att få formatet 2.40:1
DSPeaker, 2 st
Bass pump III, 12 st
Oppo 103 Darbee
HD box
Playstation 3
Playstation 4
Xbox 360
Nintendo Wii U
Zappiti 4K spelare
Apple TV och Boxee box.
Eldriven ridå.

Högtalare:
2 st Canton Ergo RC-L (front)
1 st Canton Ergo CM51 (center)
2 st SVS PB 13 Ultra DSP (front subwoofers)
4 st Canton Vento 810.2 (surround)
4 st Canton Ergo 32DC (rear surround)
4 st Canton Inceiling 880 (Atmos takhögtalare)
1 st Canton Ergo AS 1.2 SC (bakre subwoofer)
SD-dämpfötter på alla högtalare.

Övrigt:
Kablar: Signalkablar Supra.
Högtalarkabel Proson Cristal smoke 4mm2.

Totalt 18 st dolda högtalare med det senaste ljudformatet Dolby Atmos.
Högtalaruppsättning är 11.3.4.
Där 11 står för antal vanliga högtalare.

Nummer 3 står för antal bashögtalare.
Slutligen 4:an står för antal takhögtalare, det vill säga atmoskanaler.

Runt 3000 st originalfilmer att välja på. (Växande)

Även en hel del spel till de olika konsolerna.
Skrivet av Alexander 2016-10-03


Visad 5.122 gånger

Kommentarer till Hembio SM 2015: Vinnaren


Niclas Löfström

2016-10-05 - 00:18:30

Hej Var kan man få tag på en sådan Dolby Atmos skiva? Mvh Niclas


Marcus

2016-10-05 - 00:19:30

Grym bio! Bra jobbat.


Niclas Lindström

2016-10-06 - 00:62:04

Tack det trevlig besöket HBB. Önskar er alla biobyggare en fin höst. Nu håller jag på att uppgradera inför nästa SM.. Byter ut förstärkaren till för och slutsteg. Även nya signalkablar mm... Anthem avm 60, Parasound halo A51 slutsteg Audioquest Jaguar kablar mm.. Snart kommer det upp nya bilder på min hemsida. biobygget.se Tackar ödmjukast för utmärkelsen. Mvh Niclas