Din kundvagn är tom

Lastbilsgaraget blev biograf

2015-06-10

Någonstans i Västeråstrakten ligger ett av Sveriges mest ambitiösa hembiobyggen. Men vägen mellan ett gammalt oisolerat lastbilsgarage med plåttak till en fullutrustad och ventilerad biograf med lobby och bar var varken snabb eller helt spikrak.Allt började med en husvisning 2002. Niclas Lindström och frun Anneli var och tittade på ett hus med tämligen stort renoveringsbehov. Det hade stått tomt i ett år och underhållet var milt sagt eftersatt. Bland allt bråte i det gamla huset från 1893 fann de både döda råttor och dammråttor. Men den stora potentialen hos egendomen visade sig i en annan fastighet några meter därifrån: Garaget. Tretton år senare är huset helt renoverat och garaget har förvandlats till en av landets finaste privatägda biografer.


Niclas började sin byggarkarriär med billjud i föräldrahemmet. I de lägenheter han bodde i därefter började han experimentera med mindre biolösningar i vardagsrummen. Då tog han beslutet att det skulle bli biograf hemma när de flyttade till hus och började därför leta efter lämpliga objekt. Och inget kom i närheten av huset med lastbilsgaraget.

- Det sa klick direkt. Själva huset var väl inte särskilt anmärkningsvärt och det hade ett stort renoveringsbehov. Dessutom är det ganska litet med sina drygt hundra kvadratmeter och skulle behöva byggas ut för att rymma en biosalong. Men med det stora garaget såg jag vid första anblicken att det var platsen för att förverkliga min biografdröm, säger Niclas Lindström.


För att utnyttja ytan maximalt i garaget höjdes taket med 2 meter. 750 st lecablock gjorde jobbet och efter att nya, brantare takstolar monterats fick biosalongen med kontrollrum och lobby husera på den nya övervåningen. I undervåningen finns idag en garageyta, förråd och en elegant bar i retrostil.

- Anneli var inte helt begeistrad över tanken att hela garaget skulle ”offras” för att bli bio. Hennes spontana kommentar var ”aldrig i livet!”. Med lite perspektiv på saken håller jag med. Därför har vi en garageyta med förvaring på nedervåningen och även övernattningsmöjlighet. Genom att höja taket och nästan dubbla ytan kunde vi både äta kakan och ha den kvar, skrattar Niclas.

I garagebiografen är det visning minst en gång i veckan. Oftast är det kompisarna som sluter upp och idag spelas mest action och science fictionrullar. Utrustningen gör produktionerna bra rättvisa och upplevelsen blir riktigt massiv. Av samma skäl visas relativt lite skräckfilm hos Niclas, eftersom det helt enkelt blir FÖR bra och att man blir mörkrädd på kuppen.
Även barnen gillar garagebiografen och när det vankas kalas startar Niclas popcornmaskinen till de de smås förtjusning. Som mest har det varit 20 barn i publiken.

Men smakar det så kostar det. Det vet alla entusiaster. Att bygga om garaget till biograf med faciliteter har kostat drygt en miljon kronor och flera tusen arbetstimmar.

- Jag uppskattar att det tagit mig totalt 4,5 år att få allt i ordning. Eftersom jag jobbar dagtid har arbetet skett på ledig tid och kvällar, ibland långt in på småtimmarna. Men det var det värt. Förutom att jag dagligen kan njuta av mitt stora intresse är biografen en god investering som står sig. Dessutom har vi nytta av biografens kraftfulla ventilationssystem under heta sommarnätter. Det händer faktiskt att vi övernattar i bion när det blir för hett i huset, berättar Niclas.

Niclas biograf är komplett och helt i drift, men som alla seriösa biobyggare håller han örat mot rälsen och uppgraderar systemet efterhand med nyheter. I skrivande stund är han mycket nöjd med det tekniska efter att ha bytt till Dolby Atmos, men funderar på att byta styrsystemet inom kort.


Elektronik:
Marantz sr 7009 svart

Marantz MM8077 svart
Proson SA-1200 v3, 3 st
JVC DLA-X55 med 3D-kit och 15 par 3D-brillor
Stewart Studiotek 130 G3 vit duk med 1.3 i gain
Specialbeställd för att få formatet 2.40:1
DSPeaker, 2 st

Bass pump III, 12 st
Oppo 103 Darbee
HD box
Playstation 3
Xbox 360
Nintendo Wii U
Apple TV och Boxee box.
Eldriven ridå.

Högtalare:
2st Canton Ergo RC-L (front)
1st Canton Ergo CM51 (center)
2st SVS PB 13 Ultra DSP (front subwoofers)

4st Canton Vento 810.2 (surround)
4st Canton Ergo 32DC (rear surround)

4st Canton Inceiling 880 (Atmos takhögtalare)
1st Canton Ergo AS 1.2 SC (bakre subwoofer)
SD-dämpfötter på alla högtalare.

Övrigt:
Kablar: Signalkablar Supra.
Högtalarkabel Proson Cristal smoke 4mm2.

Totalt 18 st dolda högtalare med det senaste ljudformatet Dolby Atmos.
Högtalaruppsättning är 11.3.4.
Där 11 står för antal vanliga högtalare.
Nummer 3 står för antal bashögtalare.
Slutligen 4:an står för antal takhögtalare, det vill säga atmoskanaler.

Runt 3000st originalfilmer att välja på. (Växande)
Även en hel del spel till de olika konsolerna.

Mer info:
www.biobygget.se


Skrivet av Hembiobutiken 2015-06-10


Visad 3.165 gånger

Kommentarer till Lastbilsgaraget blev biograf


Robert

2015-10-19 - 00:23:18

Ett bygge som helt klart är imponerande. All heder ti?l Niclas.


Niclas

2016-11-05 - 00:13:09

Det har uppgraderats en hel del nu. Hoppas ni gillar det. Ha en fin biovinter nu...