Din kundvagn är tom

Ylvas osannolika radhusbiograf

2015-04-09

I hård konkurrens med över hundra tävlingsbidrag tog Ylva Rengart i Upplands Väsby hem totalsegern i Hembio-SM 2014. Följ med på ett hemma hos-reportage i radhuset som byggts om till en cineastisk nöjespark - Circus Cinema.Se vårt hemmahosreportage här: Youtube.com…

Många hembioentusiaster brukar ha ett rum över i villan eller till och med bygga ut när det är dags att förverkliga biosalongen. Färre kommer på tanken att upplåta hela radhusets undervåning till filmupplevelser.

Ylva Rengart tog sitt intresse ett steg till och byggde om radhuskällaren till en komplett bioupplevelse - från popcorn, bar och godis till ljudtransparent filmduk på 156 tum och en ”spelhåla” för den som gillar flipper och arkadspel. I samlingen finns bland annat Outrun 2SP, Crazy Taxi och Ghost Squad.

Film har alltid varit en stor del av Ylvas liv och väcktes i tioårsåldern då det var movieboxen som levererade filmupplevelserna. Tankarna på att själv bygga en biograf kom med radhuset. Det tog inte speciellt lång tid innan hon var helt biten och spenderade större delen av sin lediga tid med att planera och hänga på nätforum där hembioentusiaster utbytte erfarenheter med varandra. Men det var ingen dans på rosor i början. Ylva togs inte emot med öppna famnen av entusiasterna.

- Hembio är milt sagt ett mansdominerat intresse och det tog lång tid innan jag fick vara med i gemenskapen och betraktades som en jämlike. Jag fick bevisa både mina kunskaper och ambitioner innan jag accepterades. Därför kändes det som en liten revanch när jag vann Hembio-SM. Som tjej ser man nog lite annorlunda på fenomenet hembio och tänker ofta steget bortom själva utrustningen. Jag tror att grabbarna skulle vinna mycket på att släppa in oss och dela med sig av sina erfarenheter lite mer lättvindigt.

Själva biosalongen mäter 24 kvadratmeter och har 8 st bekväma, fällbara Reclinerfåtöljer. I anslutning till salongen finns en foajé med godisbutik och en äkta popcornmaskin för den kompletta biokänslan. För den som önskar lite mer motion och rörelse finns ett mullvadsspel (!), två flipperspel och fem vintage arkadspel i samma rum som mäter hela 32 kvadratmeter. Totalt uppgår biograf, foajé, kontrollrum, serviceytor och förvaring till 60 kvadratmeter.
I Ylvas bio är det visning med jämna mellanrum och publiken består inte bara av Ylva, av frun och tonårsdottern. Både under veckodagar och helger ansluter familjens vänner och det blir ofta maraton på givet tema.

- Film är mitt stora intresse och för mig var det självklart att göra något bättre med vår källare. Det var en yta som främst utnyttjades som förråd och jag kände att det kunde bli riktigt bra. Min fru var aningen tveksam i början inför projektets omfattning, men nu är hon jättenöjd. Det är tydligt att vår bio är uppskattad. Våra vänner ringer ofta och vill boka in sig på en biokväll med öl, så bion har även varit en ”social investering” skrattar Ylva Rengart.

Att bygga biolokalen gjordes i två etapper och tog totalt 3,5 månader. Allt arbete utfördes av Ylva och hennes fru, med undantag av taket och en vägg som restes av en byggfirma. Även all utrustning har installerats och trimmats av Ylva själv. Ljudanläggning och övrig elektronik har fått ett separat kontrollrum under trappan. Ute i salongen finns bara en projektorglugg och framtill syns inget annat än den stora duken på 156”, eftersom högtalarna är placerade bakom duken.

Självklart finns även ett digert filmbibliotek med nära 2000 titlar. Men det övertrumfas faktiskt av spelbiblioteket som innehåller, med marginal, mer än 2000 spel till alla tänkbara konsoller och versioner.

-Jag ser segern i Hembio-SM som ett kvitto på många års slit för att skapa en perfekt miljö för filmentusiaster. Vinstpengarna använde jag för att köpa ny förförstärkare, slutsteg och styrning, så nu är upplevelsen ännu bättre, avslutar Ylva.


Se Ylvas inspirerande dokumentation här: www.circuscinema.se


Teknikspec:
DreamScreen Acoustic UltraHD V5 i 156" i 2:40.1-format.
Projektor: Sony VLP-HW30ES
Förstärkare: Marantz SR7009
Slutsteg: Marantz MM7025
Slutsteg: Crown XLI 1500

Monoslutsteg: Reckhorn A-405
Driver Buttkicks
Subwoofer: MK Sound SB1250 THX, 2 st
Subwoofer bak i rummet: Canton 8.2, 2 st
Fronthögtalare,Center: Mk Sound LCR 950 THX
Surroundhögtalare: MK Sound M5, 8 st
Takhögtalare: Dynavoice IC-8, 4 st
Mediaspelare: Dune HD Base 3D
Bluray: Oppo BDP-103 regionsfri
Buttkicks, 4 st

Big bass pump III, 2 st
Spelkonsoler: Playstation 4, Xbox One, Wii U, Wii, Playstation 3
Apple TV, ViaSat HD-box.


Skrivet av Hembiobutiken 2015-04-09


Visad 7.877 gånger

Kommentarer till Ylvas osannolika radhusbiograf


Ylva

2015-04-10 - 00:14:43

Jag känner mig hedrad som tog hem första platsen i Hembio SM 2014. Det har varit riktigt roligt att se alla fina biorum på ett samlat ställe och jag hoppas att Hembiobutiken kommer att återkomma med ett Hembio SM även i fortsättningen. I och med vinsten av Hembio SM så öppnade det möjligheten för mig att kunna uppgradera till en Dolby Atmos bio. Jag tycker att det var ett revolutionerade nytt ljudformat och jag tycker verkligen att Atmos är häftigt. För er alla som inte har lyssnat på Atmos kan jag verkligen rekommendera er att ta er till Hembiobutiken och lyssna på det. Film får en helt annan upplevelse med atmos. Personalen på Hembiobutiken är verkligen kunniga och duktiga. Jag har haft förmånen att träffa flera i Sundbybergs butiken i Stockholm. Mvh Ylva #circuscinema #hembiobutiken


Kurt-Evert Andersson

2015-05-20 - 00:19:09

Häftigt! Hur mycket kostade kalaset, var det dyrt?


Fredrik

2015-05-21 - 00:14:41

Grymt!


Magnus

2015-08-27 - 00:22:15

Det märks att den här tjejen vet vad hon talar om. Var inne i butiken i Sundbyberg idag och fick mycket god support av denna tjej. Hon visade lugnt och metodiskt vilka som är för respektive nackdelar med att ha en projektor. Impossible is nothing Det har den här tjejen visat Keep up the good work Mat the force be with you!


Ylva

2015-09-10 - 00:20:15

Hej Tack så mycket för de snälla orden. Det värmer att höra så positiv feedback. 6 månader efter vinsten av Hembio SM 2014 fick jag möjligheten att börja jobba extra i butiken i Stockholm (Sundbyberg) Det känns roligt att HBB fick upp ögonen för mig. Jag fortsätter att utvecklas inom hembiohobbyn och uppdatetar mitt biorum med mina nya kunskaper. Nya bilder kommer på hemsidan circuscinema.se Tack igen för den positiva feedbacken och alla ni som vill träffa mig är välkomna till butiken i Sundbyberg. Hälsningar Ylva