Din kundvagn är tom

Bäst i test bäst för mig?

2014-03-03

Vi har sett en stor förändring i hur vi söker information de senaste åren och vill därför passa på att ge lite generella tips för kunder som är ute efter att få en bra upplevelse i vardagsrummet eller biorummet. I takt med att fackhandeln minskar och det erbjuds mindre möjligheter att själv uppleva och utvärdera produkter förlitar sig fler helt och hållet på testresultat från tidningar och hemsidor.Bäst i test!
Det är jättebra att det finns tester att läsa, det gör det enklare att jämföra produkter i samma segment och se fördelar och nackdelar som beskrivs. Nyckelordet här är segment, och just det glöms allt för ofta bort idag. Många läser bäst i test loggan och sammanfattningen av testvinnaren och köper produkten. Produkttester görs i stort sett alltid i ett givet prissegment och med ett givet användningsområde, och det är viktigt att minnas, annars är risken stor att man köper en produkt som man inte blir nöjd med.

Exempel projektor
BenQ W1070 är just nu den hetaste projektorn på marknaden. Det är en bra projektor i sin prisklass med framförallt riktigt bra ljusstyrka. Den lämpar sig i första hand till vardagsrum där man inte har kontroll på reflexljus och mörkläggning, och kombineras med fördel i det fallet med en högkontrastduk. Det är en bra produkt för dem som är ute efter en stor bild med ok bildkvalitet. Men om man jämför den med sin storebror BenQ W1500 eller med Optoma HD30 så ser man med en gång att det är en ordentlig klasskillnad på alla parametrar, och skillnaden i svärta och kontrast är slående. Det är inget konstigt med det, det är precis som det alltid har varit, men det är lätt att missa när man läser ett test. Och jämför vi modeller som Epson EH-TW9200 eller Sony VPL-HW55 så är det ett lika stort steg en gång till.

Så när det är dags att köpa projektor nästa gång, reflektera gärna över dina krav och förväntningar, samt vad syftet med testerna du läser är. Och om du har möjlighet, åk gärna till närmaste butik och titta själv, eller slå en signal så hjälper vi gärna till.

Exempel förstärkare
Här har utvecklingen gått fantastiskt fort när det gäller funktioner och finesser, för några år sedan fick man lägga 15-25.000kr för att få en riktigt funktionsspäckad förstärkare. Idag har de flesta modellerna nätverk, många HDMI-ingångar, uppskalning, app osv redan från 4.000:- klassen. Det som däremot har gått i motsatt riktning är kraft och ljudkvalitet. Eftersom det är funktioner och finesser som i första hand säljer har slutstegsdelen fått ta ett steg tillbaka för att lämna plats i budgeten till allt som är nytt och häftigt. Då är det lätt att glömma att en förstärkares huvuduppgift är att leverera ett bra ljud.

De billigare förstärkarna passar alldeles utmärkt tillsammans med ett billigare satellitsystem, det är precis det som de är konstruerade för, där behövs det inte så mycket kraft och det är jätteskoj att man får med alla finesser och funktioner. Men om man har ett bättre satellitsystem eller stativ/golvhögtalare så behöver man kliva upp för att få en matchande förstärkare, annars kommer det att bli ett tunt ljud utan kraft, oavsett om man gillar att lyssna på låg eller hög volym.

Har man tidigare haft en kraftig förstärkare, så kommer man inte att bli nöjd när man byter ner sig. Den gamla devisen "det finns inga genvägar till det perfekt ljudet" gäller i allra högsta grad fortfarande, oavsett om man är glad amatör eller riktig entusiast.

Slutsats
Det låter kanske som om vi bara vill rekommendera dyra produkter, men faktum är att vi vill att våra kunder väljer tillräckligt bra produkter och framförallt produkter som passar för ert användningsområde och era krav. Så att ni blir nöjda och kan ha många sköna kvällar i filmsoffan eller musikstolen, för i slutändan är det inte produkterna det handlar om, det är den fantastiska upplevelsen som ljud och bild kan bidra till.


Skrivet av Daniel 2014-03-03


Visad 4.323 gånger

Kommentarer till Bäst i test bäst för mig?


Allan

2014-03-04 - 00:11:18

Rekommendera för bra musikljud/ok bioljud i varadgsrum med golvfront typ kef 500ref Inbyggd center typ 301, inbygd baktak, sub typ rel+tak x 2 i kök, gäst, i takstereo i badr. & 2 tak till ljud/tv i sovrum med spelare receiver, anslutning &kablar utan att gå crazy.? Otroligt tacksam


Hembiobutiken - Harald

2014-03-04 - 00:11:43

Hejsan Allan! Vi hjälper gärna till! Har du möjlighet att kontakta oss på 031-456000 så kan vi föra samtalet vidare och komma med ett förslag?