Din kundvagn är tom

HDMI 2.0

2013-09-05

HDMI Forum släppte igår nyheten om en ny HDMI standard som heter HDMI 2.0. HDMI Forum består av de ledande tillverkarna av hemelektronikprodukter som gemensamt sörjer för att främja utveckling och standard kring HDMI.Nyheterna för HDMI 2.0 är följande:
- [email protected]/60, vilket är 4 gånger så hög upplösning som 1080p/60
- Upp till 32 ljudkanaler för en multi-dimensionell ljudupplevelse
- Upp till 1536 kHz samplings frekvens
- Simultan leverans av dubbla videoströmmar till samma skärm
- Simultan leverans av upp till 4 ljudströmmar
- Support för cinemascope 21:9 video
- Dynamisk synkronisering av bild och ljudströmmar
- Utökning av HDMI CEC vilket ger bättre möjlighet till styrning av HDMI-komponenter från en fjärrkontroll

När det gäller kablar så är kablarna som är klassade för "HDMI High Speed" kompatibla med den nya standarden.

Då kommer den stora frågan: Vad kan nya intressanta användningsområden för HDMI 2.0 vara? Vi ser framförallt några tänkbara scenarion:

- Multipla bild och ljudströmmar tillsammans med större TV-apparater gör att man kan ha ett par program igång samtidigt, och på sidan har man sin webläsare, sociala media feed eller liknande.

- Två personer kan också titta på varsitt program med varsina hörlurar på samma skärm, så slipper någon gå ner i källaren för att kolla på fotboll.

- Projektorer med 2.35:1 panel

- Enklare att styra flera apparater med en fjärrkontroll.

Har ni några andra tankar på vad som kan tänkas komma så kommentera gärna nedan.


Mer hos hdmi.org...


Skrivet av Daniel 2013-09-05


Visad 5.246 gånger

Kommentarer till HDMI 2.0


Magnus

2013-09-19 - 00:18:49

Hej ! Visst har det också med att göra vilket färgdjup som kan levereras ? Som vi har idag så handlar det om 8 bitar och den nya standarden klarar 10 eller 12 bitars djup, vilket ska vara en väsentlig skillnad har jag förstått. Se till den viktiga delen. Hur kommer det sig att Sony, Samsung, LG etc släpper UHD tv-produkter som inte är utrustade med den nya standarden som ju faktiskt släpptes här om dagen ? Blir det inte sur sa räven för de som köper skärmarna idag och för rätt så mycket pengar (som ju ny teknik kostar) utan att man får en färdig produkt som klarar av hela värdkedjan? Vad säger ni ?


Hbb Daniel

2013-09-20 - 00:11:38

Hej Magnus, Det står ingenting i specifikationerna om nya stöd för färgdjup. Men redan på HDMI 1.3 finns det stöd för 30, 36 och 48 bitar. Men det är ingenting som används i någon större utsträckning i dagsläget. När det gäller Sonys produkter så kommer TV-apparatern gå att uppdatera via mjukvara, hårdvaran är redan på plats. När det gäller projektorn Sony VPL.VW1000 som lanserades ännu tidigare kommer den också gå att uppgradera, men där behövs även hårdvara bytas ut. LG 84LM960W går tyvärr inte att uppgradera, den har HDMI 1.4. Samsung F9005 serien går tyvärr inte heller att uppgradera.