Din kundvagn är tom

Cantonfabriken 2013

2013-06-11

I början av juni fick Hembiobutiken privilegiet att tillsammans med den svenska distributören Canseda besöka tyska Canton för en inspirerande och upplysande resa till deras huvudkontor utanför Frankfurt, samt deras större fabrik i Tjeckien där huvudproduktionen av deras högtalare ligger.Niederlauken
Resan började via den tyska idyllen för att komma fram till Cantons huvudkontor i Niederlauken. Genom skogsbeklädda bergslandskap, serpentinvägar, och djupa dalar med mindre samhällen nådde vi fram till Cantons huvudkontor. Den välkomnande svenska flaggan var väl upphängd bredvid den tyska och efter några minuter fick vi ett varmt välkomnande av de större Canton-profilerna: Günther Seitz (VD), Heribert Dohr (försäljningschef) och Frank Göbl (ansvarig för den tekniska produktutvecklingen).

Efter ett kortare möte inledde vi vår guidade tur med Frank Göbl genom deras produktion på huvudkontoret där fokus ligger på att tillverka Cantons Vento/Reference serie samt viss specialproduktion. Hela byggnaden har tidigare varit en gammal skola och det var fascinerande att se hur de gamla klassrummen idag är egna rum där olika element, kabinett och delningsfilter tillverkas och noggrant kvalitetkontrolleras.


Bolagets filosofi med "pure music" märks genom hela produktionsledet där minsta detalj och finslipande är obligatorisk för att säkerställa att byggkvalitén är lika bra som ljudåtergivningen. När man väl står där och ser hur produktionen av alla dessa komponenter blir en designad högtalare i sitt vardagsrum, inser man vilket enormt jobb det ändå krävs för att tillverka högtalare idag.

Efter alla tekniska moment fick vi besöka Cantons egna lyssningsrum där det även fanns möjlighet att känna och klämma på lite nya produkter som är på väg in på marknaden. Vi kan nämna att det är värt att hålla ögonen på Canton längre fram i år där man har mycket fokus på kompakta TV-system som kommer passa väl in i de svenska hemmen. Vi fick även ett smakprov på nya Musicbox Air som är en liknande högtalare som Canton Musicbox M 2.0, fast med mer fokus på streaming via en Apple-enhet. Spelar man musik trådlöst med "Lossless" kvalité blev det en enorm skillnad från den vanliga komprimerade Bluetooth-tekniken med mycket bättre upplösning och detaljrikedom i ljudbilden. En intressant produkt som säkerligen kommer höja ribban för Airplay-streaming!

Tjeckien
Efter det mycket informativa och intressanta depåstoppet på huvudkontoret var det dags att ge sig ut på höghastighets-vägarna för att besöka nästa stopp. Vår resa fortsatte 40 mil österut där vi, efter en underhållande övernattning på Hotel Kastanienhof vid den tyska gränsen, tog oss in i Tjeckien. Inte långt från gränsen bland de täta skogarna utanför staden Tachov hittar vi Cantons fabrik där större delen av deras högtalartillverkning sker i dag. Den tjeckiska fabrikschefen har tillsammans med många familjemedlemmar en väldigt kontrollerad och effektiv produktion av Cantons högtalare och mycket av effektiviteten som vi såg i Tyskland återfanns även här i fabriken.

Majoriteten av de anställda på fabriken är kvinnor, detta pga deras fingerfärdighet och noggrannhet i de olika momenten för att tillverka delarna i en högtalare. Detta märktes extra tydligt när vi fick en genomgång av hur talspolarna tillverkas och hur effektivt arbetarna lyckas linda den väldigt tunna tråden med hjälp av de olika maskinerna. Varje produktionsled är noga kvalitetstestad innan det skickas vidare, och när högtalaren är 95% klar sker även en sista kontroll så inget missljud eller annat har dykt upp. Detta för att ha så låg fel-procent som möjligt och bidra till Cantons höga kvalitetskrav på alla sina produkter. Under genomgången av fabriken berättade även en av fabrikens "supervisors" att mer än 75% av fabrikens anställda har jobbat längre än 10 år på fabriken. Något som de flesta av oss märkte av då det fanns en god harmoni och trivsel som genomsyrade hela arbetsplatsen.

Efter den omfattande genomgången av fabriken och tillverkningen av Cantons högtalare var det dags för oss att bevisa vad vi själva kunde och hur mycket vi snappat upp på vägen. Alla vi på Hembiobutiken fick kavla upp ärmarna och testa på att tillverka ett par högtalare själva med viss guidning av fabriksarbetarna. De olika momenten såg (såklart) inte så svåra ut när vi fick de demonstrerade men när man väl stod där så var man snabbt nere på jorden igen. Diskantelement som löddes bort (Lowe och Patrik vet allt om detta), sneda skruvar och diverse missljud präglade produktionen men efter många svordomar och försök stod vi där med varsitt par Canton Plus X.3 med våra egna signaturer på baksidan av chassit.

Med varsitt par högtalare under armen och mätta magar började vår resa närma sig sitt slut och det var dags att bege sig tillbaka mot Frankfurt och till slut vårt avlånga land i Skandinavien. Alla vi på Hembiobutiken vill tacka samtliga personer som vi fick lära känna för denna inspirerande resa och även ett stort tack till Bosse på Canseda som gjorde det hela möjligt!


Skrivet av Patrik 2013-06-11


Visad 3.819 gånger

Kommentarer till Cantonfabriken 2013


Ulf Ohlson

2013-06-24 - 00:20:45

Tack för en intressant blogg om en av Era produkter. Canton verkar ha kontrollen på hur deras produkter tillverkas. Med vänlig hälsning Ulf