Din kundvagn är tom

Test: JVC DLA-X35

Skapad: 2012-12-20

Några gånger per år får man en stund över för att sätta sig i en mörk salong bland 100-tals andra och en överdimensionerad påse popcorn och läsk. Stressen släpper, man låter tankarna fara in i en annan värld och man kan släppa omvärlden och de vardagliga problemen i ett par timmar.



Att få uppleva samma härliga känsla i sin egen hemmiljö bland nära o kära är idag ingen omöjlighet, då högupplöst bild och ljud erbjuds från mindre TV-apparater och biosystem till fulländade projektorer tillsammans med ordentliga högtalare och hembioreceivers.

JVC DLA-X35
En duktig kandidat inom projektorvärlden är JVC. Deras egen D-ILA teknik är en vidareutveckling av LCD med skillnaden att de flytande kristallerna sitter på en silikonskiva och förmedlar en bättre native-kontrast och en djupare svärta. Förra årets modell X-30 imponerade stort och i år har JVC lagt in en ny lampa med bättre ljustryck, förbättrad 3D via RF (radiovågor) och uppdaterad mjukvara. Själva projektorn i sig är ingen liten pryl utan bygger knappa halvmetern på djupet samt väger 15 kg. Vill man takmontera projektorn kan det med andra ord vara lämpligt att ringa polarn då det annars kan bli en halvmeckig installation.

Väl uppsatt är resten av installationen en barnlek. Zoom, skärpa och linsförflyttning är motoriserad och ställs enkelt in med hjälp av ett grönt testmönster på duken. Projektorn har även en linsminnes-funktion där man kan ställa in 5 olika bildlägen för den som ofta skiftar mellan olika bildformat som 16:9 eller 2:35:1. Äger man en bredare 2:35:1-duk är detta otroligt bekvämt då man inte behöver tänka på att manuellt behöva reglera zoom och skärpa när man ser på 16:9-material.

Bildegenskaper
För att se hur projektorn presterar även i mörkare scener lät jag nya Dark Knight Rises bli testmaterial och nya Epson EH-TW9100 som en konkurrerande projektor. Bildläget fick bli det lite mjukare och cinematiska "Cinema" och båda projektorerna körde på ett lågt/ekonomiskt lampläge med lite mer tonad ljusstyrka och tystare fläkt.

Vid en första anblick står sig båda projektorerna riktigt bra, skillnaderna i de mörkare partierna ter sig dock tydligare med en djupare svärta och kontrastrika scener får sig en ordentlig skjuts där X35:an har en något grönare ton men å andra sidan väldigt färgkorrekt. Vid lite längre tittande börjar man däremot märka av större skillnader. Vid panoreringar eller scener med närliggande detaljer märks en avsevärd skillnad i skärpa och D-ILA panelens pixeltäthet gör sig påmind om varför JVC förknippas med referensbild. Den lugnare, skarpa bilden gör att Epson nästan känns suddig och mina ögon vill hellre titta på den vänstra bilden (JVC) där jag verkligen kan se Banes mask i minsta detalj.

Slår jag på det högre lampläget märks en ökning av ljusare och klarare bild med ett bättre flöde, men även att projektorn går upp en nivå i fläktläget. Den nya lampan är specad till 1300 ANSI-lumen vilket kan tyckas lågt mot de andra aktörerna som ofta anger en bit över 2000. Skillnaden är att JVC gjort en mer realistisk mätning och fått till ett ljusvärde som är mer korrekt på samma sätt som vissa mäter en korrekt kontrast på en TV eller watt-styrka på en förstärkare.

Slutsats
Det är lätt att bli imponerad av X35 då JVC återigen visar att de klarar av att bemästra kontrast, svärta och ljus. De bekväma funktionerna som motoriserad lins, 5 olika linsminnen och lättanvända menyer gör att projektorn passar både nybörjare men även erfarna personer som kräver mer inställningar och finjusteringar.

(Vi återkommer med ett test av JVC DLA-X35 där vi tittar närmare på 3D-egenskaperna)

JVC DLA-X35...
JVC DLA-X35 + Takfäste...


Skrivet av Patrik 2012-12-20


Visad 10.390 gånger

Kommentarer till Test: JVC DLA-X35


Sverker Larson

2012-12-20 - 00:21:46

Ja denna skulle man vilja yta dig en närmare titt på. Verkar intressant.


Hembiobutiken - Perra

2012-12-21 - 00:14:18

Den finns för demo både i Stockholm och Göteborg så har du vägarna förbi är det bara att komma in!