Din kundvagn är tom

Test: Peachtree Grand Pre

Skapad: 2012-09-17

På grund av en stundande reparation av min egen hemmabioreceiver (en aningen förlegad Onkyo TX-SR806) har jag under senaste tiden haft ett antal olika förstärkare hemma i min anläggning. Dels så är det ju alltid roligt att testa ny utrustning och på så sätt hitta nya uppgraderingar, men så är det alltid kul att höra vad anläggningen går för när man höjer den felande länken ett par snäpp. Vem har inte köpt ny telefon eller dylikt någon gång mer för att man är sugen på något nytt, mer än att man nödvändigtvis behöver byta?



Till en början körde jag Primare:s SPA22 som är en ruggigt kompetent hemmabioreceiver av den tyngre skolan. Efter det så provade jag på Onkyo:s 1008 som erbjöd mycket fler moderna finesser men inte hade samma silkeslena och kontrollerade ljud som Primare erbjuder. Nu senast har jag dock tagit hem en helt annan typ av produkt. Då jag kör ett Emotiva XPA-2 stereoslutsteg som drivning till mina frontar (Canton Vento 890 DC) och ändå har varit sugen på att byta till tvåkanal på grund av platsbrist så blev jag smått lyrisk när jag såg att Peachtree Audio skulle lansera två produkter som höjer nivån på deras sortiment betydligt.

Allt-i-ett Grand Prix
Deras Grand serie består av Grand Integrated (2 x 400 Watt @ 8 Ohm Klass D) och det balanserade försteget Grand Pre som går varmt hemma hos mig nu. Det som gör Grand Pre till en ganska unik produkt i sin prisklass är mängden funktioner och framför allt hur hög kvalité det är på komponentbestyckningen. I billiga hemmabioreceivers är det en självklarhet att man får inbyggd DAC och hörlursförstärkare. Annat är det i stereovärlden, och än mindre inom elektronik för den här typen av pengar och från märken utanför stormarknadsterritoriet.

Peachtree Audio är dock ett modernt företag som gör produkter för den moderna kunden. CD går förmodligen varmt hemma hos somliga av er, men allt fler och fler tar steget mot ett digitaliserat musikbibliotek som spelas från en dator eller NAS. Jag kör det mesta av min musik från min dator (som står i ett annat rum så därför har jag tyvärr inte haft någon möjlighet att prova den nya asynkrona I2S USB-porten). Mestadels är det FLAC, men även lite Spotify Premium då och då.


Grand Pre är en hybridförstärkare likt Peachtree:s andra produkter. Solid-state elektronik med en rörbuffert som går att stänga av om man så känner. Rören som hänger med är inte av absolut bästa klass men de håller betydligt bättre kvalité än de som sitter i de enklare förstärkarna. Här får man två stycken kinesiska 12AX7 rör. Vill man byta dessa så vet jag att vissa har provat att sätta i exempelvis lite dyrare Mullard rör med mer än godkända resultat. Skillnaderna när man sätter igång rören är inte övertydliga men diskanten blir lite lugnare och krispigare och man får ytterligare lite värme i ljudet. Peachtree rekommenderar själva att rören främst skall användas när man spelar komprimerat material, men ärligt talat så kör jag nästan med rörbufferten igång hela tiden då jag föredrar detta ljudet. Inte minst så ser ju stärkaren så otroligt läcker ut när de är igång.

På tal om design så är både Grand Pre och Integrated (samma chassi) väldigt trevliga bekantskaper. De är helt tillverkade i någon form av metall vilket medför att de känns oerhört välbyggda. Designspråket känns väl igen från deras tidigare produkter. Det är samma rundade retrodoftande design som de kört på tidigare men denna gång i en enhetlig borstad silver-finish. Med två fönster för att rören skall synas på fronten så blir det en riktigt läcker historia. Fjärrkontrollen ligger inte perfekt i handen men har en bekväm gummikänsla undertill och på ovansidan syns samma metall som på Grand Pre. Den gör sitt jobb, varken mer eller mindre, men däremot så tycker jag volymkontrollen på fjärrkontrollen är lite väl känslig och det är lite knepigt att pricka exakt rätt.


Mångsidigt ljud
Överlag så skulle jag säga att Grand Pre är en hyfsat neutral stärkare men det förtäljer verkligen inte hela historien. Jag är oerhört imponerad över de olika finesser som Peachtree har integrerat i den här enheten. Valmöjligheterna skiner vanligtvis med sin frånvaro på den här typen av produkter. Det enda jag kan sakna lite är eventuellt en EQ av något slag (inte för att jag hade använt den, men det är nog andra som kanske skulle sakna just detta).

Bortser man från rörbufferten så finns här en annan funktion som förändrar ljudet en hel del också och det är "DAC-slope" inställningen. Det sitter en knapp på baksidan av försteget där man får två alternativ: slow och fast. Fast-läget mäter bättre enligt Peachtree och här får man en fantastiskt dynamisk och energisk spelstil. Slow-läget saknar inte dynamik det heller och får sig en liten skjuts i basområdet men har inte riktigt samma timing och samtidigt inte lika tight bas som fast-läget. Sammantaget så blir ljudet lite rundare och inte lika påträngande med taskiga inspelningar. Peachtree själva beskriver Slow som det läget de flesta audiofiler föredrar i längden. Naturligtvis så beror ju det på smak och tycke, men jag är nog benägen att hålla med även om jag inte riktigt kan bestämma mig för vilket läge jag gillar bäst för stunden.


ESS 9018 Sabre32 DAC
Här kommer vi till hjärtat i systemet. Är det något som Peachtree har fått bra kritik för så är det att deras maskiner oavsett prisklass nästan alltid står sig suveränt mot diskreta DAC:ar som kostar flera gånger så mycket. Nu är ju detta en betydligt högre prisklass än vad Peachtree vanligtvis har så prisvärdheten ligger naturligtvis inte på samma skyhöga nivå om man är ute efter endast en DAC. En sak som däremot är säker, här har de verkligen inte sparat på krutet. ESS 9018 är ett av de absolut bästa DAC-chippen på marknaden. Bland annat används två sådana i Oppo:s BDP-95 till den analoga stereodelen. Innan jag tog med mig försteget hem så körde jag ett litet AB-test mot BDP-95 i butiken vilket minst sagt visade sig vara intressant. Trots att Oppo:n kör två av dessa DAC:ar kunde jag inte annat än att tycka att Grand Pre plockade hem en ganska lätt seger. Frekvensåtergivningen är näst intill identisk men Peachtree:n presterar ett klart tightare ljud och en aning större ljudbild. Detta, om något, bevisar att det inte bara handlar om att välja ett bra DAC-chip för att skapa en bra DAC.

Nästan ännu mer imponerande är att de inkluderat en ny USB-ingång som för med sig asynkron I2S överföring. Nu har jag inte testat denna ingång men tekniken är helt klart intressant. Ett stort problem med att köra audiofilprodukter över USB är att USB-gränssnittet överlag bidrar med både jitter och en oprecis klock vilket skapar mer arbete för DAC:en. De flesta har i stället kört en USB S/PDIF konverter och sedan kört digitalkoaxial kabel i stället vilket minskar problematiken avsevärt. Peachtree har tänkt till här och valt de absolut dyraste USB-komponenter som går att få tag för att minska både jitter och klockproblem. Sist men inte minst är USB-ingången galvaniskt isolerad för att eliminera störningar som följer med från komponenter i datorchassit. Att den dessutom klarar av att koda av material hela vägen upp till 24-bit/192 KHz är knappast en nackdel heller.


Finesser, ljud och helhet
Kollar man på övriga funktioner så märks det att Peachtree verkligen vill göra allting rätt. Tanken med den här produkten är att den skall fungera i alla anläggningar utan att ställa till med några problem och det märks. Här finns inte mindre än 3 st. par pre-out terminaler: ett par balanserade XLR (jag kunde inte höra några större skillnader mer än högre utnivå med dessa kontra RCA), ett par RCA, och ytterligare ett par RCA som går att använda som high-pass filter eller som fullrange. Det finns dessutom en linjefixerad line-out om man vill använda Grand Pre som diskret DAC.

Vidare finner vi dubbla digitalkoaxial-ingångar, dubbla optiska ingångar, en USB, och imponerande nog en BNC ingång för att täcka de digitala behoven. Tre analoga ingångar finns också i form av två par RCA-ingångar (där den ena kan köras som hemmabio-bypass om så önskas) och ett par balanserade XLR-ingångar.

Den inbyggda hörlursförstärkaren driver mina ökänt tungdrivna Beyer Dynamic DT990 (250-Ohms varianten) formidabelt med imponerande kraft och timing. Ljudbilden är skrämmande stor jämfört med exempelvis en enkel USB-dac (och hörlursförstärkare) som Nuforce Udac 2. Hörlursförstärkaren imponerar dock inte lika mycket som försteget och DAC:en men är på en helt annan nivå än de som sitter på hemmabioförstärkare även i liknande prisklasser.

Som försteg är Grand Pre en imponerande maskin. Med ett detaljrikt och tight ljud är den knappast svårmatchad, och med tanke på de ljudförändringar man kan åstadkomma själv (inte minst med tanke på att rören går att byta ut även om det bryter mot Peachtree:s garantiavtal) så blir det en intressant komponent i valfri seriös hifi-anläggning. Det första som slår mig är svärtan och avsaknaden av distortion. För första gången kan jag kräma på riktigt rejält utan att ljudet blir ansträngt eller för den delen präglad av distortion. Ljudbilden är bred men det finns ganska mycket konkurrens i den här prisklassen i form av exempelvis Primare:s PRE32 och Musical Fidelity:s M6PRE. Det Peachtree vinner på är att de skapat en kompromisslös produkt. En allt-i-ett maskin som inte gör avkall på kvalitén på de individuella delarna. Som DAC är det tveklöst en av de bästa produkterna på marknaden, och som försteg så är det ett suveränt alternativ i en välbefolkad prisklass som bevisar att Peachtree kan försteg lika väl som de kan DACar. Som hörlursförstärkare tävlar den inte mot de allra bästa men står sig bra mot billigare diskreta hörlursförstärkare (och är man ute efter en hörlursförstärkare enbart så är detta nog inte rätt produkt oavsett, då de som ligger i samma prisklass definitivt är bättre på en del fronter).

Som helhet däremot är Grand Pre sannerligen en unik produkt. Det finns ett syndrom inom det tyngre hifi-segmentet som säger ju fler separata delar desto bättre. Man vinner en del på att köra separat strömförsörjning till alla sina prylar men Peachtree har satt många käpper i hjulen för den skolan med Grand Pre. Utan tvekan ett av de bättre förstegen jag har lyssnat på under 50 tusen kronors-strecket och samtidigt en av de absolut bästa DAC:arna på marknaden, oavsett prisklass. Peachtree har i flera år serverat ett ”smorgasboard” av intressanta produkter för den moderna men samtidigt priskänslige hifi-kunden. När de träder in i den tyngre skolan av hifi gör de det med buller och brak. Maken till prisvärdhet är svårt att hitta i dessa prisklasser och för sina nästan 30 tusen kronor är det ett kap. Tittar man på konkurrenterna så är det få som erbjuder inbyggd hörlursförstärkare och ännu färre som dessutom erbjuder inbyggd DAC, och de som gör det har för det mesta inte en DAC i den här klassen. Jag kan inte hjälpa att bli oerhört imponerad av Peachtree:s ambition och hur väl de realiserar den. Ja, till och med till den gräns att jag kommer inhandla just ett Grand Pre till min egen anläggning då den löser alla mina behov och löser dem suveränt dessutom, och allt detta i en retrodoftande snuskigt snygg förpackning.


Skrivet av Oscar 2012-09-17


Visad 6.377 gånger

Kommentarer till Test: Peachtree Grand Pre


Stein Vegusdal

2012-10-11 - 00:20:27

Grand Integrated har ikke 2x 200W@8Ohm, men 2x480W@8Ohm/2x720W@4Ohm. Se review på 6moons.com for referans (Tyske HifiTest)


Hembiobutiken - Perra

2012-10-12 - 00:10:28

Nu har vi ändrat i texten till 2 x 400 watt i 8 ohm för det är vad tillverkaren anger och vi går alltid efter deras siffror. Tack för hjälpen!