Din kundvagn är tom

Test: Panasonic GT30

Skapad: 2011-06-08

Det är mycket som är nytt med Panasonics plasmamodeller för 2011. Vi börjar med utsidan där designen äntligen är omgjord. Välkommet då långt ifrån alla uppskattade designen på 2010 års modeller som jag själv tyckte var väldigt lik Samsung år 2007. Den nya formen är fortfarande i blanksvart plast men är också mer distinkt individuell jämfört med tidigare. På GT30 yttrar sig detaljer som en diskret markerad kant och den nedre delen, vid Panasonic-logotypen, skiftar ramen i metallgrå nyans.



Ja, ingen revolution förstås, Panasonic GT30 är fortfarande en TV bland andra. Bara nyare och fräschare. Dessutom är den tunn. På specen 58 mm tjock vilket handlar om nedre delen med högtalarna. Högre upp är det 30 millimeter. Beroende på hur väggstativet kan följa formen bygger det endast ut par centimetrar till. Vårt robusta väggfäste HBB Heavy Easy får GT30 att bygga ut totalt 9 centimeter från vägg till TV:ns framsida. Kontakterna är orienterade vertikalt och nedåt på vänster sida sett framifrån. Givetvis en bit in så att sladdarna går att dölja. Apparaten har en också strömbrytare på framsidan som till en början kan vara svår att finna.

Med 2011-modellerna introducerar Panasonic en ny typ av snabbare och mer energisnålt fosfor. Snabbare fosfor innebär att det klingar av snabbare och den efterglödeffekt som ibland kan synas som en grön eller gröngul kant vid rörelser har minskat. Kortare efterglöd ger också mindre crosstalk som är skuggbilder vid 3D.


Bildkvaliteten hos GT30 är snarlik fjolårets VT20. Vi upplevde ingen direkt åtskillnad utöver den bättrade panelen, en skillnad som blev allra tydligast när GT30 och den gamla VT20 placerades mot ett fönster. I andra hänseenden som färgåtergivning och rörelsehantering är det som innan och VT20 var då en av de bästa apparaterna. Fabriksinställningarna hos GT30 skiftar däremot något mot grönt och där var VT20:n bättre trimmad från början.

Snabbt om nya Panasonic GT30

- GT30 har ett förbättrat panelfilter som klarar att behålla svärtan i ljusa miljöer.

- Bildkvaliteten är överlag identisk med fjolårets VT20. GT30 är däremot något sämre inställd från fabrik.

- Designen år 2011 har fått sig en rejäl uppryckning!

- Menysystemet är också uppfräschat. I grunden samma inställningar som hos 2010:orna med en del skillnader som lite fler alternativ kring bildinställningar.

- Den inbyggda digitalboxen har mottagare för DVB-T2, DVB-S och DVB-C

- GT30 är näst värsta modell efter VT30-modellen – vi återkommer till VT30 då leveranserna av den startar något senare.

- GT30 klarar 3D och är redo för Wifi. Glasögon och Wifi-dongel ingår dock inte, vilket det gör med VT30.

- Apparaten finns också som G30 och då saknas 3D-funktionen samt DVB-S-mottagare. Ramen runt bilden är bredare och chassit är tjockare. Priset är också lägre.

- GT30 finns i 42, 46 och 50-tum. Större modeller än så har Panasonic endast med VT30-modellen.


Svart även i ljust rum

En stor förbättring mot 2010 års modeller är det förbättrade frontfiltret. Trots att panelytan är blank är spegeleffekten väldigt dämpad. Så var också fallet med fjolårets G- och V-modeller. Förbättringen i år är ”Infinite black 2”-filtret är att det fungera bättre i ljusa rum.


Säga vad man vill om ironin med namnvalet ”infinite” som nu kommer i version 2 – vinsten för dig är att panelen trots starkt infallande ljus behåller sin mörka och neutralt svarta ton. Fjolårets VT20 på samma plats i butiken blev mörkgrå till aningens mörkbrun när dagsljuset från fönstren låg på. Inte GT30 inte och därmed gäller samma sak för övriga Panasonic-modeller i toppskikten, VT30, ST30 och G30-modellen.

För rörelsehanteringen har Panasonic i 2011 års apparater ändrat sin ”24p Cinema Smooth” (vid 1080p/24) och ”IFC, Intelligent Frame Creation” (vid andra signaler) som interpolerar bildrutor för att ge bilden ett extra mjukt flyt. Finessen har tre lägen, Av, minimum och Maximal och är nu aktiverad i Maximal-läget från början. Värt att tänka på då en del älskar sådana här finesser – ”Det ser ju verkligt ut!” och andra avskyr det – ”Det ser ut som bilden går för snabbt/som en dokumentär” . Endast THX-läget har ratad denna funktion vilket inte är oväntat då det knappast är en del av bildstandarden.


Inbyggd skärmtvätt

En ny finess för 2011 är ”Skärmtvätt”, ett system där en vit kolumn sveper över skärmen. Funktionen är till för att ta bort kvardröjande bilder, till exempel skuggor från filmens menyer. Detta har inte funnits tidigare på Panasonic apparater eftersom behovet inte riktigt varit där.

Ett sidospår här: Inbränningar på plasma är något av hembiovärldens garderobsspöke. Riktiga inbränningar som ger permanenta skador där fosforn slitits ojämnt kräver långa perioder av felanvändning. Flera timmar om dagen med statiska av ljusstarka statiska bilder. Tillfälliga skuggor kan uppstå redan efter ett par minuter och då försvinna efter ungefär lika lång tid. Detta orsakas av fysikaliska fenomen i plasmacellerna och traditionellt har Panasonic varit väldigt motståndskraftiga för den här typen av kvardröjande effekter som ofta kallas lite missvisande för ”tillfälliga inbränningar”.

Med hjälp av testbilder är det enkelt att framkalla kvardröjande bildskuggor och uppenbarligen är GT30 med sin nya fosfor är mer känslig för detta än föregående års modeller. Något som kan förklara varför en skärmtvättsfunktion nu dykt upp. Fast bli inte oroliga nu, GT30 är fortfarande mindre benägen att visa den här typen av skuggor jämfört med sina konkurrenter.


Guide till inställningarna

Moderna teveapparater kommer med ett smörgåsbord av inställningar som är mer eller mindre obegripligt förklarade i handboken:

Visningsläge Bio, THX och Professionell1 och 2 är de mest korrekta lägena. Normal-läget det mest ljusstarka men ger något överdriven karaktär. Syftet med två Professionell-lägen är att kunna ställa in et läge för kvällstittande och ett för dagsljustittande.


Spel-läget ger en överdriven bild men fungerar förstås för spel. Latensen sjunker rejält, till cirka 20 millisekunder vilket främst handlar om att Intelligent Frame Creation (se texten) stängs av.


Kontrast, Ljus (brightness) och Färgmättnad ställs in med testskiva efter källan. Låt stå ifall du saknar sådan skiva. Värt att notera är att Kontrastreglaget inte har så stor inverkan på de flesta testbilder då snittljusnivån är för hög. Ett värde under 30 kan dock dämpa bilden.


Skärpa bör ligga på 0,1 och eventuellt 2 för att inte tillföra kantskuggor och distorsion till bilden.


Färg-remaster är någon slags automatisk finjustering så att vissa nyanser blir något klarare. Minimal effekt men det är likväl en förvrängning av bildinnehållet så stäng av.


Eco Mode minskar ljusuttaget ur panelen för att spara ström. Följ hjärta och plånbok.


P-NR är ett brusreduceringsfilter. Stäng av då brusfilter försämrar bildens upplösning.


Bild/Avancerade inställningar

För att nå de avancerade menyerna måste de aktiveras under Menu menyn Inställningar och Avancerade inställningar av/på.


Vit balans används som namnet antyder för kalibrering av vitbalansen (gråskala) med hjälp av mätutrustning.


Färghantering används vid kalibrering av färgrymden (gamut) med hjälp av mätutrustning.


Gamma styr gamman alltså hur bilden tonar från svart till vitt. Högre värde ger högre kontrastintryck och kan fungera i en mörk visningsmiljö. Lägre värde ger tydligare nyansskillnader och underlättar i en ljus visningsmiljö. Normalvärde är 2.2.


24p Smooth Film är en del av IFC-systemet (se texten). Stäng av för normalt flyt. Matar du GT30 med andra signaler än 1080p/24 heter alternativet Intelligent Frame Creation. Observera att dessa funktioner också ger högre latens, ”input lag” där bilden fördröjs runt 80 millisekunder.


Förbättring av upplösning är ett slags skärpfilter för inkommande signaler med låg upplösning. Det har ingen effekt på Blu-ray eller andra källor som kör 1080-upplösning.


Sidopanel sätter hur ljusstark maskningen är när du tittar på 4:3-material i rätt proportioner. ”Hög” innebär en grå maskning.


16:9 Overscan ska stängas av och för att uppnå pixelmappning måste du även ändra bildformatet till 16:9. Står bildformatet kvar på Auto kommer bilden att förvrängas något.


Inställningar för Blu-rayspelare

Vi testade GT30 ihop med Panasonics nya Blu-ray-spelare BDT310 och konstaterade att följande kombinationer av inställningar ger bäst bild:

YCbCr 4:2:2 ut från BDT310 i Setup-menyn och hdmi-inställnignar. 4:4:4-format eller RGB ger en viss förskjutning och viss förlust av färginformationen.


Spelaren ska under Display-knappen och Video/Avanc. inställn./Inställn. färgskärpa stå på Avancerat för komplett återgivning av färginformation.


Kontrast och svärta

Vi mätte och kalibrerade GT30 i vår Stockholmsbutik på den plats som är närmast disken. En miljö som påminner om ett ljust vardagsrum där vi förvisso slipper direkt infallande ljus mot panelen men fortfarande har en hel del omgivningsljus från fönster och belysning. Detta är en ljusare miljö som påminner om en ljus lägenhet på eftermiddagen när solen inte ligger på.

Plasmateknik fungerar som en ljusventil och den faktiska ljusstyrkan varierar med det totala ljusinnehållet i bilden, snittljusnivån eller ”APL, Avarage Picture Level” som det heter för er som hänger på mer avancerade teknikforum. Hos Panasonic GT30 varierar det också med inställningen. Visningsläge: Normal ger något högre ljusstyrka.

Svärtan ligger konsekvent kring 0,03 candela per kvadrat (cd/m2). Detta värde är högre och pekar därmed på sämre svärta än andra mätningar med samma utrustning (Klein K10, Calman 4) vilket då beror på den ljusa miljön. Trots att mätaren är totalt avskärmad från omgivningens ljus letar ändå sig ändå en del ljus in utifrån och sprids i panelen. I totalt mörkt rum kan med alla sannolikhet lägre och därmed bättre svärta mätas fram. Vi anser däremot att detta är mer talande för hur TV:n kommer att fungera i ett normalt vardagsrum.

Ljusstyrkan vid 50 procents snittljusnivå, typiskt ljusa scener i en spelfilm är cirka 95 cd/m2 med Visningsläge: Professionell. Läget Normal ger kring 105 cd/m2 och är snäppet ljusstarkare.

Ljusstyrkan vid en låg snittljusnivå, kring 20 procent, är 105 cd/m2 med Visningsläge: Professionell. Läget Normal ger kring 140 cd/m2 och är betydligt ljusstarkare. Detta motsvarar mörka scener med små ljusstarka element, till exempel filmen Sin City.

Kontrasten är då alltså uppemot 3500:1 i Professionell-läget. Normal-läget över 4500:1 när bilden är av rätt karaktär. Båda är höga siffror för så pass ljusa miljöer. Värt att notera är att det mänskliga ögat typiskt inte kan tillgodogöra sig kontrast över 1000:1 i en sådan här miljö.

Vi genomförde också en fullständig kalibrering av GT30 och fick bort det synbara grönstick som apparaten visar upp. Vi lyckades även dämpa uppljusningen av skuggnyanser som är lite typisk för Panasonic. Nackdelen är att detta tillför att riktigt mörka nyanser nära svart får en skiftning mot rött. Är du efter minutiöst korrekt bild är det därför VT30-modellen som du bör välja.

En rapport med mätvärden finns att ladda hem här.


Skrivet av Thomas 2011-06-08


Visad 11.094 gånger

Kommentarer till Test: Panasonic GT30


Fredrik Ros

2011-06-08 - 00:12:45

Jag har en TX-P50G30Y, och den har THX-läge.


Fredrik Ros

2011-06-08 - 00:12:51

Glömde tacka för en fantastiskt bra genomgång. Ytterberg är kung. :)


HBB Perra

2011-06-08 - 00:14:43

Nu är texten ändrad! Specifikationen vi fått från Panasonic stämde inte riktigt.


Jonas

2011-06-08 - 00:18:50

Riktigt intressant läsning :) Ni får gärna recensera samsungs plasmor också och göra lite jämförelser med panasonic


Mattias

2011-06-11 - 00:10:58

Hur är det med 96Hz på denna modell? I USA är det bara VT30 som har 96Hz. Är det likadant i Europa? Det har funnits sådana skillnader förut. Tack för en intressant recension!


Thomas

2011-06-14 - 00:17:40

Finns mig veterligen inget 96 Hz-läge som uttalad teknisk egenskap hos VT30. Det mesta av detta är ändå marknadsföringstermer och i Europa brukar man säga 100 Hz och sedan är det väldigt öppet för diskussion vad det nu skulle innebära. Eventuellt går det att mäta flux hos GT30/VT30 som skvallrar om vilka frekvenser som är aktuella vid olika lägen. Får återkomma med sådan info. :)