Din kundvagn är tom

Test: Sony HW20

2010-10-29

Varje höst när det börjar bli mörkt och rått ute, och regnet flödar i vad som verkar som outtömliga floder, kan vi alltid se fram emot en rad ny projektor att leka med.I går fick vi in Sonys nya modell som heter Sony VPL-HW20 och självklart kastade vi oss över den för att se vad ingengörerna på Sony har lycktas med i år. Fördelen med vårt demorum är att vi kan sätta upp två projektorer bredvid varandra med samma bildkälla som skjuter mot två stycken identiska dukar. Det gör att vi och våra kunder lättare kan se skillnaderna mellan två projektorer och ta ett informerat beslut innan investeringen. I en vanlig A/B jämförelse är det ibland svårt att hålla saker i minnet och det krävs att man tittar en stund för att skillnaderna ska växa fram.


Jag började med att fabriksåterställa både föregångeren Sony VPL-HW15 och utmanaren Sony VPL-HW20 för att jämförelse ska bli så rättvis som möjligt utan att blanda in proffskalibrering för de som inte har möjlighet till det. Efter det så använder jag mig av kalibreringsskivan Joe Kane DVE HD Basics för att ställa in brightness och contrast så att de presterar optimalt i miljön och med vår källa.Gråskalan är markant bättre! HW15 drar åt grönt väsentligt mer vilket syns väldigt tydligt vid testbilder men även i film, olika mycket beroende på hur scenen ser ut givetvis. Jag har aldrig vart helt nöjd med HW15 när det gäller gråskala och och HW20 har tagit ett stort kliv till att verkligen se bra ut ur kartong.Det vi ser på bilden här är hur mycket bättre färgerna är, klart mer naturliga på HW20, både ansiktsfärger och miljön i bakgrunden. Det gör också att vi får ett helt annat djup i bilden.


Svärtan och kontrasten är bättre, här väntar jag mig att skillnaden kommer att bli ännu större när lampan väl har satt sig lite mer, men redan nu är det väsentlig skillnad. Ljusstyrkan är jämbördig när man kör dem i cinemaläget, iaf ockulärt, men eftersom man fått ner svartbotten såpass mycket så flyter inte bilden ut i mörka partier lika mycket och totalkontrasten är på en klart högre nivå.Skärpan är större skillnad än jag trodde! HW20 har fått ett nytt optikpaket och det är slående stor skillnad på skärpan. Även här ser vi hur fina färger det är på HW20.Här ser vi tydligt att färgseparation, gråskala, skärpa och kontrast leder till en bild med ett enormt mycket större djup.


Avslutningsvis har jag mätt upp hur bra gråskala och färgomfång den har innan kalibrering och resultaten är mycket bra!
Skrivet av Daniel 2010-10-29


Visad 10.815 gånger

Kommentarer till Test: Sony HW20


KarlXII

2010-10-29 - 00:20:55

Trevlig jämförelse, Daniel. Mycket uppskattat.


Perra HBB

2010-11-01 - 00:14:20

Kanske börjar bli dags för mig att byta ut min HW10 :)