Din kundvagn är tom

3D: Vad är det?

Skapad: 2010-02-16

Tro det eller ej, men emellanåt går vi på Hembiobutiken också på bio. Tyvärr så håller sällan ljud och bild samma kvalitet som vi hembiofantaster är vana vid men efter att ha sett Avatar i 3D så öppnades en helt ny värld. Med 3D får filmen bokstavligt talat en extra dimension vilket leder till att man dras in i filmen och glömmer tid och rum. En riktigt mäktig upplevelse!



Så nu är självklart suget för 3D i hembion större än någonsin, och det är inte långt borta tills det är en möjlighet. Du har säkert redan läst eller hört om 3D för hemmabruk men här kommer en kort sammanfattning om tekniken och vad som krävs för få till den där extra dimensionen hemma.


Utrustning:

I de system som de stora tillverkarna visat upp på olika mässor är 3D-glasögon ett krav (mer om dessa nedan) och de kräver en ny TV/projektor samt blu-ray spelare eller HDTV-box (Sky har redan sänt den första fotbollsmatchen i sin nya 3D-kanal). Den som vill skicka bilden via sin förstärkare måste se till att den har HDMI 1.4 som är ett krav för att de stora datamängderna som 3D kräver ska fungera. Flera olika 3D-kompatibla apparater inom de olika områdena släpps i vår.

För den som sitter med ett Playstation 3 har Sony kommit med ett glädjande besked som innebär att befintliga PS3:or ska kunna uppdateras med en ny mjukvara som gör den kompatibel med 3D.


Källor:

För att 3D ska se så bra ut som möjligt krävs det att källan är gjord för 3D. En ny standard för 3D på blu-ray är spikad så där kommer de flesta av oss att hitta vårt 3D-material. TV-sändningar måste också vara gjorda för 3D. I dagsläget är det dock lite osäkert men troligt att de nya apparaterna kommer att kunna omvandla vanliga 2D-källor, tex dagens blu-ray, dvd och TV-sändningar, till 3D. Det ska bli väldigt intressant att se hur bra det kan bli.

När det gäller glasögonen ser det ut att bli två konkurrerande tekniker men de bör båda fungera med källorna ovan.


Aktiva slutare:

Detta är en teknik som innebär att TV:n skickar ut olika bilder för respektive öga och de aktiva glasögonen bländar ett öga i taget. Bilden visas då med 120 bilder per sekund (120 Hz), 60 för varje öga växelvis. Den här tekniken är den som har bäst potential att ge en riktigt bra bild och det är många tillverkare som satsar på just denna.

Aktiva slutare har fördelen att kunna visa full upplösning för varje öga hela tiden. Nackdelen är att den kräver mer dataöverföring vilket gör att den egentligen endast är aktuell för blu-ray och inte troligt att det dyker upp i TV-sändningar inom den närmaste framtiden.


De största aktörerna bakom den här tekniken är Samsung, Sony och Panasonic.


Polarisering:

Detta är i mångt och mycket samma teknik som använts tidigare med passiva glasögon (en del av er minns säkert tidiga jullovsmornar på 80-talet framför TV-piraterna). TV:n visar två bilder samtidigt som riktas åt aningen olika håll. Tack vare polariseringen ser varje öga lite olika bilder vilket leder till en 3D-känsla i bilden.

Den här tekniken är mer riktningskänslig vilket innebär att man bör sitta någorlunda rakt framför TV:n för att det ska fungera.


Vad händer nu?

Så fort våra leverantörer börjar släppa sina 3D-produkter kommer vi att ta in dessa för utvärdering och demo. Har du inte vägarna förbi så kommer vi även att uppdatera bloggen med våra intryck av de olika teknikerna.

Stay tuned för en resa in i nästa dimension!


Skrivet av Daniel 2010-02-16


Visad 19.575 gånger

Kommentarer till 3D: Vad är det?


Johan Lindqvist

2010-02-25 - 00:14:13

frågan är hur det kommer bli för oss som har glasögon . Ska vi sitta med 2 par på oss i flera timmar och spela ? aj aj. Måste luska lite om det.


Hans Spove

2010-02-25 - 00:23:13

Lättläst information om 3D! Tack


Christoffer

2010-02-28 - 00:83:64

Bra artikel! Btw, det gick alldeles utmärkt att se Avatar med 3D-glasögonen utanför de vanliga glasögonen.


Mattias

2010-03-19 - 00:16:12

Japp, kan bara hålla med, kändes inte alls konstigt eller jobbigt att sitta med 3d glasögonen. Ska bli spännande att testa en riktig lösning som den Panasonic eller Samsung kommer ha med aktiva glasögon! Lär ta upplevelsen ytterligare ett antal snäpp framåt! Eller ut från bilden kanske man ska skriva :)


Jan Strömberg

2010-03-31 - 00:16:26

Ett lite faktafel. Det finns 4 praktiska tekniker för 3D. 1 Aktiva glasögon är den teknik som nu är aktuell för plasma/LCD. Polarisering är den teknik som används på Bio och som senare i år kommer till vissa projektorer. 2 Polariseringstekniken är från sent 50 tal och har använts för filmer som Vaxkabinettet och på 80-talet även för Hajen 3D. De nya glasögonen som används till Avatar använder här höger och Vänstercirkulär polarisering. De äldre glasögonen hade horisontell och vertikal polarisation vilket gjorde att när man lutade huvudet så fick man skuggbilder. Detta fel finns inte med de nya glasögonen. 3 På Tv och även tidigt 50-tal på Bio användes färgkodning dvs två färger bar vänster resp höger ögas bild. Oftast rött och grönt för svart/vit bild och rött/rosa och cyan för färgbild. En variant med rosa och gult har använts vilket ger ok färger men tekniken gav bara 3D när kameran rörde sig. 4 Den teknik som är mest naturlig är prismatekniken där små prisma framför bilden gör att varannan linje ses av vänster resp höger öga utan glasögon. Problemet är att man endast kan se 3D på några bestämda ställe framför TV:n och att bildkvaliteten blir sämre.