Din kundvagn är tom

Marantz lanserar nya förstärkare

2020-07-08

Nu har vi äntligen fått information om vad Marantz erbjuder för nya förstärkare i år. Vi hittar bland annat 8K och HDMI 2.1 som två stora och välkomna nyheter!

Vi på Hembiobutiken kan med ett leende på läpparna skriva att Marantz är på gång med nya modeller!
Igår visade Marantz upp sin 2020 line-up och en sak som vi alla har väntat på är såklart 8K och HDMI 2.1. Men även andra nyheter som kommer göra många gamers glada!

För de som inte vet vilka Marantz är, så grundades bolaget 1952 av Saul B.Marantz. De blev snabbt ett namn inom utvecklingen av Hi-Fi ljudsystem och har sedan dess varit en av branschens främsta varumärken. Med de fina nyheter som 2020-modellerna besitter får vi ännu ett spännande år med en av Japans mest framgångsrika premiumaktörer inom Hi-Fi och hembio!

SR-modeller


Fyra stycken nykomlingar i SR-serien, 7-kanals förstärkaren SR5015, 9-kanals SR6015 & 7015 och 11-kanals flaggskeppet SR8015 (Som har stöd för 13.2-kanalig ljudprocessning! Läs mer nedan). Alla fyra har stöd för 8K/60Hz och 4K/120Hz. Varje modell har även möjligheten att skala upp HD och 4K material till 8K upplösning. På HDR fronten hanterar alla modeller HDR10+, Dolby Vision, Dynamic HDR, HLG, HDR10. Man får dock inte glömma IMAX Enhanced som finns på alla förutom instegsmodellen SR5015.
SR7015 och SR8015 har även fått en uppgradering på DSP sidan. Förstärkarna kommer använda dubbla SHARC 32 bit floating point processorer, från Analog Devices, samma DSP som vi tidigare har sett i Marantz flaggskeppsmodell AV8805.

Marantz har inkluderat stöd för eARC, som tillåter överföring av ljudsignal med Dolby Atmos och DTS:X från kopplad TV med stöd för detta via en enda HDMI kabel. Vi har även Variable Refresh Rate (VRR) som reducerar "Screen tearing" när man lirar spel. ALLM (Auto Low Latency Mode) och QFT (Quick Frame Transport) är två andra funktioner som underlättar livet för en gamer. Båda funktionerna reducerar ”lag” och minskar responstiden. Den sprillans nya funktionen Quick Media Switching (QMS) tillåter en källa att ändra frame rate direkt för att eliminera att man får ”blackouts” på skärmen. Alla dessa funktioner kommer att komma till hands fint när nästa generations spelkonsoler släpps på marknaden.

En till rolig nyhet är "Speaker Preset" som tillåter användaren att göra två högtalarkalibreringar och lagra dem i separata minnen. Ett exempel är om man vill ha en kalibrering för när man sitter i soffan och en kalibrering om man sitter i fotöljen brevid soffan. Eller om man har automatiserade gardiner så kan man ställa in att på "Preset 1" att gardinerna ska vara fördragna och bioduken hissas ner. Och på "Preset 2" kan man ha en för vanlig Hi-Fi lyssning!13.2-kanal och DTS:X Pro


En trevlig nyhet för i år är att hembioreceivern SR8015 har stöd för 13.2-kanals ljudbearbetning. Detta öppnar dörren för det nya ljudformatet DTS:X Pro (Gäller även för AV8805-processorn efter uppdatering). Ljudformatet använder ett extra par fronthögtalare (Front Wide) och en extra centerhögtalare som sitter högre upp (Center Height) för att omsluta lyssnaren i realistisk ljudbubbla.NR och AV


En nykomlingen i NR-serien är NR1711 som är fortsättningen på förra årets NR1710. En mer slimmad förstärkare som passar fint för den som inte har plats för en fullstor förstärkare i TV-bänken eller om man har ett mindre system. Förstegen, som benämns AV, uppdateras till AV7706 som är en 11.2 hembioprocessor och är uppgraderingen på den nuvarande AV7705. Marantz släpper även ett uppgraderings-kit till AV8805 för att få tillgång till HDMI 2.1 och 8K. Uppgraderings-kitet är beräknat att komma först i Februari 2021 och ha en prislapp på ca. 9000kr.


HDMI 2.1


Med nya kommande format som 8K så var HDMI-organisationen tvungna att utveckla en helt ny infrastruktur. Detta innebär att vi på HDMI 2.1 produkter kommer behöva byta ut den gamla kabeln, trots att den uppfyller HDMI 2.0a. HDMI 2.1 kommer alltså kräva ny hårdvara. Detta är dock inte så konstigt då bandbredden mer eller mindre tredubblas med den nya HDMI 2.1 standarden.
Stöd för högre upplösning men även högre frame rate, med HDMI 2.1 kan du få 4K vid 120Hz, 8K vid 60Hz och det finns till och med stöd för 10K. Frame rate eller bilduppdateringshastighet, börjar bli på modet i Hollywood och vi kan nog räkna med att filmer i 120 Hz kommer lanseras inom snar framtid.

HDR har du säkert hört förut, men med HDMI 2.1 kommer Dynamisk HDR. Känner du till Dolby Vision så är det en applikation av HDR som dynamiskt anpassar sig bild för bild. Med HDMI 2.1 så kommer denna möjlighet för HDR10 formatet och andra som inte är proprietära som Dolby Vision är.

Vill du läsa mer om HDMI 2.1 så har vår kollega Chris skrivit en artikel här!Nytt gränssnitt


Alla nya modeller har ett nytt gränssnitt som ger mer information än det som vart på de tidigare modeller. Nu får man all information om materialet som spelas, är det HDR10, HDR10+ eller Dolby Vision? 4K eller 8K? Bilder per sekund, ljudformat mm.Sammantaget ser årets uppdatering av Marantz hembioprodukter riktigt spännande ut och så snart vi får de första leveranserna så kommer de finnas för demonstration i våra butiker. Inom kort kan du förbeställa ditt exemplar via vår ehandel.

Här hittar du alla Marantz produkter i vår förstärkarkategori.


Skrivet av Jens 2020-07-08


Visad 5.728 gånger