Din kundvagn är tom

Vi tar en titt på JVC DLA-NX9

2019-03-21

Tisdag 19/3 hade vi JVCs senaste 8K E-shift projektor DLA-NX9 på besök hos oss i Frölundabutiken. Den första publika visningen av denna projektor blev en succé så vi tog en närmare titt och lät den även gå loss mot Sonys 4K laserprojektor VPL-VW760ES!


Installation

Direkt kopplade vi upp projektorn i vårt hembiorum, designat och byggt av oss här på Hembiobutiken. En relativt enkel process då JVC har generösa möjligheter för att justera in den projicerade bilden. Bra zoomomfång för att få rätt storlek i förhållande till duk, samt justering av bild i sidled och höjdled för att pricka bilden rätt.


(JVC DLA-NX9 och Sony VPL-VW760ES)
Mer om vårt biorum och dess byggnation finns att läsa här.

Optik

Vid uppackandet fick vi en känsla av den gedigna byggkvaliteten och känna på den extra tyngd den massiva linsen adderar. Uppbyggd likt en rejäl systemkamera-lins med hela 18 segment högkvalitativa glas-linser för att behålla exceptionell skärpa, minimera ljusförlust och tillåta generösa zoom-omfång.


(till vänster JVC DLA-N5/N7 - till höger JVC DLA-NX9)

Färger

Utöver en enorm och påkostad lins har JVC DLA-NX9 ett fiffigt extra färgfilter för att nå den färgrymd som 4k-material levererar (DCI P3). Det vill säga att ett filter introduceras i ljusbanan vilket ökar intensiteten i färgerna. Detta för att kunna ge bättre och mer naturtrogna färger än föregångaren Bluray och HDTV (rec.709). Detta filter återfinns också i lillebror DLA-N7 men saknas i DLA-N5.


(I standarden för UHD mastras film i DCI P3, vilket är samma standard som används i många biografer)

Intryck

Vi drar igång filmen "A star is born" (förövrigt en sevärd film som vi kan rekommendera) Här slås vi av den fina skärpan, den höga kontrasten och de återreproducerade färgerna. Av nyfikenhet och i sedvanligt manér riggar vi upp vår kalibreringsutrustning. Vi justerar in gråskala, gamma samt färger till perfektion. Vi vill alltid avnjuta regissörens kreation utifrån den känsla och upplevelse filmteamet skapat. Efter kalibrering visas en bild som mycket nära återspeglar det skaparna upplever i de studios där filmen kommer till liv.

När vi växlar mellan olika material konstaterar vi att vårt rum, i kombination med projektor och kalibrering, är bland de bästa av de bästa vi sett i vår setup. Stämningen i filmen som vi för stunden tittar på, återspeglar den känsla och upplevelse vi är tänkta att få från filmskaparna. Att snabbt dras in i filmens handling istället för att analysera bild. Utmärkt jobb JVC!
När vi jämför Sony och JVC sida vid sida (eller egentligen över och under), upplever vi skillnader mellan dem. Laser har med sin korta våglängd ett annat typ av ljus och en annorlunda mättnad i färgspektrat.

Kort sammanfattat. JVC har kontrasten och svärtan medan Sony har flytet.

Det råder ingen tvekan om att båda projektorer är fantastiskt bra på att återge film i vårt biorum. Men vilken är då den okrönte konungen? -Ja, det är vi medarbetare helt enkelt inte överens om. Det kommer mer till tycke och smak, snarare än ett objektivt rätt eller fel. Så vi uppmuntrar hugade spekulanter och intresserade att helt enkelt ta sig tiden och uppleva detta själva.
Skrivet av Patrik 2019-03-21


Visad 1.444 gånger