Din kundvagn är tom

Vi besöker Triangle i Frankrike

2018-07-11

Hembiobutiken besöker franska högtalartillverkaren Triangle!

Som enda återförsäljare i Sverige är vi stolta att representera franska Triangle. I flera år har vi haft privilegiet att ta del av deras musikaliska högtalare så vi tog tillfället att besöka deras huvudkontor i Soissons, en knapp timmes bilfärd från Paris.

HuvudkontoretKontoret ligger i utkanten av staden i ett mindre industriområde där även tillverkning av deras finaste serier, Signature och Magellan, produceras för hand med noggrann kvalitetskontroll. Vi märker snabbt den franska gästvänligheten med ett trevligt bemötande från våra kontaktpersoner samt receptionen och den fina, men något felstavade, välkomstskylten med våra namn på. Efter en liten fransk fika får vi en guidad tur runt kontoret där vi börjar i deras egna ”museum”; ett rum med företagets historia där allt från deras första högtalare, enorma subwoofers och egenutvecklade förstärkare finns. Det är intressant att se utvecklingen och framförallt hur designen har skiljt sig genom åren där vi fastnade för en av deras första högtalare med betongkabinett och trapetsformade topp.Produktionen


Efteråt får vi en genomgående tur runt produktionen där vi ser de olika stegen som krävs för att högtalarna ska bli godkända och bli vidareskickade till försäljning. I ett av de första rummen hör vi hur personalen använder en signalgenerator som noggrant kollar av frekvensregistret på ett gäng Triangle Signature Theta.


Många av de som jobbar med tillverkningen av Triangles högtalare har varit med sen flera år tillbaka och har ett stort ansvar att allt låter korrekt och håller den standarden och kvaliteten som bolaget vill. Låter nånting fel eller annorlunda kan man snabbt upptäcka felet och åtgärda det innan det är försent. Vid framställningen av delningsfilter märker vi t.e.x att man använder sig av bi wire-koppling i det interna kablaget. Anledningen var att man upplevde en bättre separation med bi-wire och valde att använda det till just Signature och Magellan. En inte helt vanlig metod men något som gör att Triangle sticker ut lite extra och får till den ”luftigheten” i ljudbilden som man eftersträvar.


I nästa rum sker tillverkningen av element från scratch. Triangle bygger både talspolar och högtalarterminaler helt själva. Detta pga att de inte kände sig nöjda med kvaliteten från olika leverantörer och bestämde sig istället för att göra egna istället. Att skapa ett element tar sin lilla tid då det är flera moment som måste gås igenom för att hålla Triangles höga nivå, därför snittar man ca 20-30 element om dagen, men kan istället vara mycket mer noggrann i framställningen. En smart liten detalj vi såg var en speciell kylplatta på baksidan av diskant och mellanregister. Den är framtagen för att ge bättre och mer effektiv kylning till elementen när man kombinerar högtalare med wattstarka effektsteg eller förstärkare.
Vidare i vår guidade tur besöker vi Triangles ”anechoic chamber”, en ekofri kammare som finns hos de flesta högtalartillverkarna. Rummet är designat att vara fullt absorberande för att inte ha några reflekterande ytor vilket gör att det är lite obehagligt att vistas i det då det är extremt tyst. Kammaren används för att göra snabba mätningar utan att behöva tänka på rummets påverkan och ser till att Triangles ingenjörer kan reducera fel och få detaljerad information.


Provlyssning


Sist, men inte minst, fick vi avsluta vårt besök med det roligaste; provlyssning i deras demorum. Vi känner väl till Triangles utbud och deras högtalare, men att äntligen få lyssna på bjässen Magellan Grand Concert var en upplevelse i sig. En 215 cm hög 3-vägs golvhögtalare bestyckad med 4 basar, dubbla mellanregister, dubbla horndiskanter och en vikt på drygt 100 kg/styck.


Det är ett åbäke du inte vill flytta runt särskilt mycket men när du väl får igång musiken är det svårt att sluta le så där lite fånigt när man lyssnar på riktigt bra högtalare. Det är en högtalare som kräver sin plats och bra elektronik men belönar dig med ljud som du aldrig kommer släppa. Med lite tur kommer vi kunna erbjuda våra kunder en provlyssning lite senare under hösten. Håll utkik för mer info för det vill du inte missa!


Skrivet av Patrik 2018-07-11


Visad 1.684 gånger