Din kundvagn är tom

Gyllene orkester i vardagsrummet

2015-08-05

I ett vardagsrum i Hjärup har Marcus byggt sina drömmars hembio. Men den spelar inte bara film med våldsam kraft och finess. Den stilrena anläggningen är dessutom något av en virtuos på vinyl.För sex år sedan valde Marcus sina första riktiga hifi-högtalare efter mycket efterforskning. Han jobbade då i Dublin, Irland, där det fanns ett stort urval av Hifi-butiker. I början var det ett ganska enkelt system han sökte, men medan han provlyssnade insåg han att det var en stor skillnad i upplevelse beroende på utrustningen. Efter många auditioner, bland annat av Bowers & Wilkins, föll han tillslut för Monitor Audios Silver RX 6.

- Jag fick en ny uppskattning för bra ljud och när jag flyttade hem till Sverige igen fick jag ett relativt stort vardagsrum och kände att RX 6:orna var ett bra insteg för att doppa fötterna i vattnet.

Med RX 6:orna växte sig intresset för musik- och filmljud starkare. När det så blev dags för en uppgradering hade han flera krav: Balansen mellan bas, mellanregister och diskant ska vara väl avvägd. Basen får inte ta över. Samtidigt ska det finnas en härlig närvaro och tryck i film. Men musikspelandet får aldrig heller bli lidande.

- Jag lägger en hel del vikt vid stereoljud, inte bara film, jag är ju vinylsamlare med, säger Marcus.

En inte helt lätt kombination som många entusiaster vet. Att hitta något som spelar fantastiskt i film behöver inte betyda att det ger rysningar i kroppen när man lyssnar på skivor. Eftersom han var väldigt nöjd med Silver RX-serien och gillade Monitor Audios ljudbild stod Gold-serien högt upp på önskelistan.
(Marantz hela vägen. Närmast slutsteget MM7055. Foto: Marcus)


- När jag läste om Gold-serien fick jag intrycket av att de var väldigt lättplacerade med ett stort ljud och för mig låg de rätt i prisklassen. Det är fortfarande en hel del pengar men det är en ganska långsiktig investering som är tänkt att hålla i många år. Hellre färre och bättre prylar än massa mindre.

Det blev en uppgradering som heter duga. Som frontar valde Marcus Monitor Audio Gold 300 som är de största i den påkostade serien. Det är i grunden analytiska högtalare med stor kontroll över alla register men som framförallt utmärker sig i den unika banddiskanten som är transparent och klar utan att bli vass. Frontarna ackompanjeras av den stora centern Monitor Audio Gold C350 för att matcha frontarna i kraft och dynamik.
(Monitor Audios center Gold C350. Foto: Marcus)Ett viktigt test för att se ifall de nya högtalarna höll måttet var en av Marcus favoritfilmer.

- Jag körde igenom Dark Knight Rises. Nolans filmer brukar vara ganska bra som referenspunkter med bra ljudspår, men jag tappade verkligen hakan i golvet. Det var ett WOW-ögonblick. Enorm skillnad mot allt jag tidigare har upplevt.

I film gjorde högtalarna succé. Men det spelas också mycket musik, framförallt från 60-, 70- och 80-talet. Tre tips som spelas extra mycket är John Carpenter, Alan Howarth och Goblin. Givetvis på vinyl. De snurrar då på en Rega RP3-skivspelare med Elys 2 pickup, kopplat till hans Marantz SR6008 hembioreceiver. Är det digitala källor är det främst Spotify Connect eller FLAC-filer från datorn.

Som de flesta high-end högtalarna mår förstås Gold-serien bra av rejäl drivning. För att få extra kraft till högtalarna har han köpt till Marantz slutsteg MM7055. Frågan är ifall kombinationen klarar av att ge en riktigt bra upplevelse även i musik?

- Ja, gud ja. Ljudbilden är jag fenomenalt nöjd med. Är inne på tredje veckan nu och högtalarna har gått rätt varma. De började kännas inspelade vid 1½ - 2 veckor då de öppnade upp sig ännu mer, även ifall de direkt ur lådan lät väldigt bra.
(Monitor Audios C-CAM diskant är båda analytisk och lyssningsvänlig. Foto: Marcus)


Spelade designen en stor roll vid valet?

- Det spelade in en hel del i beslutet. Även om utseendet egentligen inte spelar roll ifall ljudet är bra. Men samtidigt är jag lite pedantisk med hur det se ut hemma. Har alltid gillat Monitor Audios enkelhet, framförallt den vita pianolacken. De är relativt klassiska.

Även om anläggningen nu är näst intill perfekt finns det alltid något nytt att göra. Vad är nästa projekt med ljudet?

- Det är nog ett försteg. Det lutar åt Marantz AV8802. Det är relativt nytt och där finns en del väldigt bra omdömen på nätet.

Marcus anläggning:
Förstärkare: Marantz SR6008
Slutsteg: Marantz MM7055
Projektor: Epson TW-3200 (Tänkt att bytas nästan år)

Blu-ray: Marantz UD7007
Cd-spelare: Marantz CD6005
Frontar: Monitor Audio Gold 300
Center: Monitor Audio Gold C350
Surround: Monitor Audio RX2
Stativ: Dynaudio Stand 6
Kablar: Goldkabel Highline, Supra Classic 4.0
Skivspelare: Rega RP3 + Elys 2
Duk: Euroscreen Frame Vision React 2.1

Har du också en häftig anläggning du vill att vi skriver om?
Maila oss på [email protected]!
(Foto: Marcus)

(Foto: Marcus)


Skrivet av Harald 2015-08-05


Visad 4.397 gånger

Kommentarer till Gyllene orkester i vardagsrummet


Jakob

2015-08-06 - 00:11:01

Mkt vackert, smakfullt och stilrent. Säkerligen välljudande också! Förutom anläggningen i sig så fastnade jag för mediabänken... Var kan jag hitta den? Jag söker nämligen själv en ny och den du har på bilderna ser mkt trevlig ut. Tack! /Jakob


Hembiobutiken - Patrik

2015-08-06 - 00:11:05

Hej Jakob! Bänken är en dubbel uppsättning av Norstone Esse som vi säljer på hemsidan. Finns i flera olika färgalternativ!


stefan

2015-08-06 - 00:11:13

Ser mycket trevligt ut och låter säkert lika bra också. Till Jakob som undrade om mediabänken, kanske den här länken kan vara till hjälp https://www.hembiobutiken.se/produkter/mobler/av-rack/124760-norstone-esse/ behövde inte leta så långt bort )