Din kundvagn är tom

Designbio för vardagsrummet

2015-04-30

Hemma hos Michael Vijkander i Landskrona går hembion varm i vardagsrummet. Barnfilm blandas med science fiction och action, men det är inte helt enkelt att ha en biograf med stora basar när man bor i lägenhet.Familjen Vijkanders biobygge var det bidrag som drog mest röster bland hembiograferna i Hembio-SM 2014. Många imponerades inte minst av designlösningarna och de starka kontrasterna.

Som så ofta när man bygger hembio fanns det motstridiga viljor inom familjen och resultatet är en kompromiss mellan Michael och hans fru Emma. Michael fokuserade på att integrera maskinerna i rummet, medan frun fick ansvaret för tapeten och absorbenterna. Även barnen fick tycka till och därför valdes ett dukformat som också funkar bra för spel.

- I en lägenhet har man sällan lyxen att kunna ”offra” ett helt rum som enbart biograf och Emma gjorde klart redan från början att det inte skulle bli tal om någon ”biogrotta” med mörkläggningsgardiner och svart akustiktak, och det var heller aldrig min tanke. Jag har alltid haft ett stort intresse för design och vi kände båda att vårt vardagsrum måste fungera även som just ett vardagsrum, en plats där man umgås när man inte tittar på film och ett rum som funkar bra även i dagsljus. Jag tror att kompromisser är viktiga när man bygger hembio. Alla i hushållet bör få vara med och bestämma så att man får en lösning som funkar för alla, berättar Michael Vijkander.

Neutrala absorbenter kan se lite tråkigt ut så för att kombinera nytta med nöje trycktes dessa med motiv från familjens favoritfilmer: Alice i Underlandet och Pirates of the Caribbean. Det är tydligt att Johnny Depp är en favorit i båda lägren. Det var dock en utmaning att välja motiv som inte skulle skrämma barnen.

Absorbenter är en vital del för att få till ett bra bioljud, men de kan också fungera som ljuddämpning utanför väggar och golv, vilket kan vara lämpligt för att skona grannarna i ett flerbostadshus. Det har hänt att Michael fått frågan ifrån grannar som undrat om det varit fest på fredagskvällen när det i själva verket endast varit filmvisning. De nu sålda basarna hade en förmåga att sprida sig i betongen.

Men grannarna lär bli det sista problemet för familjen Vijkander som inom kort byter lägenheten mot ett hus på landet, utanför Landskrona.
- Vårt nya biobygge kommer att bli aningen mer stilrent och möblerna lär få styra mer. Tapeten i lägenheten var viktig för helheten, men blev nog lite too much när man ser den varje dag. Basarna är en detalj jag är extra nöjd med och nu behöver vi ju inte tänka på folk omkring oss, så det kan nog bli rejäla subwoofers även i den nya biografen. Nya högtalare är redan inhandlade och jag funderar även på att bygga en Infinite baffel-lösning till basarna, säger Michael Vijkander.

För den som funderar på sin första biograf rekommenderar Michael att känna sig fram i början. Blir man riktigt biten är det bara att uppgradera anläggningen senare. Idag är projektorn, en Benq W1070 det enda som återstår av anläggningen han tävlade i Hembio-SM med. Michael funderar nu på att byta ut projektorn i vardagsrummet mot en Oled-TV och använda projektor i ett annat biorum med total mörkläggning, en JVC X500 eller en 4k-projektor när utbudet är större och priserna sjunkit. När det gäller stärkare prioriterar Michael prestanda och design. Marantz ligger bra till med motiveringen att de har utmärkt rumskalibrering, är snygga och inte minst fått bra betyg i tester.

Teknikspec vardagsrumsbio:
Projektor: Benq W1070
Högtalare: XTZ 95-serien
Förstärkare: Onkyo 616
Kablar: Prosons crystal smoke. Frontendkablar från Kabelmakaren
Duk: Kingpin 104-tum Velvet Frame
Stolar: Högt ryggstöd, el-reclainer på de yttersta platserna
Surrounduppsättning: 5.2
Subwoofers: Dayton Audio Ultimax 15 tum
Akustik: Hertz-absorbenter, eget tryck

Vill du ha en egen hembio?
Oavsett om du bara vill ha en större TV, lite bättre ljud i vardagsrummet eller en alldeles egen biogrotta så hjälper vi på Hembiobutiken gärna till. Kontakta oss så tar vi fram en lösning som passar dig!


Skrivet av Hembiobutiken 2015-04-30


Visad 3.950 gånger

Kommentarer till Designbio för vardagsrummet


Niclas

2015-05-08 - 00:18:06

Fint repotage om en fin bio ) Mvh Niclas


Mike

2015-05-26 - 00:83:35

Tack för kommentaren Niclas. Kul att få höra ifrån en så duktig biobyggare :)