Din kundvagn är tom

Euroscreen React 3.0

2015-03-04

Nu har de varit i farten igen! Svenska Euroscreen har med sitt React-material de senaste åren hjälpt många över tröskeln in i hembiovärlden på riktigt. Generellt sett har de flesta undvikit att köra projektor i vardagsrum med tanke på hur beroende man är av ljuskontroll. Skall man vara ärlig är det inte heller så många som nappar på att göra hela vardagsrummet kolsvart för att få en bra bildkvalité.Men dessa tider är ett minne blott. React är idag det billigaste högkontrast-materialet på svenska marknaden. Från början var det främst imponerande att kunna få den typen av bildkvalité som högkontrast-dukar ger utan att behöva ruinera sig. Men Euroscreen har inte nöjt sig med att vara billigast. De har tydliga ambitioner om att även vara bäst!

Ständig utveckling
Det har hänt en hel del med React-materialet de senaste åren. Från generation till generation blir det ständigt bättre. Vad som till en början var en ljusstark och potent bild med en del barnsjukdomar är idag en av de dukar som är mörkast bland högkontrast-materialen. Inte nog med det är shine-effekten (en bi-effekt av materialets uppbyggnad i sig) nästan som bortblåst.

Vad har då hänt mellan 2.1 och 3.0?
De som har eller har haft React kommer känna igen sig direkt. Samma behagliga bild som man är van vid. Shine finns där, men jämfört med resten av marknaden är strukturen väldigt fin och trevlig att vila ögonen på. 3.0 är, som alltid med React, en vidareutveckling av något som redan var väldigt bra. Varför förändra något som fungerar? Varför ha något som fungerar när man kan ha något som är svinbra? Jag kan tänka mig att det är lite det tänket man måste ha för att göra som Euroscreen gör.

Finns för demo
Vi har nu fått upp en 95-tums React 3.0 duk i vårat Hifi-rum i Sundbyberg. Det är en motordriven duk som levererats med Euroscreens lite vassare Linea-kassett. Vi kör den ihop med Sony VW300 som är en fantastiskt fin projektor med riktigt bra bild i både 1080p och 4K. Anledningen till att vi installerat detta är för att vi vill kunna visa att man inte nödvändigtvis behöver gå på en stor bioanläggning för att få bra ljud till film eller konserter. Längs bak i rummet har vi även satt in elektroniska mörkläggningsgardiner från Draper, Euroscreens moderbolag. En helgjuten vardagsrumslösning helt enkelt och vad vore då detta utan en bra bild.

Vårt intryck
Karaktären i bilden är som sagt väldigt behaglig och för att vara en högkontrast-duk känns den ändå ganska korrekt, utan några särskilda anmärkningar på vare sig vitbalans eller färgskiftningar. Framför allt har det hänt en del med ljushanteringen. Ljusinsläpp på det vertikala planet hanterar 3.0 betydligt bättre än 2.1. Trots 8 spottar tända i rummet, 2 stycken 4m led-rör, och dagsljus-insläpp rakt bakifrån kan man ändå få ganska bra tryck i bilden. På shine-fronten känns 3.0 snäppet bättre, även om skillnaden inte är särskilt dramatisk. Svärtan känns kanske inte riktigt lika djup i ett nedsläckt rum men det blir betydligt bättre balans i bilden i ett ljusare rum. Och skall man vara ärlig är det ju ändå för den typen av miljö React-materialet är framtaget.

Sammanfattning
Skall man fatta sig kort, är 3.0 precis som 2.1 och 2.0 innan dess, en evolution av något som sedan länge varit riktigt bra och fyllt ett stort tomrum i marknaden. Framför allt har den blivit lite bättre på vad den utvecklades för: att möjliggöra brutal projektor-bild i vardagsrummet.


Skrivet av Oscar 2015-03-04


Visad 7.324 gånger

Kommentarer till Euroscreen React 3.0


Ylva

2015-03-04 - 00:19:53

Den här duken låter riktigt intresant, måste komma och besöka er och titta på den. Kanske skulle passa bra i mitt vardagsrum där jag inge brukar mörklägga när vi ser på tv, det är stor skillnad mot när jag ser en film i biorummet Circus Cinema där det är helt becksvart när jag släcker ned.