Din kundvagn är tom

Dolby Atmos hemma

2014-06-24

Du har säkert hört talas om Dolbys nya ljudformat Atmos. Det används på många biografer och ger ett mer tredimensionellt ljud då ljudet inte bara kommer från väggarna utan även från taket. Nu har Dolby släppt lite mer info om Dolby Atmos för hemmabruk!



I ett blogginlägg berättar de mer om lanseringen utan att gå in på alltför mycket tekniska detaljer. I korthet går Atmos ut på att skapa ett mer levande surroundljud genom att addera kanaler som du hör ovanför din sittposition. Detta kan ske på flera olika sätt för att passa de som vill använda sina befintliga högtalare och de som inte har några problem med att installera nya högtalare i taket (skulle det vara ett problem? ;-) )

Dolby har tänkt sig tre olika alternativ:

1. Du installerar högtalare i taket.

2. Du köper nya Atmos-högtalare och ställer där de gamla stod. De nya sprider ljudet så att det känns som att du hade högtalare i taket.

3. Du köper en Atmos-tilläggshögtalare som du placerar tex ovanpå dina befintliga högtalare.

Oavsett vilken lösning du väljer så måste din förstärkare ha en Dolby Atmos-dekoder så att ljudet fördelas som det var tänkt. Vi har fått information från Onkyo om att deras 2014-modeller, från TX-NR636 och uppåt, kommer att få en programvaruuppdatering i september som ger stöd för Dolby Atmos. Fler tillverkare kommer garanterat att följa efter i sina nya modeller.

Dolby berättar också i sitt blogginlägg att det under hösten 2014 kommer att släppas titlar på Blu-Ray med Dolby Atmos och att Atmos kommer att erbjudas via streamingtjänster.

Vi har fått demos av liknande 3D-surroundljudsformat tidigare och det adderar verkligen en extra dimension till filmtittandet så vi ser med spänning fram emot de första testen av Atmos i våra biorum!


Uppdaterat 2014-06-26:
Onkyo förklarar Dolby Atmos...


Skrivet av Mattias 2014-06-24


Visad 16.271 gånger