Din kundvagn är tom

TV-nyheter 2014

2014-06-17

2014 års TV-apparater har gjort entré på marknaden. Det som en gång var smart har blivit smartare där tillverkarna slåss om att hitta den bästa Smart TV-lösningen med en läcker och minimalistisk design. Bättre processorkraft, ett lättare handhavande och enklare styrning är 2014 års melodi där framförallt Ultra HD är på frammarsch!Trender 2014
- Ultra HD-apparater blir fler och fler
- Förbättrat Smart TV-gränssnitt som är snabbare
- Välvda/kurvade TV-apparater med mer djup i bilden
- Lägre rekommenderade utpriser

Som vanligt hittar vi mängder med nya modeller i olika storlekar där Smart TV, 3D och inbyggt wifi med DLNA blir mer och mer standard. En gemensam nämnare bland TV-tillverkarna i år är en satsning på större skärmar och framförallt Ultra HD (4K) där man har en fyra gånger så hög upplösning som vanlig Full HD, och stöd för senaste HDMI 2.0-standarden. Själva Ultra HD-materialet är fortfarande begränsat men vi har märkt att 2014 är året då det verkligen kommer få fart där framförallt Netflix redan har anammat upplösningen. TV-tillverkarna själva kommer släppa lösningar i form av mediaspelare eller färdiga hårddiskar med ett flertal filmer i Ultra HD-upplösning, och i slutet av året så beräknas det dyka upp ett nytt Bluray-format som rymmer Ultra HD-material.

En annan nyhet för i år är strategin med lägre rekommenderade utpriser redan vid lansering vilket märks hos i stort sett alla de aktiva TV-tillverkarna. Vi får se hur detta påverkar marknaden men troligtvis kommer vi få se mindre prissänkningar jämfört med föregående år då man istället satsar på att ha en mer stabil prisbild under apparaternas livscykel.

Samsung
Den koreanska giganten har länge varit delaktiga i att höja ribban för ny teknik och attraktiv design i deras TV-apparater. Årets H-serie har ett snabbare och förbättrat Smart TV-gränssnitt med enklare multitaskande, men den största nyheten är deras satsning på kurvade skärmar. Full HD-modellen H8005 och Ultra HD-modellen HU8505 har en välvd panel som är inspirerade från bio-världen där, enligt Samsung, den kurvade panelen bidrar till ett bättre djup i bilden och att avståndet till ögat är lika långt på hela skärmytan. En fräck detalj som verkligen gör att TV:n sticker ut men som i första hand kanske är mer en designad detalj än ökad bildprestanda. Oavsett är det värt att komma in och uppleva i någon av våra butiker.

LG
Samsungs granne LG har inte legat på latsidan och har även de utannonserat flera modeller med sitt nya webOS-gränssnitt. LG köpte lösningen från databolaget HP med syftet att förenkla Smart TV-användandet där vem som helst i familjen ska kunna komma igång med TV:n utan att behöva tänka på manualer eller ringa supportavdelningar. De flesta skärmarna har inbyggt Miracast för trådlös spegling från en Android-telefon eller platta och de två nya Ultra HD-modellerna, UB980V och UB850V, ger en kompromisslös bild med en minimalistisk design. LG är i dagsläget de enda som har en aktiv OLED-tillverkning med bland annat en modell som även kommer ha Ultra HD-upplösning. Dock är dessa inte tänkta att släppas förrän tidigast till hösten.

Panasonic
Panasonic har övergett plasma-tekniken och fokuserar enbart på LED och Ultra HD i dagsläget. Ett större antal nya modeller i olika prisklasser har redan lanserats där Ultra HD-modellen AX800 har fått mycket uppmärksamhet tack vare sin färgåtergivning och nya Studio Master-panel som hämtat inspiration från deras mest hyllade referensplasma, TX-P60ZT60. Som de flesta andra tillverkarna har man förbättrat Smart TV-biten med bättre processorer, nyare fjärrkontroll för multitaskande och surf, samt goda möjligheter att spela in TV-program.

Senare under året ska Panasonic släppa en ännu större modell, AX900, där det än så länge inte finns så mycket information förutom att den kommer erbjuda det bästa Panasonic har att erbjuda i TV-väg hittills.

Sony
Sony är en av de officiella sponsorerna av fotbolls VM och har sedan en tid tillbaka marknadsfört sina modeller kring sommarens sportfest. Sony var tidigt ute med de nya modellerna och kom redan i början av mars där det nya "Football Mode" ser till att engagera tittaren där TV:n automatiskt anpassar bild-och ljudinställningarna för att ge en bättre live-känsla när man tittar på en fotbollsmatch. Bland 2014 års Full HD-modeller finns bl.a W955-serien som ersatt W905 med en ny Wedge-design där man byggt in större och mer avlånga högtalare och ett mindre djup när TV:n står på en TV-möbel. Triluminos-panelen ger återigen en rikare färgåtergivning och bättre skärpa där man även lagt till X-tended Dynamic Range som ger en bättre ljusstyrka och kontrast i bilden.

Den nya Ultra HD-modellen X9005B har fått liknande Wedge-design med kraftiga frontriktade högtalare, ny smart fjärrkontroll och bättre stöd för Ultra HD-sändningar via Netflix och kommande Video on Demand-tjänster.

Philips
Holländska Philips fortsätter med sin ljusteknologi Ambilight där TV-apparatens kant är beklädd med lysdioder som projicerar färgerna på ens vägg som visas på skärmen. En helt klart uppskattad teknologi som enligt många bidrar till ett mer behagligt TV-tittande och känns mer avslappnande för ögonen. Ambilight kan även expanderas med hjälp av Philips Hue, speciella LED-lampor som kan användas i hemmets lampor och styras med hjälp av en app för att få ett slags "ljus surround".

Philips har ett flertal nya modeller som även finns med ljusa ramar i vitt eller silver, samt nya Ultra HD-modeller med tunn ram och en attraktiv prisnivå. Men den största nyheten för i år är deras 8-serie som är en Android Smart TV. Med hjälp av Googles inbyggda Android-gränssnitt får du tillgång till Google Play där man kan installera mängder av appar och tjänster eller spela spel direkt på TV:n. Flera appar som Youtube, Chrome m.m är redan förinstallerat och fler kan laddas ner tack vare TV:ns internminne på 2.7 GB. Philips 8-serie finns i en Full HD-modell (PFS8109) och en Ultra HD-modell (PUS8809).

Sharp
Letar man efter riktigt stora skärmar så ska man spana in Sharp. Till skillnad från de andra tillverkarna har man inte lika många modeller på marknaden i år eller några Ultra HD-modeller (ännu), men satsar istället på en större bildyta för de som vill ha en maffig bildupplevelse i vardagsrummet eller biogrottan. Redan förra året släppte man en 90" LED-TV, och i år satsar man på den nya UQ10-serien som görs i 60, 70 och 80 tum. Fokuset ligger inte lika mycket på mängder med appar och massa nätverksfunktioner, utan jobbar istället mer med egna bildförbättringstekniker som Quattron Pro där man breddar färgspektrat och adderar fler sub-pixlar för att ge en bättre skärpa i bilden.


Summering
2014 kan mycket väl bli året då nästa generationens högupplösta skärmar får genomslagskraft tack vare Ultra HD och en bredare produktportfölj hos tillverkarna. Det vi redan sett med Ultra HD-upplösning ger en makalös bild och när Netflix, Playstation 4 och andra mediaportaler breddar sitt Ultra HD-utbud lär det inte dröja länge förrän vi ser det som en standard precis som vi såg hur Bluray etablerade sig på marknaden. Smart TV är här för att stanna och det är alltid uppskattat med mer processorkraft, snabbare menyer och lättanvända kontroller för att göra TV-apparaten till den ultimata hybriden mellan online-och offlineunderhållning.


Skrivet av Patrik 2014-06-17


Visad 4.218 gånger