Din kundvagn är tom

Apptest: Pioneer iControlAV2013

Skapad: 2013-09-23

Allt fler av oss använder våra smarttelefoner eller läsplattor till mer och mer i hemmet. Jag surfar dagligen med min Ipad, streamar musik till min ljudanläggning och styr projektor, förstärkare, Apple TV och mediaspelare. Snart har varenda tillverkare en app för att styra sina produkter. Men det är stor skillnad i hur bra de fungerar och därför kommer vi i Hembiobutikens Apptest berätta mer om de bästa apparna och ge er våra favorittips!



Först ut är Pioneers nysläppta iControlAV2013 som är gjord för 2013-års hembioförstärkare. Oavsett om du använder en smarttelefon eller läsplatta är appen sig lik i funktionalitet men den har ett tydligare gränssnitt på Ipad för att bättre utnyttja paddans större skärm. Det är helt enkelt den tydligaste versionen av appen och därför fokuserar vi på den i vårt test.

Innehåll
- Funktioner - Kontrollapp och så mycket mer
- Kontroll-fliken
- Sound Explorer - lekfull inlärning
- Emphasis och Balance
- Finger EQ
- Status Viewer
- Push Player
- Kalibreringsdata (MCACC)
- Eco Manager
- Summering - En riktigt bra app

Funktioner - Kontrollapp och så mycket mer
iControlAV2013 har en stor mängd funktioner som döljer sig bakom olika flikar. Ett stort plus med den här appen är att den kan vara så enkel som du vill såväl som erbjuda mer avancerade operationer och felsökningar. Du använder bara de delar du tycker om och kan enkelt göra justeringar och hitta information för att lära dig mer om din förstärkare.

Kontroll-fliken
Här kan du göra det mesta som du annars använder fjärrkontrollen till. Starta och stäng av förstärkaren, ändra volym och växla källa. Du kan även byta mellan olika sätt att koda av och spela upp ljudet. Antingen väljer du specifika lägen som exempelvis Neo X: Cinema eller Dolby Pro Logic IIz eller så låter du förstärkaren välja ett läge åt dig baserat på signalen den tar emot.

En sak som gör appen så bra för dig med högtalare i flera rum är att du enkelt uppe i högra hörnet kan byta vilken zon du vill kontrollera. Varje zon fungerar i princip som en egen förstärkare. Det innebär att du enkelt välja källa och reglera volym i varje rum. Pioneers nya förstärkare stödjer också upp till fyra stycken anslutna smarttelefoner/läsplattor samtidigt så att du kan styra hembiorummet när som någon annan justerar ljudet i köket.

Tips: Vill du läsa mer om hur din Pioneer-förstärkare kan användas som en multizons-enhet så läs vårt tidigare multizonstest av Pioneer LX86.

(Den runda volymratten är ett utmärkt alternativ till en slider där man kan halka och dra på full volym. Tro mig, ingen annan i familjen uppskattar att bli väckt av Nyhetsmorgons trudelutt i 400 decibel med en bas som får tapeterna att tacka för sig och fladdra ut genom fönstret.)

Sound Explorer - lekfull inlärning
Det är mer regel än undantag att nya intetsägande bokstavskombinationer dyker upp i marknadsföringen av varje generation förstärkare och det blir allt svårare att urskilja vad de nya funktionerna faktiskt gör. Med den här funktionen behöver du inte längre en doktorsgrad i kvantfysik för att förstå begreppen. I Sound Explorer kan du på ett enkelt sätt lista de olika termerna, läsa enkla förklaringar och i vissa fall se en förklarande video. Bäst av allt - du kan slå på och av funktionerna och se hur det påverkar ljudet direkt under uppspelning.

(Här kan du lätt läsa mer om förstärkarnas olika funktioner och nyttiga förkortningar. Välj att se dem i en lista, i ordnade symboler eller huller om buller. Jag ska inte sticka under stolen med att den sistnämnda provocerar pedanten i mig.)

Emphasis & Balance
Emphasis är en funktion som jag aldrig trodde att jag behövde. Tanken är att du enkelt ska kunna justera hur högt dialog och bas spelas direkt under uppspelning eftersom många olika filmer kan ha varierande ljudkvalité. Dina justeringar sparas inte permanent på förstärkaren utan så fort du startat om den så är de borta igen.

Onödigt tyckte jag. Men hade fel. Det är faktiskt grymt användbart att lägga fingrarna över högtalarsymbolen och förstora den tills man tycker att talet är på en förståbar nivå. Eller lägga på lite extra bas när Patrick Swayze inte riktigt orkar bjuda upp till dans. Svårt att hitta tillbaks till en bra nivå? Tryck på reset så är ljudet nollställt igen. Det är just den här enkelheten som gör att man verkligen använder funktionen.

Med Balance justerar du istället vart ljudbilden ska centreras. Sitter du inte i mitten av soffan? Centrera ljudbilden i hörnet där du sitter och trycker i din favoritfåtölj. Smidig lösning som dock är bortkastad på entusiasten. Ingen placerar sig i ett hörn.

Finger EQ
Denna roliga funktion har fått en egen flik i årets app men är precis samma funktion som tidigare. Lek dig fram med egna EQ-kurvor bara genom att dra med fingret över skärmen. Även här kan du trycka på reset så nollställs inställningarna men du kan även spara en kurva som du tyckte lät bra.

(Prova snabbt och lätt egna EQ-inställningar för att se om du kan hitta ett ljud du tycker bättre om. Så lätt att det blir kul. Återställ med en knapptryckning när familjen tröttnat på dina experiment.)

Status viewer
Käck flik för att snabbt se vilken typ av signal som skickas till och från olika enheter vilket gör det väldigt lätt att felsöka. Är det Bluray-spelaren som skickar en konstig signal eller gör förstärkaren något? Du kan också se vilka funktioner som påverkar ljudbilden som är aktiva. Årets version är snyggare och presenterar informationen väldigt bra men den är också lite buggig än så länge. Om fönstret krånglar så stäng ner appen, dubbelklicka på home-knappen på din padda, bläddra till iControlAV2013 och håll fingret över programmet tills ett X dyker upp ovanför och till vänster om symbolen. Klicka på det och stäng ner programmet och starta därefter upp det igen så ska det funka. (För dig som kör iOS 7 är det bara att skicka iväg appen uppåt med fingret i multitaskingläget så avslutas appen.)

(Väldigt användbar information när du ska felsöka. Vad får förstärkaren för signal och vad skickar den vidare?)

Push Player - interaktiv spellista för festen
Idén med Push Player är att flera enheter kan koppla upp sig mot förstärkaren och köa låtarna de har på sina telefoner. Man kan skapa en låtlista ihop helt enkelt. Ganska kul för festen såvida flera personer har appen installerad och är inloggade på ditt nätverk. Annars känns det enklare att bara använda sig av en Spotify-klient och strömma från en enhet som alla kan turas om att pilla med.

Kalibreringsdata (MCACC)
MCACC står för Multi-Channel Acoustic Calibration System och är Pioneers egna kalibreringsfunktion. Under den här fliken kan du se hur ljudet från dina högtalare uppmättes i ditt rum före och efter kalibrering. Ett bra verktyg när du ska göra mer avancerade kalibreringar eller bara vill se hur mycket ljudbilden förbättrades efter autokalibreringen. Vi på Hembiobutiken rekommenderar alltid att du lägger några extra minuter på att göra en mer avancerade rumskalibrering för att få ett lite fylligare och kraftfullare ljud. Det tar lite extra tid men gör ljudet bättre varje gång du lyssnar framöver. Fråga oss när du köper en förstärkare så kan vi skicka en länk med information om hur du går tillväga.

Eco Manager
En av de stora nyheterna med 2013-års modeller är de utökade strömsparlägena. I Eco Manager kan du själv ställa in vad som inte behöver vara igång i förstärkaren vare sig den är igång eller i standby-läge såväl som när de olika zonerna ska stänga ner sig själva om de inte spelar. Ett väldigt bra komplement för att minska strömförbrukningen om du inte behöver all funktionalitet som de nya modellerna erbjuder.

(I Eco Manager kan du styra strömförbrukningen. Var försiktig med vad du stänger av i Standbyläget dock.Om nätverksdelen inte är aktiv kan du inte heller starta förstärkaren med appen.)

Summering - En riktigt bra app
Pioneers iControlAV2013 är den bästa appen idag för surroundförstärkare när det kommer till multizonsfunktionalitet, gränssnitt och enkelhet. Det är riktigt kul att Pioneer har tagit steget bortom en ren fjärrkontroll och utnyttjar mer av läsplattans interaktiva format. Att snabbt och enkelt kunna justera subwoofer och tal utan att behöva gå in i några av förstärkarens menyer gör att man faktiskt tar steget och förbättrar ljudbilden när man tycker att det behövs. Likaså är det toppen att kunna läsa om ljudförbättrande funktioner och med en knapptryckning testa dem själv. Ett tips är att du tidigt går in under inställningar och väljer vilka källor du vill ska synas i appen och därefter döper om dessa efter dina önskemål. HDMI 5 kan exempelvis kallas för Xbox 360 och det valda namnet visas på förstärkaren framöver när du väljer denna källa.

Det enda vi saknar i årets upplaga av appen är att det fortfarande inte går att genomföra kalibreringar och högtalarinställningar direkt inifrån appen. Gränssnittet i appen är otroligt mycket snyggare och mer intuitivt än de gamla menyerna i förstärkarna och det hade varit ett naturligt steg att det gick att styra allt genom läsplattan istället. Men det åtsido så får vi säga att Pioneer i dagsläget ligger i framkant med användarvänlighet och funktion. Där flera appar är dåliga imitationer av en fjärrkontroll är iControlAV2013 väldigt mycket mer!


Skrivet av Harald 2013-09-23


Visad 6.313 gånger