Din kundvagn är tom

Test: LG 55LA860W

2013-09-16

Precis som en annan stor koreansk aktör på marknaden så är LG tidigt ute med nya modeller. LA860W är deras näst bästa modell med LCD-panel, LED-belysning, riktigt stilig och tunn design samt fullt fokus på Smart TV och användarvänlighet. LG har en rad olika finesser som är värda att nämna och som vi kommer kika lite närmare på i detta test.


Design och tillbehör
Många tillverkare har förstått innebörden av att tillverka eleganta skärmar som passar in i vardagsrummen. LGs 8-serie är en av de som fått mest uppmärksamhet under designutvecklingen med en riktigt tunn ram på drygt 8 mm. Skillnaden från förra årets modell är att den också är tunnare i underkant och fått större högtalarelement på baksidan. Det man däremot uppmärksammar mest är det nya "Magic Swivel"-stativet som är betydligt smartare än vad man först tror när man ser det. Under stativet sitter små hjul som underlättar dels att vrida TV:n åt sidan med en enkel rörelse, samt att LG tänkt på de nyfikna barnen i hemmet och sett till att TV:n inte går att dra ner i golvet då det sitter en låsning på hjulen så TV:n inte går i backen rakt framifrån. På TV:ns överkant hittar vi en nedsänkt kamera i chassit som manuellt kan tryckas fram. Kameran är anpassad för att fungera med Skype för kostnadsfria röst - och videosamtal och har en riktigt bra upplösning trots sin lilla storlek.

LG har även satsat fullt ut på sin egen typ av fjärrkontroll som de kallar Magic Motion. Den kan bäst beskrivas som en luftburen muspekare som styr det mesta i TV:n. På fjärren sitter även ett scrollhjul med inbyggd knapp samt att det även sitter en inbyggd mikrofon som vi går in mer på längre fram. Håller man in scrollhjulet kan man även rita direkt på TV:n. Skriver man en 1:a, 2:a eller annan siffra på skärmen byter TV:n till den kanalen. Kanske inte en helt nödvändig funktion men den fungerar och är rolig att använda. Till skillnad från Samsungs modeller skickar inte LG med en traditionell knapp-fjärr. Enligt LG, och mig personligen, så klarar man sig mycket väl med endast denna typ av fjärr då den är lättanvänd och funkar väldigt bra till vardagligt TV-tittande såväl som till alla Smart TV-funktioner. Skulle man fortfarande vilja ha en standard fjärrkontroll går det bra att kontakta LG:s support och få en hemskickad kostnadsfritt.

Hur man kommer igång
Dagens TV-apparater har mängder med inställningar för att kunna ställa in minsta detalj efter sina egna önskemål. LG LA860W har en snabb och smidig steg-för-steg guide där man ställer in språk, det trådlösa nätverket och en automatisk kanalsökning. Det hela är pedagogiskt uppbyggt och på några minuter är man igång både med att titta på sina TV-kanaler eller bläddrar bland alla Smart TV-appar. Under inställningarna finns även "Bildguide II" där med hjälp av olika testbilder kan ställa in färger, skärpa, ljusstyrka mm. utan att behöva tänka på separata parametrar. Är man nybörjare och snabbt vill hitta en bild som passar en rekommenderas denna guide.

Smart TV


Med ett tryck på fjärren öppnar sig LGs Smart TV-tjänst. Sidan består av olika grupper som Premium, Mitt Kort, LG "Appstore", 3D-värld och Smart Share (som berör streaming via nätverket). Gränssnittet är tydligt och lättöverskådligt där allting styrs snabbt och enkelt med Magic Motion-fjärren. Här kommer den verkligen till sin rätt då man själv kan skräddarsy sina favoriter genom att hålla nere scrollhjulet på fjärren och dra apparna dit man vill ha dem. Undantaget är Premium-apparna som är LGs samarbetspartners som alltid syns först när man går in på Smart TV-sidan. Förmodligen är det också de som man kommer använda mest. Exempel på sådana är Viaplay, Netflix, SF Anytime, Youtube och den franska mosvarigheten till Spotify; Deezer.

Webbläsare
Trycker man på Internet-symbolen öppnar sig en egen webbläsare. Den är utvecklad för att passa TV:n och kan även användas i helskärmsläge. Webbläsaren stöder även bild-i-bild funktion där man kan ha den aktuella TV-kanalen på i bakgrunden. Smidigt under reklampauserna när man vill slösurfa och inte behöva tänka på att missa fortsättningen av den pågående filmen. I övrigt funkar webbläsaren precis som man är van vid från en vanlig dator. Flikar för att kunna ha flera sidor uppe samtidigt funkar fint. Att skriva in adresser och annat går snabbt med det virtuella tangentbordet och muspekaren från Magic Motion-fjärren.

Röststyrning
Ett ännu snabbare sätt för att navigera runt Internet är att använda den inbyggda mikrofonen i fjärrkontrollen. Tryck på Mic-symbolen i webbläsaren och prata in den hemsidan du vill gå till. Väljer man en hemsida med .se-domän visas resultatet i Google men om man säger en .com-domän går den direkt till den hemsidan (iaf på de flesta hemsidor, annars visas även dessa i Google). TV:n känner igen orden bra och visar även olika alternativ som ligger i närheten av det som är sagt. LG har även nämnt att flera olika tredjepartstangentbord och möss kan användas till LA860W om man föredrar det.

Bildkvalitet
LG 55LA860W är bestyckad med en IPS-panel vilken har en förvånansvärt bra betraktningsvinkel, något vi inte är alltför bortskämda med när det gäller LED TV-apparater. En hög ljusstyrka kombinerat med bra kontrast gör den här modellen till ett bra val för de som har öppen planlösning eller gillar att ha lite belysning i rummet även när man ser på film. För vanligt TV tittande är den utmärkt! Svärtan är ok för att vara en LED men saknar det sista i botten som fortfarande är ovanligt på LED men som finns på någon toppmodell i dagsläget och på flertalet plasmaskärmar.

När det gäller inställningar så är filmläget riktigt bra om man väljer färgtemperatur ”Varm2”. På vårt exemplar drar gråskalan en del åt blått men det är helt acceptabelt och markant bättre än något av de andra lägena som finns att tillgå.

På den här modellen finns det gott om verktyg för kalibrering och det är inga problem att få riktigt bra mätvärden.

När det kommer till färgern är även de ganska bra direkt ur kartong i filmläget.

LG har fullt med verktyg för kalibrering vilket gör det smidigt att få riktigt bra resultat.

Slutsats
Sammantaget är LG 55LA860W en TV som passar utmärkt till den vanliga användaren som är ute efter en modern TV med bra bildkvalitet för blandat användande. Smart TV funktionerna fungerar väldigt bra, speciellt tillsammans med den unika fjärrkontrollen vilket ger användaren en väsentligt enklare hantering. Vi skulle nog faktiskt säga att LG just nu är klassledande vad gäller Smart TV. På minussidan är svärtan och den totala kontrasten det som märks, den tappar mot Sonys 9-serie och Panasonics plasma skärmar i VT- och ZT-serien. Om det är väsentligt eller inte beror på i vad för typ av rum den ska användas och vad man prioriterar. Kort sagt: En perfekt TV för vardagsrummet snarare än biorummet!


Skrivet av Daniel 2013-09-16


Visad 6.054 gånger