Din kundvagn är tom

Spotify Connect

2013-09-09

Nu lanserar Spotify en ny tjänst för att det ska bli enklare att strömma deras musik. Spotify Connect låter dig flytta uppspelningen från din telefon eller surfplatta sömlöst till andra system.I grund och botten är tjänsten lite av ett mellanting mellan hur Netflix och Airplay fungerar. När du spelar en låt eller låtlista och vill skicka över den till en annan enhet lagras information om vart du är i uppspelningen i ”molnet”, dvs hos Spotify. Sedan skickas en signal till din andra enhet om att ta över uppspelningen precis där du var. Ganska enkelt.

Inte som Airplay
Det genialiska är att till skillnad från Airplay så strömmas inte musiken från din källa utan den mottagande enheten tar över strömmen och spelar sedan själv ifrån nätet. En aktiv högtalare med stöd för Spotify Connect har alltså programvara för att själv kunna spela direkt ifrån Spotifys servrar. Det gör också att när du har skickat över musiken från din mobil tex så är den fri att användas till annat och drar inte heller något batteri för att den måste upprätthålla musikströmningen.

Gränssnittet
Spotify Connect kommer att integreras i den vanliga Spotify-appen. En Connect-knapp kommer att dyka upp bredvid styrknapparna, där Airplay-ikonen sitter idag för Iphone-ägare. Ett klick på den så får du upp en lista med enheter som du kan skicka musiken till. Välj en aktiv högtalare, förstärkare eller din läsplatta så flyttas musiken till vald enhet. Eftersom enheterna strömmar själva från nätet kommer det dock begränsa utbudet till produkter med stöd för nätverk. Har de inte nätverksstöd är det fortfarande Bluetooth som gäller.

Godkännande av Apple
Iphone kommer att bli först ut med den nya Spotify-appen. I dagsläget väntar Spotify och samarbetspartners bara på att den ska godkännas av Apple. Det kommer nödvändigtvis inte att gå blixtsnabbt eftersom appen därefter blir en direkt konkurrent till Apples eget Airplay. Men planen är att den ska finnas tillgänglig i god tid inför att tillverkare lanserar nya Spotify Connect-produkter i slutet av oktober / i början av november.

Android och andra operativ kommer att få tillgång till tjänsten vid ett senare tillfälle: Läs mer hos Engadget...

Vad betyder det för mig?
Här på Hembiobutiken kommer vi bland annat erbjuda nya produkter från Marantz, Philips, Pioneer och Yamaha med Spotify Connect. Flera märken kommer även att uppdatera 2013 års modeller för att fungera med tjänsten och väntar bara på att appen ska godkännas i Appstore.

Pioneers befintliga hemmabioförstärkare från 2013-års lineup, VSX-528 och uppåt, kommer alla uppdateras med Spotify Connect. Dessutom kommer troligtvis de trådlösa högtalarna från SMA-familjen att stödja den nya funktionen.

Philips TV-apparater i 6008-serien kommer att uppdateras med Spotify Connect. Än så länge är inga andra produkter annonserade.

2013-09-17: Infon från Philips visade sig tyvärr vara felaktig.

Yamahas hembioförstärkare från RX-V475 och uppåt kommer att uppdateras med Spotify Connect.

Befintliga Marantz produkter kommer inte uppdateras till Spotify Connect då de vill att folk ska kunna använda Spotify genom deras egna app för att på så sätt ha tillgång till alla inställningar och musik från ett och samma ställe.

Video
Video om hur Spotify Connect fungerar...


Skrivet av Harald 2013-09-09


Visad 13.712 gånger

Kommentarer till Spotify Connect


William

2013-10-31 - 00:14:15

Hej! Tänkte bara påpeka att Philips TV-apparater finns kvar under produkter med Spotify-Connect trots att ni skriver att den infon var felaktig. Dags att uppdatera!


Magnus

2014-02-11 - 00:19:35

Vet ni om förra generationen Yamaha får Spotify Connect? Har en RX-A3020 och jag antar att hårdvaran inte ska ha några problem att hantera Spotify Connect.


Hembiobutiken - Harald

2014-02-12 - 00:10:35

Hejsan Magnus! Än så länge har det enbart sagts att de nya modellerna kommer få Spotify Connect. Ifall detta beror på en skillnad i processorkraft / hårdvara eller ett bara mjukvara vet vi inte i dagsläget.