Din kundvagn är tom

Test: Bättre TV-ljud 2013

2013-06-13

Vi har sålt fantastiskt mycket TV-apparater de senaste åren och med det följer att många kunder upplever det ljud som kommer från TV:ns inbyggda högtalare som tunt. Något som vi så klart håller med om och det är därför vi alltid rekommenderar ett separat ljudsystem oavsett märke eller modell på den TV som köpts.Orsaken till att TV-apparaternas ljudmöjligheter försämrats med åren ligger i att de blir tunnare och tunnare. Detta ger inte plats för högtalarna som kräver en låda samt större element för att låta bra.

Vi har nu lyssnat igenom och testat ett antal system och kategorier som ska vara extra prisvärda och ge en rejäl uppgradering av ljudet från TV:n. Vi har försökt hålla en bredd i form och funktion och tittat på olika prisklasser. Därför har vi nu valt att rekommendera följande system. Gemensamt för alla system är att de ska kunna kopplas direkt till TV:n och inte behöva någon separat förstärkare eller annan komponent.

Ljudlimpor/Soundbars
Ljudlimpor, eller soundbars som många föredrar att säga, är en bra lösning för de som inte vill dra kablar och ha ljudet samlat från ett och samma ställe. Många varianter simulerar ljudet virtuellt för att få ett bredare ljud eller ett mer renodlat stereoläge.

JBL SB400...


Först ut är amerikanska JBL som börjat tillverka prisvärda ljudlimpor. SB400 är deras största modell som inte tar mycket plats under TV:n och där man även har inkluderat en trådlös subwoofer för att ge lite mer tryck i basen. Till skillnad från andra ljudlimpor i denna prisklass har JBL lagt in en HDMI-växel där man kan ansluta bildkällor som digitalbox, spelkonsoler och Blu-ray/DVD-spelare för att underlätta kabeldragandet till TV:n för att få en bättre helhetslösning. Ljudet är typiskt JBL med mycket muskler för de som gillar det lite kraftigare ljudet. SB400 har även Bluetooth där man kan para ihop sin smartphone eller surfplatta för att spela upp musik trådlöst.

Yamaha YSP-3300...


Klättrar man upp en nivå hittar man en av Yamahas senaste ljudlimpor. Yamaha själva är enligt många något av experter när det kommer till ljudlimpor och hur man lyckas ge en fullskalig 7.1-upplevelse i ett vanligt vardagsrum från en enhet. I år har Yamaha valt en mycket mer slimmad design med 18 st inbyggda högtalare samt en trådlös subwoofer. Yamaha använder sig av egenutvecklad teknik för att skicka ut ljudstrålar i rummet som studsar för att omringa lyssnaren. Ljudet blir riktigt imponerande och tittar man mycket på film i hemmet kan vi varmt rekommendera YSP-3300 som har ett stort och engagerande ljud. Den medföljande kalibreringsmikrofonen ställer in ljudet efter rummets förutsättningar och gör det lättare att få till ett bra surroundljud.

Speakercraft CS3 TV Speaker...


Till skillnad från många andra ljudlimpor som är slimmade har Speakercraft valt en egen väg för att få bättre TV-ljud. Högtalaren bygger ca 40 cm på djupet och har 8 st inbyggda element. Denna konstruktion gör att man inte behöver tänka på att ha en separat bas på golvet utan kan ha allt ljud vid TV-möbeln och slippa tänka på extra enheter eller kabeltrassel. Baksidan har både analoga och digitala ingångar så det mesta i hemmet kan kopplas in och det finns även inbyggd Bluetooth för trådlös musikuppspelning. Vi är imponerade hur mycket botten det finns i ljudet trots att man inte har en extern bas. Mycket fart och fläkt i ljudbilden och den funkar riktigt bra som allt-i-ett-enhet.

Canton DM 50...


Canton har utvecklat sin Digital Movie-serie och har nu släppt två riktigt vassa ljudlimpor som vi bara måste nämna då vi på Hembiobutiken är ruskigt imponerade av dem. Den första är DM 50 som har en otroligt slimmad design som mäter endast 65 mm på höjden vilket gör den väldigt lättplacerad i en TV-bänk eller ovanpå en möbel där man även kan ställa TV:n direkt på limpan. De sex inbyggda högtalarna ger en bra spridning och kan även koda av Dolby Digital och DTS från filmer via de digitala ingångarna. För ren musiklyssning får vi den klara och fylliga klangen som vi känner igen från Canton, den största skillnaden däremot är att DM50 lyckas flytta mer luft än man kan tro från en såpass liten soundbar. Detta innebär att även om man inte kopplar på nån separat subwoofer så får man en imponerande basåtergivning för musik! DM 50 är klar för trådlös musikuppspelning via Bluetooth och klarar även att ge lite bättre upplösning tack vare den inbyggda aptX-codecen om man spelar musik från en Android - telefon/surfplatta.

Canton DM 9...


Till skillnad från DM 50 är DM 9 mer anpassad för väggmontering under en TV-apparat som ger en mer modern och stilren anläggning. Soundbaren mäter endast 70 mm på djupet och har dolda anslutningar på baksidan så att soundbaren inte sticker ut mer än vad den behöver. De 8 högtalarna presterar riktigt bra där man hittar fyra stycken 4-tums baselement som imponerar trots den kompakta lådan, men för det extra trycket så rekommenderar vi att ansluta en separat aktiv subwoofer. Precis som DM 50 klarar DM 9 att koda av DTS och Dolby Digital, samt spela upp trådlös musik via Bluetooth med aptX-codec för Android-enheter. En elegant soundbar som vi varmt rekommenderar tillsammans med den nyinköpta TV:n för att få till en komplett och designad helhetslösning!


2.1-system

2.1-system är en populär kategori för de som prioriterar bra ljud men inte nödvändigtvis måste ha surroundljud. Idag finns det en uppsjö av olika varianter och modeller från många olika tillverkare där det kan skilja en del i funktionalitet och ljudåtergivning. För många konsumenter kan det vara lite av en djungel och vi tänkte passa på att tipsa om de system som vi varmt kan rekommendera.

Harman Kardon BDS 477...


Harman Kardon har sedan ett par år tillbaka varit med och utvecklat moderna lifestyle-system. BDS 477 utnyttjar Harman Kardons vassare HKTS65-högtalare som har plattare membran där fokus ligger på att ge ett bredare frekvensomfång och mindre distorsioner i ljudet. Detta märks väl då detta system framhäver detaljer och ett renare ljud med ett märkbart mellanregister. Ett system som kittlar engagerade hifi-fantaster såväl som nybörjare. Den kompakta 8 tums basen tar lite plats och pumpar på bra i ett lagom stort vardagsrum. I år har man även en mer slimmad huvudenhet som även spelar 3D Blu-ray, DVD och CD. Den har Airplay-stöd för trådlös musikuppspelning från en Apple-enhet och en behändig app för att styra hela systemet. En klar favorit hos oss där vi i dagsläget har en kampanj där det ingår en Apple TV Gen 3 i priset.

Onkyo LS3100...


Japanska Onkyo har gjort sig ett stort namn inom hembioreceivers men har även utvecklat ett användarvänligt 2.1-system för att få bättre TV-ljud. LS3100 består av två vridbara satellithögtalare (vertikal eller horisontell placering) och en trådlös subwoofer. Ljudet kopplas till en liten dosa som har två digitala ingångar (coaxial och optisk) och en analog som styrs med den lilla kreditkortsformade fjärren eller TV:ns egen fjärrkontroll för den delen. Ett system som vi gillar tack vare att det är lätt att komma igång med, användarvänligt, attraktivt pris och riktigt läckert i vitt. Mycket ”bang for the buck” helt enkelt.

Focal Bird...


Ett lite mer annorlunda 2.1-system hittar vi hos franska Focal. Deras två system, Bird Pack 2.1 och Little Bird Pack 2.1, har en inbyggd bas i huvudenheten och olika ingångar för att ansluta sina ljudkällor. Skillnaden mellan de två är att det förstnämnda har lite större högtalare med lite fylligare ljud. Högtalarna kan placeras både på vägg eller TV-bänk och rekommenderas till lite mindre rum för dig som vill ha ett elegant system utan en extra baslåda.

2.0-system
2.0system är en kategori som börjat växa och där man hittar en hel del produkter som passar bra in både som förstärkning till TV-ljudet men även som musikanläggning.

Canton Musicbox M 2.0...


Den nya musiklådan från Canton kom från ingenstans och imponerar stort med tanke på de olika användningsområdena. I grund och botten är Musicbox M 2.0 en musikanläggning för iPod/iPhone (eller streama via Bluetooth) men tack vare en optisk digitalingång och ett "Surround"-läge lämpar den sig lika bra som en mindre soundbar i vardagsrummet. Cantons karaktäristiska ljudbild med en öppen, luftig klang gör sig påmind och spelar på riktigt bra för både film och musik. Skulle man vilja ha lite mer botten i ljudet kan man även koppla in en aktiv bas via subwoofer-utgången på baksidan.

Audio Pro Allroom Air One...


Svenska Audio Pros första Airplay-högtalare har skapat mycket hype. Den rektangulära lådan i svart, vitt eller rött har ett snyggt läderchassi och löstagbart galler. Musik kan spelas upp trådlöst via Airplay eller via ett eget nätverk som inte kräver wifi-uppkoppling (perfekt för Android-enheter med andra ord). Precis som Cantons Musicbox finns en optisk digitalingång för att ansluta TV-ljudet och en subwoofer-utgång om man vill koppla till en aktiv bas. Air One har en lite mörkare karaktär med mer fokus på basregistret och spelar riktigt bra även på högre volymer. Kompakt, funktionsrik och möjlighet att bygga ut med Audio Pros trådlösa ljudsystem.


Skrivet av Patrik 2013-06-13


Visad 22.350 gånger