Din kundvagn är tom

Test: Samsung 55F8005

Skapad: 2013-06-13

Vi kollar närmare på en av de mest eftertraktade TV-apparaterna på marknaden, nämligen Samsungs toppmodell 55F8005, en 55 tums TV med LCD-panel belyst av LED-lampor. Förutom en förbättrad bildkvalitet och lite mer avskalad design har det hänt väldigt mycket med Smart TV som i toppmodellerna drivs av en Quad Core processor. Eftersom Smart TV i sig är ett så brett begrepp och egentligen inte säger någonting om själva användarupplevelsen så tänkte vi kika närmare på vad som är inkluderat och hur bra det fungerar.



Design och tillbehör
TV:n är förpackad i en relativt nätt kartong som gör den enkel att handskas med. Samsung har länge legat i framkant när det gäller design och F8005-serien är inget undantag. Rakt framifrån ger den ett elegant intryck med en ram som bara är 6 mm bred i svart aluminium. I nederkant är den något bredare för att ge plats åt Samsung-loggan som lyser svagt. I toppen sitter en kamera, men till skillnad från förra årets modell är den nedsänkt i chassit och kan plockas upp om man önskar. Så de som var rädda för storebror förra året kan glädjas åt denna nyhet, en annan fördel är att kameran nu kan göras lite större vilket också märks på bildkvaliteten.

Då de flesta väljer att hänga sin TV på väggen idag får bordsstativet en mindre betydelse men för de som fortfarande föredrar att använda bordsstativ har Samsung tagit fram ett helt ny bågformat stativ. Det är nästan lika brett som TV:n och ger stabilitet med bara två större ben istället för den sedvanliga stora plattan eller quadfästet med fyra ben som ofta är vanligt.

Det medföljer två stycken fjärrkontroller, en standardfjärrkontroll och en touchbaserad smartkontroll. Den senare är inte bara snyggare än förra årets, den är också bättre och svarar snabbare på touchkommandon. Det finns också fler hårda knappar vilket vi tycker är en fördel då de ger kortast väg till ett kommando. Den har också en inbyggd mikrofon för röststyrning som vi kommer att titta närmare på under Smart TV-rubriken.

En annan bra funktion är en inbyggd IR-förlängare. Om man tex har sin Blu-ray-spelare gömd i en AV-möbel kan man koppla en kabel i baksidan på TV:n och skicka vidare kontrollsignalen till spelaren. Själva lösningen är inte ny och har funnits som tillbehör under en lång tid för runt en tusenlapp men nu har alltså Samsung byggt in det som en funktion direkt i TV:n.

Hur man kommer igång
Desto mer avancerade våra apparater blir desto fler inställningar finns tillgängliga. Jättebra tycker kanske många men det innebär också en högre tröskel för att komma igång. För att råda bot på detta har Samsung inkluderat en Smart Startup Guide. Guiden går steg för steg igenom inställning av kanaler, nätverk osv. Det hela är väldigt intuitivt uppbyggt vilket gör det enkelt att komma igång med sin TV oavsett om man är en avancerad användare eller nybörjare.

Smart TV
Redan i Smart Startup Guiden får man välja land och postnummer. Det används sedan inte bara till lokaliseringsinfo för TV-kanaler utan även till applikationerna för smart TV och en rad lämpliga appar laddas automatiskt ned. Det gör att man redan från början har några bra applikationer att utforska.

Dashboarden, alltså själva startskärmen för smart TV, består av 5 delar:
- På TV (elektronisk programguide)
- Appar
- Social TV (Facebook, Twitter, Youtube mm)
- Mina foton, videos och musik
-Filmer och TV-program, SF Anytime

Under varje del, som är en egen skärmbild, finns det sedan undermenyer. Hela upplägget är genomtänkt och gör det enklare att snabbt komma till de appar eller funktioner som man letar efter.

Så här ser hemskärmen för appar ut, vilken går att fylla på med fler appar efter eget val.

Film och TV-serier, den här skärmen är kopplad till SF-anytime där man kan hyra video direkt i TV:n.

Under den här skärmen dyker allt eget material upp, foton, inspelad TV och filmer som man har sparade på nätverket.

Social TV innehåller bara Youtube-klipp på just vår TV men om man loggar in på Facebook, Twitter och/eller Skype samlas innehållet här och gör det lättare att gå in och titta närmare på respektive social app.

Webbläsare
Webbläsaren har fått ett ordentligt lyft och det känns verkligen att det sitter en quad core processor under huven. Det blir lite mer som när man sitter vid en vanlig dator och surfar. Det fungerar smidigt att navigera med hjälp av musfunktionen som är inbyggd i smartfjärrkontrollen. Bokmärken är enkla att lägga till och det finns en dedikerad skärm där man enkelt kan välja bland sina 10 vanligaste bokmärken. En funktion som varmt rekommenderas om man inte har tangentbord kopplat till TV:n.

SVT Play – Funkar fint
En av de vanligaste frågorna vi får angående smart-TV är om SVT Play och TV4 Play fungerar. Det finns ingen applikation för det men bägge två fungerar utmärkt via webbläsaren.

Ta hjälp av röststyrning
Ett tips är att ta hjälp av röststyrning när man skriver in adresser. Det fungerar inte alltid klockrent för hela adresser men man kan tex säga ”hembio”, vänta någon sekund, och sedan ”butiken”. Men självklart är tangentbord alltid en fördel om man vill surfa och Samsung har ett trådlöst tangentbord som fungerar riktigt bra och går att köpa som tillbehör.

Bild-i-bild
Samtidigt som man surfar eller använder appar kan man ha TV-bilden i bakgrunden. Det går att välja hur stor bilden ska vara samt placeringen. En väldigt användbar funktion för de som gillar att göra flera saker samtidigt eller bara för att kolla sina favoritsidor under reklampausen. Det går smidigt att välja vilket fönster som ska vara i fokus så att man kan surfa på en stor bild och sen byta till att ha TV:n på en stor bild.

Plex
En trevlig nyhet är att programmet Plex numera finns inbyggt vilket gör det till en fröjd att strömma filmer och serier om man har en dator eller NAS med Plex-server. Det möjliggör inte bara fler format utan ger också ett mycket snyggare interface där Plex kan hämta ner information om filmer och TV-serier.

Även utan Plex går det att strömma media från det lokala nätverket och majoriteten av de MKV-filer vi testat fungerar utmärkt medan det fortfarande är vissa som inte gör det.

Streamad underhållning
För den som har börjat upptäcka den stora världen av streamad underhållning som håller på att breda ut sig kan vi berätta att flertalet appar redan finns inbyggda. Tex Netflix, Spotify, Viaplay, SF Anytime, HBO Nordic, Headweb och TED för att nämna några. De flesta kräver att man har konto och prenumeration men flera erbjuder en prova-på period.

Bildkvalitet
Samsung 55F8005 gör oss inte besvikna på bildkvaliteten. Det är en ordentligt ljusstark LED-TV som klarar både ljusa rum och mörka biokvällar. Som vanligt bör man undvika dynamiskt och standardlägena och istället välja bildläget ”Film” som erbjuder en mycket behagligare bild där det flesta av ”bildförbättrings”-funktionerna som har en tendens att förstöra bilden är avstängda. Ett par inställningar som vi rekommenderar att man ändrar är ”biosvärta” till ”låg” samt att dra ner skärpan då bilden annars blir överskärpt. Efter tycke och smak kan man också stänga av ”Motion plus” som visserligen ger bättre flyt i bilden men som med hjälp av interpolering implementerar en artificiell känsla.

När man väl valt filmläge är färgtemperaturen ”Varm 2” och det är den som mäter bäst av de alternativen som finns.

Vårt testexemplar håller en ganska jämn gråskala som drar åt blått framförallt i ljusare partier. Men det är skillnad på olika exemplar vilket inte är ovanligt i sig. Men man ska inte dra för stora slutsatser av en graf. Bilden ser bra ut och en blåtintad bild är de flesta vana vid då det nästan är standard från tillverkarna att lägga på lite extra blått.

För den som är intresserad av kalibrering finns det riktigt bra inställningsmöjligheter. Med en kalibrering av gråskalan går det att nå så nära perfektion man kan komma. Det finns även en 10-punkts gamma om man ytterligare vill finjustera lite men den behöver vi inte använda här för så små skillnader klarar inte det mänskliga ögat att urskilja.

Även färgerna ser bra ut i filmläget med viss avvikelse i cyan men på det stora hela ser det riktigt bra ut.

Mätresultat åt sidan så levererar Samsung 55F8005 en ljusstark bild med bra djup och en svärta som är riktigt bra för att vara LED. De tidigare problemen med blödning i kanterna upplever vi inte på det här exemplaret. Det som kan vara bra att känna till är att betraktningsvinkeln är lite snäv. Det är inget problem så länge man sitter någorlunda rakt framför TV:n men med viss möblering kan det leda till att man får kraftigt försämrad bildkvalitet. Svärtan är väldigt bra och jämn. Visst, den är inte i klass med de bästa plasmorna men absolut i toppklass när det gäller LED.

3D
Det medföljer två par glasögon till Samsung 55F8005 av standardmodell som man byter batteri på. Om man behöver fler glasögon eller föredrar uppladdningsbara finns det att köpa till som tillbehör.

Samsung använder sig av aktiv 3D, vilket möjliggör 3D i full HD till skillnad från passiv 3D som bara kan utnyttja halva upplösningen. Tack var den höga ljusstyrkan och snabba panelen upplever vi inga problem med cross-talk och serveras en lugn och följsam bild med bra 3D-djup. (Cross-talk som tidigare var ett större problem med 3D innebär att man i snabba scener ser bilden för vänster och höger ögat samtidigt, fast bara med ena ögat, vilket ger lite konstiga artefakter. )

TV-mottagare
Samsung 55F8005 har en inbyggd ”twin tuner” vilket är en nyhet för i år. Det gör det möjligt att spela in ett program samtidigt som man tittar på ett annat. Men till skillnad från en del dedikerade digitalboxar går det inte att spela in två program samtidigt. En annan fördel med dubbla tuners är att man kan använda bild-i-bildfunktionen utan att behöva ha en extern källa.

Slutsats
Sammantaget är Samsung 55F8005 en riktigt trevlig bekantskap som briljerar både när det gäller bildkvalitet och funktioner. Smart TV funktionerna är i absolut toppklass och det här är första gången som vi känner att apparna och webbläsaren har så bra respons att det börjar kännas mer som att använda en surfplatta. För den som är ute efter en bottedjup svärta i sin biogrotta rekommenderar vi fortfarande en plasma, tex ur Panasonics VT60-serie, men som TV till vardagsrummet är den ett utmärkt val.

Visa alla modeller i F8005-serien…


Skrivet av Daniel 2013-06-13


Visad 20.787 gånger