Din kundvagn är tom

Test: Pioneer SC-LX86 - Multizon

Skapad: 2013-05-31

Sommaren har äntligen anlänt och många av oss njuter av att sitta i vårsolen och äta grillat med familjen eller bara läsa en god bok i hängmattan. Gärna till lite musik. Mobiltelefonen kanske ligger och skorrar på en stol bredvid. Visst, helst hade man kunnat spela alla sina cd-skivor, musikfiler och streama Spotify överallt men samtidigt har man inte tid för ett stort projekt. Avancerade multirumssystem ska man dessutom gärna förbereda för redan vid husbygget eller vid en stor renovering.



Men det finns alternativ. En lösning som vi får många frågor om är att använda surroundförstärkaren som nav i hemmet och bygga ut med högtalare i ett fåtal rum och kanske till och med utomhus. Med en sådan lösning finns det möjlighet att koppla in ett stort antal källor och styra uppspelning med hjälp av en app på sin telefon eller läsplatta. Det finns naturligtvis en uppsjö av produkter som löser det på olika bra sätt och det är inte helt lätt att hitta den förstärkare som erbjuder de funktioner man är ute efter.

I vårt första test av multizonsförstärkare ska vi titta närmare på Pioneers toppmodell SC-LX86 och se vad den kan stå till tjänst med.

Pioneer SC-LX86
Anledningen till att vi valde Pioneers förstärkare till vårt test är att de har en väldigt bra och lättanvänd app där man kan styra uppspelning av många källor och smidigt kontrollera de olika zonerna. Det gör den till ett ypperligt nav för ett relativt kostnadseffektivt multirumsystem med riktigt bra ljud. Nu fokuserar vi inte på ljudkvalité eller hembiofunktioner, även om SC-LX86 presterar på toppnivå (se test från WhatHifi.com.). Istället ska vi se hur förstärkaren kan användas för att skapa ett multizonssystem med många funktioner men som är enkelt att installera.

LX-86 har stöd för att spela upp ljud i 9 högtalare. Det innebär att om du kör 5.1-ljud i vardagsrummet har du möjlighet att spela upp ljud i ytterligare två zoner, plus att du kan skicka över en HDMI-signal till en fjärde zon. En extra utgång för HDMI är bra om du vill få tillgång till exempelvis din blu-ray-spelare, digitalbox eller mediaspelare i ytterligare ett rum utan att behöva installera switchar eller köpa extra enheter.

Med en enda förstärkare kan du alltså spela surroundljud i vardagsrummet, musik i köket och sovrummet eller på altanen. Givetvis kräver det att du drar kablar och sätter upp högtalare i alla rummen, men när de inte behöver byggas in i väggarna blir det snabbt ett enkelt och genomförbart projekt. Vill du inte borra hål i väggarna kan kablarna enkelt dras längs med listerna eller döljas i target=_blank>kanallisten.)



Hur fungerar zoner?
Det smidiga med att använda sig av zoner istället för bara klassiska uppdelningen mellan A- och B-högtalare, som finns på många stereoförstärkare, är att varje egen zon fungerar som en egen förstärkare. Du kan slå på musik i köket eller på altanen utan att huvudzonen behöver vara på och du kan också spela upp olika källor i dina olika rum.

Exempelvis kan du se på film med 5.1-ljud i vardagsrummet samtidigt som dina barn lyssnar på musik ute på altanen och någon lyssnar på radio i köket. Du kan också spela upp musikfiler i alla rum samtidigt eller i ett enskilt rum. Men det finns tydliga begränsningar och de ska vi återkomma till.

Hur styr man systemet?
Med hjälp av Pioneers app iControlAV 2012 på din iPad kan du styra det mesta du letar efter i ett multizonsystem. Den viktigaste delen av appen för den här artikelns syfte är Control-läget. Det är här du startar och stänger av förstärkaren växlar mellan de olika zonerna. Här kan du också styra mediaspelaren, radio och internetradion såväl som välja alla olika källor du har kopplat in.

Volymratten är ganska självförklarande och ställer in volymen separat på varje zon (värt att poängtera är att alla tillverkare inte kör med en ratt utan har istället valt en slider). Problemet med en slider är att ifall du halkar med fingret så drar du enkelt på maximal volym. Det kan spara dig en kopp kaffe för att piggna till på morgonen men räkna inte med att resten i familjen tackar dig.

Tänk på Pioneers egna app inte styr andra blu-ray- eller CD-spelare än deras egna, du kan behöva starta CD-spelaren själv om du väljer den som källa. Många spelare har däremot egna appar så du behöver inte nödvändigtvis gå in i vardagsrummet för att spela upp en skiva. Det finns också många olika väldigt användbara menyer i appen som i huvudsak påverkar dess hembiofuktioner men de kommer vi behandla i en annan artikel.

Utseendemässigt skiljer sig appen lite för Android och iPhone jämfört med iPad men för multizonsbruk fungerar de lika bra!



På bilden kan du se appens huvudmeny. Uppe till höger kan du växla mellan de olika zonerna för att sedan välja vilken källa du vill spela upp. Vissa begränsningar råder dock.

Vad kan man koppla in?

LX-86 har en hel uppsjö av ingångar och du kan koppla in det mesta som du kan komma på. Med de vanliga stereoingångarna kan du koppla in CD-spelare, skivspelare eller en gammal bandspelare om man skulle vilja det. Du kan också koppla in en Airport Express för att få en andra Airplay-källa (den behöver kopplas in som en analog källa, mer om det under avsnittet Begränsningar) som du kan använda simultant med den första.

Utöver de analoga ingångarna finns naturligtvis också en uppsjö digitala ingångar. Dubbla optiska och koaxiala digital ingångar, två USB-ingångar och åtta stycken HDMI gör plats för CD-spelare, digitalboxar, blu-ray spelare, spelkonsoller eller mediaspelare. En av USB-portarna är dessutom kopplad till en 32-bitars DAC vilket gör den utmärkt för dig som vill få bästa möjliga ljud ur datorn.


Till detta kommer naturligtvis nätverksingången (och en medföljande wifi-dongel för dig som vill köra trådlöst) där du genom nätverket kan streama musikfiler från din NAS, internetradio eller din Apple-pryl.

Pioneer SC-LX86 har 9 stycken slutsteg som kan driva högtalare men också lågnivåutgångar för två till högtalare. Kopplar du in ett slutsteg kan du alltså totalt köra elva högtalare och tre stycken subbar. Det borde räcka för de flesta behov.




Streama din skivsamling över nätverket

Med hjälp av en NAS kan du lägga upp alla dina skivor och musikfiler på en samlad enhet på nätverket. Synologys nätverkslagringsenheter har stöd för att fungera som en DLNA-kompatibel mediaserver. Fördelen mot att använda din dator är att en NAS alltid är tillgänglig, är enkel att placera och inte ger så mycket ljud ifrån sig. Då kan du via förstärkarens mediaspelare enkelt spela upp all din musik i alla rum. Välj bara vilken låt du vill spela under Mediaserver i appen och välj sedan samma källa i alla zonerna du vill lyssna. Smidigt och enkelt!

Begränsningar
En surroundförstärkare är ett utmärkt nav för ljud i flera rum. Men det finns saker som de mer avancerade multizonssystemen gör bättre. Den största begränsningen som Pioneer SC-LX86 och övriga surroundförstärkare har är att den inte kan spela upp externa digitala källor till de andra zonerna. Det betyder att en CD-spelare som kopplas in digitalt (de flesta CD-spelare kopplas med fördel in analogt) inte kan spelas upp i zon 2. Samma gäller för HDMI-ingångarna. En mediaspelare som är inkopplad via HDMI kan inte användas som ljudkälla i de övriga zonerna.

Det har att göra med hur förstärkarna är uppbyggda. HDMI-controllerkortet kan helt enkelt inte skicka ljudet till övriga zoner. Undantaget är zon 4, där du kan skicka en ren HDMI-signal vidare men då har du ingen förstärkning till högtalare i den zonen. För att kringå detta kan du koppla in källor analogt och då fungerar det utmärkt att skicka dem vidare.

Ett annat problem är att Apples protokoll för Airplay kräver att funktionen tar huvudzonen i anspråk. Spelar du Spotify i din iPhone kan du enkelt och trådlöst skicka detta vidare till förstärkaren, men det spelas då upp i huvudzonen. Detta kan du i dagsläget komma förbi genom att i zon två eller tre välja mediaspelaren som källa efter att du aktiverat Airplay. De kommer då spela samma ljud som i huvudzonen.

En smartare lösning för en stor familj är att köpa till en Airport Express, den kopplas då in analogt i förstärkaren. Välj den som källa i valfri zon så kan ni både streama till huvudzonen och något annat till de övriga zonerna!

En sista sak att ha i åtanke är att det bara finns en mediaspelare i förstärkaren. Man kan alltså inte spela upp olika källor som tar mediaspelaren i anspråk samtidigt. Det vill säga internetradio, musikfiler (som Flac och MP3) och Airplay går inte att spela sida vid sida i olika rum (om du inte kopplar in en Airport Express analogt förstås).

Har man de här sakerna i åtanke går förstärkaren att använda till det mesta och den har kraft som räcker till och blir över för att driva både stora och små högtalare sida vid sida. Det gör den till ett utmärkt alternativ till ett kostsamt och avancerat multizonssystem!

Tips
För att få ut det bästa ljudet ur din Pioneer förstärkare (gäller VSX-922 och uppåt) så använd er av kalibreringsguiden på Avsforums.com. Den ställer in förstärkaren bättre och ger med fyllighet i ljudet!

Pioneer har också en app med guider för installation och deras manualer i digitalt format för din iPad som finns att ladda ner från Itunes.

Här finns appen för Android.


Skrivet av Harald 2013-05-31


Visad 12.441 gånger