Din kundvagn är tom

Ny THX-kalibrering

2013-04-01

Ni kanske har hört talas om THX Tune-Up? En applikation till iPrylen som förenklar kalibrering av både bild och ljud i din hembio. Nu lanserar THX nästa generations kalibrering som tar hand om bild, ljud och 3D perspektiv.
Med hjälp av den klassiske THX-teknikern (Tex från Pixar) som vi är vana att se på bio har THX utvecklat ett system som inte bara anpassar prestandan efter en plats i hembion utan tar alla favoritplatser i beaktande. Det i sig är inget nytt då Audyssey har haft flerpunktskalibrering under en längre tid, men deras system bygger på att man placerar en mikrofon på olika platser och gör en mätning för att sedan flytta mikrofonen till nästa. Problemet är att det oftast slutar med att folk lägger mikrofonen i soffan vilket inte ger något bra mätresultat.

THX Tune-Up Hover, som det nya systemet heter, bygger som namnet antyder på den klassiska TXH-teknikern som svävar i luften vid öronhöjd ovanför soffan. I den första versionen som THX lanserar får man själv flytta på den genom att lätta putta den åt sidan, sen ställer man in längd på personen som normalt sitter på den platsen så svävar den högre eller lägre med hjälp av den inbyggda clinometern. Det går att spara upp till två personer på varje sittplats och sen kan man enkelt via appen välja vem som sitter på vilken plats så laddas de sparade inställningarna i kompatibel förstärkare.

(Samsung och flera andra tillverkare av TV-apparater med inbyggd kamera för Skype har sagt att deras modeller från och med 2014 kommer att vara kompatibla med THX Tune-Up Hover och kunna känna igen ansiktet på dem som sitter framför TV:n. Detta medför att alla inställningar appliceras för de personer som ska titta/lyssna.)

Då THX numera också jobbar mycket med korrekt bild har de även lagt in en funktion för kalibrering av 3D-bilden med kompatibla produkter. Genom att mäta vinkel både i sidled och höjdled går det att anpassa parallaxen så att varje person får en perfekt 3D-bild. Den här funktionen kommer att bli extra fördelaktig när glasögonlös 3D lanseras.

Batteritiden för det svävande kalibreringsverktyget är ca 30 minuter vilket räcker till kalibrering av 6 positioner och den laddas via USB. Lanseringen beräknas ske hösten 2013 och THX satsar i första hand på USA och Asien men räknar med en lansering i november för Europa. Självklart kommer vi på Hembiobutiken att ha det första demosystemet i Sverige, mer info kommer när det närmar sig lansering.


Skrivet av Daniel 2013-04-01


Visad 5.030 gånger