Din kundvagn är tom

THX Tune-Up

2013-01-31

THX har släppt en app för iPhone och iPad som hjälper dig att kalibrera ljud och bild genom ett par enkla steg.THX Tune-Up släpptes i tisdags och är gratis. Jag testade den lite snabbt i går kväll och det är en väldigt enkel och pedagogisk app som med hjälp av en speakerröst går igenom testbilderna och förklarar hur de ska se ut när man är klar. Min egen Samsung-TV visade sig vara riktigt bra inställd även om det fanns ett par förbättringsområden.

Det finns två varianter för att koppla sin iPhone/iPad till anläggningen och det är antingen via en AV -> HDMI-kabel från Apple eller via skärmdubbleringen för den som har en Apple-TV. Jag testade det senare vilket tyvärr begränsar ljudtesterna till 2.0. För 5.1 krävs koppling via kabel.

Den som kalibrerat en TV med hjälp av testmönster känner snabbt igen sig. Det finns 6 olika bilder/mönster för bilden, som svärta, kontrast, färger, bildförhållande mm. Färgerna justeras med hjälp av kameran i iPhone/iPad.

Stereoljud var som sagt det enda jag kunde testa och då att ljudet kommer ut rätt högtalare samt om de var i fas eller inte.

Utöver kalibreringen finns 5-6 THX-trailers som kan vara lite häftiga att dema för kompisarna. Alla som varit på bio känner igen sig.

På det stora hela en trevlig app som är väl värd att ladda ner och testa. Men tänk på att den aldrig kan ersätta en professionell kalibrering som å andra sidan kostar en slant.


Itunes: THX Tune-Up...


Skrivet av Perra 2013-01-31


Visad 4.478 gånger