Din kundvagn är tom

2D till 3D

2012-04-23

Den klart sämsta och mest onödiga funktionen i dagens avancerade HD-paneler måste vara knappen som, i realtid, skalar om enkel bild till 3D. Jag säger det därför att det inte är någon hemlighet. Min relation till funktionen dog ut rätt snabbt, efter att jag spenderat två långa minuter med Bruce Springsteen i Hyde Park.Att James Cameron skulle återvända till den där andra största världssuccén han står bakom, Titanic, kittlade mig något. Cameron med flera har lagt ner ett drygt års arbete med att digitalt omarbeta varenda bildruta, närmare bestämt 279,360 stycken. Bara för att jämföra; Clash of the Titans gjordes om till 3D på tre veckor. Harry Potter och Dödsrelikerna del 1 drogs till och med in när Warner började se resultat, för att senare släppa den på 3D Blu-Ray.

Titanic 3D går på bio just nu. Jag har inget emot om ni slutar läsa nu för att gå och se den. Det är till att börja med en väldigt bra film, som har stått emot tidens tand väl. Jag har sett den flera gånger på film, VHS och DVD. Ljudläggningen är fantastisk, även med biografens i mitt tycke låga volyminställning.

Titanic är från början plåtad på Super 35mm, som många filmer än idag. Du får ett längre skärpedjup men samtidigt uppstår problem med kornighet. Detta har man ofta löst genom att softa bilden och minska kontrasterna. Se framför allt på de scener som leder fram till att fartyget lämnar hamn. När man blandar så mycket av fysiska modeller, datorpålägg och vanligt foto lyser det igenom. Det gjorde det för redan 15 år sen.

Under totalt ljuskontrollerade scenbyggen, som när Kate och Leo promenerar på däck, ser det mycket bättre ut. När de kysser varandra vid fören, korsklipper man med artificiellt flygfoto och kontrasten däremellan blir mer obehaglig. Före 3D-konverteringen rustade man upp filmen i 4K. Det känns som att vi kommit närmre originalnegativet, istället för de slarvigt gjorda visningskopior vi är vana att se på bio. Titanic har aldrig sett skarpare ut än i denna 3D-presentation, som är den bästa jag fått uppleva hittills.

Vattnet i 3D ser, på sina ställen, fullständigt realistiskt ut. Det blir som mest påtagligt när nedre kanten av bilden helt är täckt av vatten. Då skulle det lika gärna kunna skvätta ut i salongen. Vi har hört dessa superlativ många gånger, nu är det verklighet. 3Dn lyckas med konststycket att höja stämningen i fartygets nedre, vattenfyllda korridorer, när mörkret börjar lägga sig.

En kollega nämnde crosstalk. Det är ett problem med aktiva 3D-glasögon för TV. Det uppstår när den ena av de tudelade bilderna läcker in i den andra. Här blir det påtagligt på ett annat sätt, eftersom fokuseringen som gjordes på 35mm nu omarbetats till digital 3D och på något vänster murats in. Det ser faktiskt ut som crosstalk emellanåt. Mot slutet finns det en scen i räddningsbåtarna där en man i bakgrunden framstår som en jätte mot kvinnan i förgrunden. Mer har jag inte att klaga över.

Jag blev alldeles rörd av denna upplevelse, i en salong full av 14-åriga tjejer. Varför? Före det att vi hade TV och VHS så kunde man obehindrat släppa om de mest populära filmerna på bio, med få eller inga förändringar. Cameron har lyckats bevisa att vi saknat det. Star Wars: Episod I har redan gått på svenska biografer, Lejonkungen likaså.

Det har blivit klart att Jurassic Park 3D kommer gå på bio i USA nästa år. George Lucas har lovat att han ska släppa en Star Wars varje år. Det ryktas nu om en 3D Blu-Ray av Närkontakt av tredje graden (CE3K), som skulle följas av andra Spielbergklassiker. Om de vanliga Blu-rayutgåvorna av CE3K samt Jurassic Park vittnar om en bild som påminner om originalfilmens, med taskigt fokus och softad bild, skulle vi kunna förvänta oss samma förbättring som hos Titanic. Där 3Dn mer naturligt hanterar alla lösa element och slipar upp skärpan.

En sak är säker. Jag har aldrig seriöst överlagt att skaffa 3D till hemmet förrän jag såg Titanic. Rykten säger att både den och Avatar släpps till jul. Då ska Panasonic ha förlorat sin ensamrätt på Avatar och du slipper lägga 1.000 spänn på Blocket.

UPPDATERAT: Titanic 3D släpps på Blu-Ray redan i september.


Skrivet av Mats 2012-04-23


Visad 3.488 gånger