Din kundvagn är tom

Test: Dukar

2010-11-19

Då var det dags för en efterlängtad shoot-out med hembiodukar. Att med en kamera försöka fånga en duks förmåga att återge en bra bild är inte helt enkelt men det ger en fingervisning och för dig som vill se vad dukarna presterar med egna ögon är det bara att komma förbi i Frölunda eller Stockholm.I testet har vi med:

- Kingpin Velvet Framed Screen 77 tum (Vit)
- Grandview Fantasy Electric Grey 92 tum (Grå)
- Euroscreen Frame Vision ReAct Vel-Tex 90 tum (Högkontrast Grå)
- Screen Innovations Black Diamond II 1.4 92 tum (Högkontrast Grå)

Inriktningen på testet är grå dukar i ljus miljö med en ljusstark projektor. Vi valde en Epson EH-TW3600 som kördes i Living Room-läget, dvs med bra tryck i lampan. Värt att notera är att det även finns ett dynamiskt-läge på projektorn men Living Room springer inte iväg med färgerna riktigt lika mycket och bibehåller en bra, välexponerad bild i ljus miljö.

Källa är Med8er MD500X med en 1080p-fil.

Som man kan se så sticker verkligen högkontrastdukarna, Euroscreen ReAct och SI Black Diamond, ut i ljus miljö där de verkligen lyckas kompensera för lamporna i taket och samtidigt ge tillbaka ett bra tryck. Dessa två dukar sinsemellan är vinnaren Black Diamond med extra bra tryck.

I mörk miljö är det jämnare, den vita Kingpinduken känns mycket mer hemma här. Grandviewduken och ReActen känns något matta men Black Diamond-duken ger fortfarande mycket tryck tillbaka.

Något som inte framkommer lika tydligt på bilderna är att högkontrastdukarna dessutom nästintill släcker allt kastljus som hamnar runtomkring, något som Kingpin- och Grandviewduken slänger rätt ut på väggar, tak och golv. Alltså är högkontrastdukarna även att föredra om man har ljusa väggar i rummet oavsett om det går att mörklägga eller ej.

Testet fotades med en Nikon D80 och här följer specen:
f/4
1/20 s (stativ användes)
ISO 320
18-70 objektivet @18 mm
Vitbalansen är lika för alla.


Bilderna är obehandlade, endast en skalning och komprimering till JPEG från Nikon-RAW är genomförd. Värt att notera är att skärpan på Kingpinduken är något högre då vårt testexemplar är en 77-tummare.

För frågor eller mer högupplösta bilder maila: [email protected]


Skrivet av Vincent 2010-11-19


Visad 15.017 gånger