Din kundvagn är tom

Test: LOTR i Frölunda

2010-04-16

I Frölunda har vi ett riktigt ordentligt biorum där tyngre prylar brukar vara riggade och dessutom kan man spela hur högt man vill utan att någonsin störa någon granne. Trots detta är det sällan som vi tar oss tid att nyttja rummet för att titta på film efter att vi har stängt butiken. Självklart stannar vi kvar ganska ofta och testar lite högtalare, något nytt slutsteg, en nyinkommen projektor osv, men då är det i regel bara korta klipp eller några kända låtar för att utvärdera vad produkterna presterar.
Sagan Om Ringen trilogin har precis släppts på blu-ray och det har varit en ordentligt efterlängtad titel. Idag passade vi på att nyttja rummet för att titta på film nummer två i trilogin: The Lord of the Rings: The Two Towers. Den första filmen har jag sett flera gånger och även om det var kul att se den på blu-ray så var bildkvaliteten inte så bra som jag hade hoppats och när man kan de flesta scenerna utantill så blir det inte så mycket spänning över det hela heller. Den andra filmen låg däremot inte lika färskt i minnet och det är verkligen en film som lämpar sig att dundra på ordentligt med.

För bilden stod JVC HD550 tillsammans med en Screen Research 2.35:1 duk med 3 meter i bildbredd, och vilken sagolik bild det blir sen med de vackra vyerna i den här filmen. Bildkvaliteten på filmen håller visserligen inte riktigt referenskvalitet, men själva materialet är så trollbindande att man snabbt förlåter det.

Navet i ljudet var Harman Kardon AVR 660 som drev på en komplett rigg med JBLs LS högtalare med fullregister som surround. Vi passade även på att koppla in Procella P10 som subwoofer nummer två för att få lite extra skjuts i basen.

Det här systemet fortsätter att imponera på mig, det är en fantastisk tyngd i ljudet med ordentlig detajlrikedom. Diskanten är kanske lite lenare än vad jag är van vid men när en Nazgul vrålar på för full hals är det riktigt skönt när det inte skär i öronen, korrekt eller ej. Mot slutet när ryttarna från Rohan rider ner för slätten med solen i ryggen så fullständigt vibrerar det i båda väggar och stolar, så fantastiskt mäktigt. För er som inte har skaffat trilogin på blu-ray än så rekommenderar jag den verkligen, de har en given plats i samlingen!


Nästa vecka blir det den avslutande delen. Får se vad vi väljer att spela på då men det lutar åt ett 9.2 system med Onkyo för- och slutsteg.


Skrivet av Daniel 2010-04-16


Visad 3.597 gånger